Vista aèria del mercat de Canovelles, amb parades de venda il·legal en primer terme (3Cat)

Adeu temporal al mercat de Canovelles: 2,5 km de parades i "referència" del top manta

L'Ajuntament justifica que un informe dels Mossos alerta que la venda il·legal ocupa tant d'espai que no es pot garantir l'evacuació en cas d'incident

Marta Bellés / Maria Fernández NogueraActualitzat

Cada diumenge des de fa 63 anys --sempre que la meteorologia ho ha permès-- els carrers de Canovelles s'han transformat en un mercat ambulant on es pot trobar fruita, verdura i roba, entre altres coses. Però aquest diumenge serà l'últim. De moment.

És un dels mercats més grans de Catalunya: més 300 parades que ocupen més 2,5 quilòmetres lineals de carrer.

Cada setmana hi van milers de persones, fins al punt de doblar la població de la vila: "Tenim una població de 17.300 habitants i cada diumenge ens arriben entre 15.000 i 20.000 visitants", assegura l'alcalde, Emilio Cordero.


La venda il·legal, en el punt de mira

Ara, però, l'Ajuntament de Canovelles ha decidit tancar-lo sine die, mentre busca una "solució definitiva al problema de seguretat derivat del top manta", sosté el consistori.

I és que un informe dels Mossos d'Esquadra apunta que, en cas de produir-se un incident greu, "no es pot garantir l'evacuació dels afectats".

Per què? Segons l'informe policial, el motiu és que hi ha entre 250 i 300 venedors sense llicència "totalment indisciplinats i sense interlocutor vàlid" que se situen "en el poc espai disponible que hi ha entre les parades amb llicència, a les voreres i les vies d'evacuació".

Pel cos policial, es tracta d'un cas de "força major".

Un dels punts de venda sense llicència del mercat de Canovelles (3Cat)


Un problema que ve de lluny

Ja fa temps que des de l'Ajuntament intenten eliminar els punts de comerç sense llicència, que venen productes falsificats: s'ha reforçat la seguretat, el consistori va posar vigilància privada i fins i tot s'han imposat multes de 500 euros a venedors i compradors. Però no ha funcionat res.

Així ho explicàvem al desembre en aquest vídeo del Telenotícies.

 

"Ve gent de Tarragona o de Puigcerdà"

De fet, l'alcalde del municipi ha explicat aquest dimecres en una entrevista al "Tot es mou" que han detectat que hi ha gent d'arreu que va a Canovelles, que s'ha convertit en un "lloc de referència del top manta". "Ve gent de Tarragona o de Puigcerdà", assegura.

I és que, amb les xarxes socials, ha crescut la fama de Canovelles com a lloc on comprar roba barata que sembla de marca.

En l'entrevista, Cordero també ha fet referència als enfrontaments que hi ha hagut entre venedors il·legals i policia i ho ha resumit: "Cada diumenge tenim una rave a Canovelles que està descontrolada".


La justificació de l'Ajuntament

L'alcalde, Emilio Cordero, ha fet un fil a Twitter en què justifica que la decisió es pren perquè el top manta "ataca" el petit comerç que "paga els seus impostos" i "la convivència dels canovellins i canovellines que no podem utilitzar la via pública amb comoditat".

Cordero ha assegurat que en algunes ocasions els veïns i veïnes no poden sortir de casa seva per l'ocupació de la via pública.

També els establiments s'han vist afectats, amb tendals malmesos i altres desperfectes, segons l'alcalde, que assegura que el problema més greu és la impossibilitat d'accés dels vehicles d'emergències en cas de necessitat per l'alta massificació de la via pública.

També responsabilitza les persones que compren als punts sense llicència: "Gràcies a les persones que compren productes falsificats ha estat necessari tancar un mercat que funcionava".

I afegeix: "No volem ser un mercat de la pobresa. Volem ser un mercat de referència com teníem i lluitarem per tenir un mercat de qualitat."

A més, ha explicat que vol evitar la venda de productes sense garanties, inclosos alguns productes d'alimentació.


Què passarà el diumenge 3 de novembre?

El diumenge 3 de novembre serà el primer sense mercat. Des de l'Ajuntament, asseguren que tenen el compromís de tots els cossos policials per fer operatius per evitar que hi hagi "ocupacions de la via pública".

El cap de policia local, Albert Jordan, explica que es duran a terme controls policials a la zona del mercat, a les estacions properes i als vehicles.

Uns operatius que s'allargaran durant setmanes, fins que la situació es consideri estabilitzada.


Com serà el futur mercat?

L'objectiu de l'aturada temporal és "fer neteja del mercat que s'ha posat al voltant del nostre mercat", ha esgrimit l'alcalde. No se sap quan es reprendrà, però aquest temps servirà a l'Ajuntament per decidir què es fa en un futur.

De moment, diversos escenaris sobre la taula i cap concreció. Entre les opcions que s'estudien: canviar la ubicació i el dia de la setmana, o reduir les dimensions.

Parades del mercat de Canovelles (3Cat)

I els paradistes, què?

L'Ajuntament ja ha dit que tornarà als paradistes l'import proporcional del que han pagat per l'ocupació de la via i de la taxa de residus mentre no puguin tornar a treballar.

Però entre els paradistes hi ha molta preocupació. Des d'Asomercat, l'Associació de Mercats no sedentaris, el seu president, Toni Puigvert, assegura que "la gent està molt nerviosa".

"Famílies que tenen quatre generacions al darrere, ara de cop i volta perden aquest dia que potser els sustenta tota la setmana o el mes, i això pot repercutir també en altres mercats."

Aquest diagnòstic també el comparteix Carles Gironès, president de Pimec Comerç al Vallès Oriental, que afegeix que el problema s'hauria d'haver tallat d'arrel, perquè la situació "ja es veia venir". 

"Al principi, hi havia 15 o 20 top manta. Després n'hi va haver 30 o 40. Ens vam reunir amb l'alcalde i Interior, perquè cada vegada n'eren més i més. Fins que ara som uns 300 paradistes oficials i uns 300 o 400 top manta."

Gironès recorda que Canovelles és un municipi de 17.000 habitants i que compta només amb "una trentena" d'agents de policia local. Per això considera que els Mossos d'Esquadra no haurien d'haver-ho "deixat proliferar fins a aquests extrems".

 

Un mercat nascut el 1961

Actualment el de Canovelles és un dels mercats ambulants més grans de Catalunya, però quan va començar, el 1961, ho va fer només amb tres parades en una cruïlla: la dels carrers Riera, Prat i Diagonal.

Un dels primers marxants es deia Román da Silva Souto i venia sabates.

 

 

ARXIVAT A:
Comerç
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut