Acomiadaments massius a Twitter a tot el món: per correu i amb les oficines tancades

Ja s'ha presentat una primera demanda col·lectiva de treballadors acomiadats a San Francisco i al Regne Unit un sindicat ha consultat el ministre d'Empresa sobre la mesura d'Elon Musk

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Els acomiadaments a Twitter ja han començat a la plantilla que la companyia té als Estats Units, Europa i Àsia, segons els mitjans locals i tal com es pot veure en algunes piulades de comiat de diversos dels afectats.

En el cas d'Espanya, els 26 treballadors de la companyia ja han rebut un preavís, i UGT diu que ho portarà a la Inspecció de Treball perquè consideren que els acomiadaments serien nuls segons la legislació espanyola.

Fent el símil que va fer servir Musk quan va fer efectiva la compra de la companyia que deia "l'ocell ha estat alliberat", aquesta empleada anuncia que ha estat acomiadada dient: "És oficial. Soc un ocell lliure".


Com molts altres missatges dels que ja han estat despatxats, expressa l'orgull d'haver treballat a la companyia.

El personal de Twitter d'arreu del món ha passat una setmana de caos i incertesa des que Elon Musk n'és propietari i ha acomiadat els principals directius.

Alguns treballadors de San Francisco ja han presentat una demanda col·lectiva (EFE/George Nikitin)

Musk no va quantificar el nombre final d'acomiadaments, però els diferents mitjans apuntaven com a mínim a la meitat d'una plantilla de 7.500 persones, mentre que els principals mitjans econòmics com Bloomberg, el Financial Times o The New York Times donaven la xifra de 3.738 persones.

Oficines tancades i pendents del correu

Aquest divendres era el dia anunciat. L'empresa ha tancat temporalment totes les oficines i també ha tallat l'accés dels treballadors als sistemes interns, després de dir als empleats que se'ls informaria per correu electrònic sobre si eren acomiadats o no.

S'anunciava que els acomiadaments es comunicarien a partir de les nou del matí, hora del Pacífic als Estats Units, als empleats de la seu central, que està situada a San Francisco, Califòrnia. Eren les quatre de la tarda a Londres, on hi ha la seu europea, i les sis de la tarda a Catalunya.

S'ha demanat als empleats de tot el món que es quedessin a casa, però n'hi ha que s'han dirigit a Twitter perquè els havien bloquejat el correu electrònic i els comptes de la feina havien estat esborrats.

Els empleats tampoc han pogut entrar a la seu de Twitter a Londres (EuropaPress/Aaron Chown)

La carta d'acomiadament

Mitjans econòmics com el Business Insider assenyalen que, almenys, mil persones ja havien rebut la carta d'acomiadament. Segons alguns mitjans, el text deia: "Aquest és el teu últim dia a la companyia".

Tot i així, la mateixa carta demanaria als acomiadats que mentre duri el procés de sortida de l'empresa mantinguin el codi de conducta corporatiu.

Entre els acomiadats hi ha càrrecs directius, com ara el cap global editorial, el director d'ètica i transparència, el cap d'informació o el d'estratègia, segons el mateix mitjà.

Els acomiadaments ja afecten personal a les seus dels Estats Units, el Regne Unit i Singapur.

Un dels llocs més afectats sembla que és l'oficina de Nova York, on entre el 90% i la totalitat de treballadors han perdut la feina, segons testimonis. Precisament, Musk era aquest divendres a Nova York, però no s'ha deixat veure a les oficines de l'empresa.

Els acomiadaments confirmen l'anunci que va fer el mateix Musk. "Malauradament, són necessaris per garantir l'èxit de l'empresa i posar Twitter en una trajectòria sana", va dir.

Demandes col·lectives

Malgrat els missatges d'orgull i agraïment per haver treballat a la companyia de molts treballadors acomiadats, a San Francisco, cinc exempleats han interposat la primera demanda contra Twitter per haver violat la llei que exigeix 60 dies de preavís als acomiadats, ja que alguns van rebre la notificació fa només dos dies i altres ho han sabut únicament pel sobtat tall del seu canal de comunicació interna. A la demanda se n'hi poden afegir molts més.

Mentrestant, advocats i assessors laborals aconsellen els empleats acomiadats que no signin res i els informen dels seus drets.

 

Els treballadors de Londres també han començat a afiliar-se a sindicats els últims dies davant el temor de ser víctimes dels acomiadaments, segons ha assegurat un directiu de l'organització sindical Prospect.

Al Regne Unit si fas fora un treballador has d'avisar-lo 90 dies abans. Aquest sindicat ja ha fet una consulta al ministre d'Empresa del govern britànic, Grant Shapps, sobre els "inacceptables" acomiadaments de Twitter.

Potser per frenar les demandes, Musk ha ofert als acomiadats una indemnització equivalent a dues pagues mensuals, segons diversos mitjans.

Elon Musk ha participat en una conferència d'inversors a Manhattan mentre es feia l'acomiadament massiu (Reuters/Andrew Kelly)

Caiguda d'ingressos i anunciants

Musk ha promès restaurar la llibertat d'expressió i evitar que Twitter es converteixi en un "paisatge infernal". Tanmateix, les seves garanties no han aconseguit evitar que els principals anunciants amenacessin de retirar-se de la plataforma.

Les vendes d'anuncis van representar més del 90% dels ingressos de Twitter en el segon trimestre.

Després que ho fes General Motors, aquest dijous General Mills i el fabricant d'automòbils de luxe Audi of America han posat en pausa la publicitat a Twitter. Ara, a Europa s'hi ha afegit el grup Volkswagen, amb les diverses marques que engloba.

"La part fàcil va ser comprar Twitter. La part difícil serà arreglar-ho", ha dit l'analista econòmic i director general de Wedbush Securities, Daniel Ives, que assenyala els reptes als quals s'enfronta Musk mentre busca reduir costos però retenir els anunciants.

"Aquest és un equilibri molt fi que haurà d'aconseguir: intentar portar anunciants a la nova plataforma on hi ha llibertat d'expressió. És una tasca gairebé impossible, com pujar l'Everest. Culturalment no pots tenir el pols com Musk i l'ADN de Twitter".


Musk en culpa els activistes

Musk culpa de la caiguda dels ingressos la pressió que sobre els anunciants diu que exerceixen els activistes dels drets civils. "Molt malament", diu, "intenten destruir la llibertat d'expressió", ha piulat.

De fet, una plataforma de grups de drets civils ha augmentat la pressió sobre els anunciants a nivell mundial.

Angelo Carusone, president de Media Matters for America, que forma part de la coalició, ha dit que han aconseguit que unes 60 marques s'adherissin a la campanya.

El magnat, que ha assistit a la conferència d'inversors que s'ha fet a Nova York aquest divendres, ha dit que la pressió activista és "un atac a la Primera Esmena".

ARXIVAT A:
Xarxes socials Estats UnitsEconomia de butxacaTwitterDrets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut