Mesos després de l'incident, en David ha agraït als agents que li hagin salvat la vida (Guàrdia Urbana)

12 minuts amb el cor aturat: així es va salvar en David, que va tenir un infart amb 35 anys

La col·laboració ciutadana i dos agents de la Guàrdia Urbana van fer possible reanimar-lo l'11 de febrer passat

RedaccióActualitzat

Si es pensa en el concepte tornar a néixer, la història d'en David n'és un clar exemple. D'això, i de com la col·laboració ciutadana i dels agents de la Guàrdia Urbana ha permès que ell avui segueixi amb vida.

Era dissabte, 11 de febrer, i aquest jove de 35 anys havia quedat amb uns amics per passejar per Collserola. La companyia, però, finalment va fallar i va decidir sortir tot sol en direcció a la torre de comunicacions del parc. En un moment donat, va trontollar i va caure desplomat a terra: "No recordo res des del dia abans".

Unes dones que passejaven per la zona el van veure i, pensant que es tractava d'un desmai, el van col·locar en posició lateral de seguretat. En el mateix moment, passava per allà Juan José Lluch, metge resident especialitzat en dermatologia.

Lluch va adonar-se que aquell noi no tenia pols i va iniciar la reanimació cardiorespiratòria. "Em va mantenir en vida fins que va arribar la patrulla de la Guàrdia Urbana", afirma en David. I és que, després de sortir de l'hospital, el va poder conèixer:

"Vaig quedar amb ell per agrair-l'hi, li vaig fer una abraçada i vam prendre alguna cosa. Ell em va explicar tota la història i que en el moment de la reanimació estava molt nerviós, però que se n'alegrava tant... Em va dir que l'alegria era gairebé més seva!"


La Guàrdia Urbana en va fer el relleu

Mentre aquest metge intentava reanimar en David, la Guàrdia Urbana era alertada i una patrulla formada per l'Èdgar Varela i en Juan López sortien a socorre'l.

En un primer moment, la ubicació que els havien enviat era errònia, però uns ciclistes, que estaven al cas de la situació, van interceptar el vehicle policial i els van guiar fins al lloc dels fets.

Quan van arribar, havien passat uns 12 minuts des de la parada cardiorespiratòria. Els agents, mitjançant maniobres de reanimació cardiopulmonar i de l'ús del desfibril·lador extern automàtic (DEA) del vehicle policial, van poder reanimar-lo. Així ho explica Varela:

"En un inici va recuperar el pols, i mentre el seguíem reanimant va començar a respirar malament. Li vam posar una cànula Guedel per obrir la tràquea. Va millorar la respiració i el vam posar en posició lateral."

Quan va arribar el Sistema d'Emergències Mèdiques, amb un helicòpter medicalitzat, es va endur en David, que estava en estat greu, a l'Hospital Vall d'Hebron.

En David i els dos agents van retrobar-se fa uns dies a Collserola (Guàrdia Urbana)

Emocionant retrobament amb els agents

En David va estar a l'UCI del Vall d'Hebron, on li van fer totes les proves pertinents fins a determinar que l'origen de l'infart havia estat el taponament d'una artèria. Li van col·locar un stent i va poder recuperar-se.

Mesos després, ha pogut retrobar-se amb els dos agents que el van aconseguir reanimar. Un d'ells, l'Èdgar, explica que ha sigut molt emotiu perquè aquell dia "tot va sortir bé":

"Aquest tipus de serveis no ens els trobem amb freqüència. I, a vegades, quan passa una cosa així, surt malament."

El cos ha compartit la trobada a la xarxa social X, abans Twitter. Mitjançant un vídeo, destaquen que "aquell dia el destí va cridar en David, però els nostres dos companys s'hi van negar":

D'aquesta manera, en David ha pogut agrair-los el que van fer per ell: "M'ha encantat coneixe'ls, són genials, ens vam fer una abraçada i vaig haver de contenir les llàgrimes. Em van explicar la història i com havia anat tot".

Un agraïment que en David també vol fer extensible a les dones que en un primer moment el van socórrer i que encara no coneix i "a l'excel·lent tracte dels metges del Vall d'Hebron". I remarca: "Quina sort tenir aquesta sanitat pública".

 

ARXIVAT A:
SalutGuàrdia Urbana
Anar al contingut