Ábalos, a un pas de la imputació pel cas Koldo: la Guàrdia Civil li atorga un "paper rellevant"
Els investigadors presenten un informe al jutge en què apunten que l'entramat hauria pagat un xalet i un lloguer al polític
El cercle al voltant de l'exministre socialista José Luis Ábalos pel cas Koldo s'estreny. El jutge que investiga un suposat cas de corrupció en la compra de mascaretes al Ministeri de Transports quan ell estava al capdavant ha fet aquest dijous el primer pas per enviar el cas al Suprem, que haurà de decidir si l'imputa o no.
Això, després que la Guàrdia Civil hagi presentat un informe contundent en què se li atribueix un "paper rellevant i de responsabilitat" en la trama, investigada pel possible pagament de comissions il·legals.
Precisament, al document entregat al jutge, de més de 230 pàgines, s'hi apunta que l'entramat hauria pagat un xalet i un lloguer al polític. A canvi, segons els investigadors, l'exministre hauria facilitat contractes públics de material sanitari durant la pandèmia.
Malgrat haver estat expulsat del PSOE al febrer, Ábalos manté l'acta de diputat, i per això el magistrat ha demanat al Congrés que confirmi que és aforat i que, per tant, l'haurà de jutjar el Suprem.
"Vinculació directa" amb un dels principals investigats
Ábalos, que va arribar a ser el número dos del PSOE, sempre ha defensat que és innocent, però els investigadors de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil descriuen que tenia una "vinculació directa" amb un dels principals investigats de la trama, l'empresari Víctor de Aldama, president del Zamora CF.
De Aldama es va introduir suposadament al ministeri gràcies a l'ajuda de la mà dreta d'Ábalos, l'assessor Koldo García, fins a aconseguir diversos contractes públics i beneficiar-se de la xarxa de contactes que li facilitaven.
Justament, l'empresari ha ingressat aquest divendres a la presó per un altre cas: un suposat frau amb hidrocarburs.
Ábalos i el xalet pagat per la trama a Cadis
Tot i que no consten pagaments en efectiu, l'atestat policial revela algunes de les contraprestacions que hauria rebut Ábalos de la trama.
S'apunta, per exemple, que l'exministre hauria gaudit d'una casa valorada de més de 500.000 euros a Cadis comprada per De Aldama a través d'altres suposats testaferros.
Fins i tot s'aporten indicis que mostren que l'exlíder del PSOE hauria arribat a enviar al seu assessor diversos anuncis d'immobles a la urbanització La Alcaidesa, prop de Sotogrande, on finalment la trama va adquirir el xalet.
Es dona la circumstància que el primer dels missatges amb enllaços es va enviar només quatre dies després de l'adjudicació d'un dels contractes de mascaretes a l'empresa investigada.
De Aldama hauria pagat 88.000 euros de lloguer a una parella de l'exministre
Les investigacions de l'UCO també acrediten que De Aldama hauria pagat més de 88.000 euros en mensualitats d'un pis a Madrid a una parella de l'exministre de Transports.
En concret, l'empresari hauria fet front a més de 30 rebuts de 2.700 euros al mes d'un apartament de luxe en el qual residia una dona.
A més, aquesta dona va estar contractada com a auxiliar administrativa en una empresa dependent del ministeri i sota supervisió del germà de Koldo García, que també hi treballava.
El viatge de Delcy Rodríguez
L'UCO també adjunta una captura de pantalla d'un missatge en què Ábalos informava el president del govern que la vicepresidenta veneçolana, Delcy Rodríguez, viatjaria a l'Estat per una reunió "discreta", al que Sánchez va respondre "bé".
Malgrat que Rodríguez tenia prohibida l'entrada per sancions europees contra els drets humans, segons els investigadors, De Aldama va preparar per a ella una agenda de quatre dies a Madrid.
La visita incloïa diverses trobades amb empresaris espanyols i una reunió amb Ábalos al seu despatx.
Però des de La Moncloa neguen que el president autoritzés la visita oficial i apunten que, quan es van adonar que Rodríguez tenia vetat trepitjar la Unió Europea, la trobada es va cancel·lar.
Amb tot, Ábalos i Rodríguez es van arribar a veure a peu de pista a Barajas, segons l'informe de l'UCO, fet que Ábalos ha qualificat de salutació informal.
Qui va beneficiar-se de la intermediació, però, van ser Koldo i De Aldama, que tenien oberts negocis amb Veneçuela per comprar 70 milions d'euros en barres d'or.
El rescat d'Air Europa
A l'informe policial també es menciona el rescat de l'aerolínia Air Europa. Segons els investigadors, De Aldama hauria aconseguit que Ábalos contactés amb el número 1 per rescatar-la.
Un número 1, segons l'UCO, que seria Pedro Sánchez.
"Qui la fa, la paga": Sánchez s'espolsa qualsevol responsabilitat
Ábalos va ser persona de confiança de Sánchez i, per això, tot plegat ha suposat una sotragada per al PSOE i per a La Moncloa. Precisament, aquest divendres el president del govern espanyol ha estat contundent i ha volgut espolsar-se qualsevol responsabilitat.
Després de veure's esquitxat ell també en la trama, Sánchez ha mostrat total disposició a col·laborar amb la justícia i ha defensat la gestió que s'ha fet del cas dient que s'ha actuat "amb contundència i amb determinació":
"No hi haurà impunitat. A diferència del que ha passat en èpoques passades, al meu govern, qui la fa, la paga."
Més enllà de Sánchez, el PSOE ha sortit aquest divendres en tromba a desvincular-se d'Ábalos per veu de diversos ministres.
Aquest dijous, en transcendir l'informe policial, el mateix Ábalos ha reconegut que la possible imputació "era d'esperar" i que ara podrà "defensar-se millor que fins ara".