Helicòpter treballant en l'extinció de l'incendi de la serra del Ferrer, aquest dilluns a la Marina Baixa (EFE)

Evolució favorable de l'incendi a la serra del Ferrer, que ja no té flames al perímetre

L'incendi va començar diumenge al migdia a la serra del Ferrer i continua actiu, mentre els governs espanyol i valencià discrepen sobre el risc d'incendi que hi ha hagut durant el cap de setmana

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts al matí continua actiu l'incendi forestal que des de diumenge ha cremat unes 640 hectàrees a la serra del Ferrer, al País Valencià, situada entre Benidorm i Dénia, però ja no hi ha flames al perímetre.

Segons ha informat el servei d'emergències de la Generalitat Valenciana, durant la nit els mitjans terrestres hi han pogut treballar, l'evolució del foc ha estat favorable i a primera hora s'hi han afegit els mitjans aeris.

La xifra de 640 hectàrees la va donar aquest dilluns a la tarda Javier Montero, secretari d'Emergències del País Valencià, després que diumenge a la tarda es parlés de 800 ha i aquest dilluns al migdia es rebaixés a 580 ha.

El govern valencià ja ha publicat la prohibició de fer cremes controlades fins al 15 d'octubre, després de la controvèrsia que hi ha hagut entre l'administració de l'estat i l'autonòmica sobre el risc d'incendi durant el cap de setmana.

L'agència espanyola de meteorologia l'havia marcat com a molt alt o extrem, mentre que la valenciana l'havia fixat com a baix-mitjà, un risc que permetia les cremes agrícoles. Montero ha confirmat aquest dilluns a la tarda que "ahir, aquesta pràctica no estava prohibida".

La delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, ha informat que dues persones han estat detingudes, un pare i un fill, però que els han deixat en llibertat "immediatament com a part del procés". Aquest dimarts declararan davant del jutge com a presumptes responsables de la crema agrícola que hauria originat el foc.

Uns 200 efectius durant la nit

Aquest dilluns, a última hora es va dir que durant la nit hi treballarien uns 200 efectius: els Bombers forestals i del consorci hi ha mantingut 14 dotacions: 7 fins a dos quarts d'una; 4 dotacions fins a les quatre de la matinada i 3 a partir d'aquesta hora.

També hi han treballat dues seccions de la Unitat Militar d'Emergències (UME). Montero va advertir que a la zona encara quedava molta biomassa seca per cremar "i podria donar molts problemes".

"Esperem que la meteorologia ens doni treva i no es produeixi la inversió tèrmica com la nit passada. Que no ens vegem obligats a traure els bombers de la zona, evitar rebrots i poder donar bones notícies demà."

Continuen desallotjades preventivament 182 persones -- 100 de Tàrbena, 2 de Xaló, i 80 de Parcent--, que eren en habitatges disseminats en els termes d'aquests tres municipis, i encara no saben quan podran tornar a casa.


Sis incendis forestals a la comarca

El matí de dilluns van tornar a actuar els 8 mitjans aeris que ja van actuar la tarda de diumenge, dos dels quals són avions FOCA del Ministeri de Transició Ecològica. La hipòtesi amb la qual treballen els Bombers és que el foc es va iniciar per una crema agrícola controlada que es va descontrolar.

Dissabte ja s'havia declarat un altre incendi entre Xàbia i Gata de Gorgos, a uns 10 quilòmetres del de diumenge, i que també s'hauria iniciat en una crema agrícola controlada.

Segons els Bombers de la Diputació d'Alacant, durant el cap de setmana hi ha hagut fins a 4 incendis forestals més a la comarca:


El foc no s'ha pogut controlar encara

El foc va començar diumenge al migdia al terme de Tàrbena, a la comarca de la Marina Baixa, i es va estendre ràpidament gràcies al vent, les altes temperatures i la massa forestal acumulada.

Segons el centre d'Emergències 112, durant la tarda de dilluns hi han treballat 226 efectius de Bombers i 220 efectius de l'UME. Aquests últims s'han dedicat a evitar que el foc afectés diverses infraestructures de Tàrbena a la zona nord de l'incendi.

La nit de diumenge ja van treballar 10 dotacions dels Bombers d'Alacant, 7 de Bombers forestals autonòmics i 126 efectius de la Unitat Militar d'Emergències, a més de Bombers de Múrcia.

A mig matí de dilluns, Javier Montero, secretari d'Emergències del País Valencià, ha admès que la nit (de diumenge) havia estat difícil i complicada per als bombers, però que esperava que l'incendi es pogués controlar en hores.

Cap a la una del migdia, Francisco Javier Molines, alcalde de Tàrbena, s'ha mostrat confiat que no es trigarà a controlar el foc, per la feina dels bombers i perquè el vent ha bufat menys fort.


Risc molt alt o baix-mitjà?

Després que l'incendi de Tàrbena hagués agafat proporcions considerables, la mateixa tarda de diumenge ja hi va haver controvèrsia entre els governs espanyol i autonòmic sobre el risc d'incendi que hi havia.

L'Agència Espanyola de Meteorologia havia determinat que a la comarca el cap de setmana el risc seria molt alt o extrem, però la Generalitat Valenciana l'havia fixat com a baix-mitjà per a tot el País Valencià.

El govern autonòmic, en canvi, ja havia decidit que aquest dilluns el risc seria extrem i que es prohibirien totes les cremes agrícoles controlades, a diferència del cap de setmana, durant el qual han estat permeses:

 

 

ARXIVAT A:
IncendisPaís Valencià
Anar al contingut