
116 escoles i instituts, en risc de tancar per la falta d'alumnes i "mala planificació" d'Educació
Un informe de la Fundació Bofill alerta del risc en què es troben un centenar de centres educatius, la majoria d'una sola línia, pel descens de la natalitat i la "inacció" de l'administració
La natalitat a Catalunya va a la baixa des de fa anys, però des del Departament d'Educació no s'ha fet una bona planificació de les places escolars. És el que denuncia un informe de la Fundació Bofill, que calcula que 116 centres educatius estan en risc de tancar per falta d'alumnes, a més dels que ja han anunciat que el curs vinent hauran de fer-ho.
Des del 2008, l'any de màxima natalitat d'aquest segle, i el 2022, la natalitat a Catalunya ha caigut un 36,7%, un fet que ha provocat que el total d'alumnes també disminuís de manera dràstica. Es preveu que, fins al 2030, Catalunya perdi 87.000, segons l'informe.
Davant aquesta situació, el Departament d'Educació es troba amb la dicotomia de reajustar les places escolars o deixar que més d'un centenar d'escoles i instituts tanquin en funció de la demanda.
Són centres amb més alumnes vulnerables
Es tracta de 63 escoles o instituts concertats i 57 de públics de 45 municipis diferents. Majoritàriament, són d'una sola línia i pateixen les conseqüències d'una oferta excessiva a l'entorn, amb més del 25% de places vacants a I3 o a 1r d'ESO.
La planificació de l'oferta educativa als municipis on hi ha aquests centres s'ha convertit en un gran problema per als consistoris, que denuncien que no tenen eines per ajustar-la i, per tant, ofereixen més places de les necessàries.
Aquest excedent d'oferta s'acostuma a concentrar en centres que, amb el temps, tenen risc de no arribar al mínim d'alumnes per garantir que el seu únic grup pugui continuar.
D'altra banda, segons l'informe de la Fundació Bofill, les dades també indiquen que cada cop més alumnes arriben amb el curs començat, la majoria amb un perfil vulnerable.
Tot i el que marca el pacte contra la segregació escolar, hi ha més places buides en els centres de més complexitat, amb els alumnes més vulnerables. Això dificulta distribuir de manera equilibrada els estudiants que arriben a mig curs.
De fet, la meitat dels centres que estan en risc de tancar escolaritzen més alumnes vulnerables que els centres de l'entorn, i això ho atribueixen a una falta de planificació del departament.

Un pla per passar a l'acció
La reducció de la ràtio per grup a 20 alumnes per aula a infantil ha ajudat a millorar la gestió de l'aula i a oferir una educació més personalitzada, però no n'hi ha hagut prou per afrontar la caiguda de la demanda.
Es dona el cas, a més, que mentre l'escola pública ha hagut de reduir la ràtio, l'escola concertada ho fa de manera voluntària perquè el decret de concerts continua en un calaix.
Per tot plegat, la Fundació Bofill denuncia inacció i que Catalunya "fa dècades que pren decisions d'esquena a la realitat demogràfica".
Proposa un decàleg d'accions per un sistema, diuen, més equitatiu i de qualitat a deu anys vista, que permeti acollir adequadament els alumnes nouvinguts.
Entre altres qüestions, planteja apostar per la fusió i la transformació de centres per evitar la sobreoferta, afavorir la barreja social dels alumnes, promoure els centres de més d'una línia per evitar la segregació, reduir les ràtios de secundària o aprovar un nou decret de concerts per suprimir l'oferta que no respongui a les necessitats d'un territori.
- ARXIVAT A:
- Educació