
Admesa a tràmit la querella contra TikTok per danys psicològics a una moderadora a Barcelona
La víctima es veia obligada a veure contingut violent durant tota la jornada malgrat que treballava amb un contracte de teleoperadora
Un jutge de Barcelona ha admès a tràmit la querella d'una exmoderadora de continguts de TikTok pels danys psicològics que li va causar la feina. El magistrat considera que hi pot haver delicte i obre un procediment contra TikTok, Majorel --subcontractada per la xarxa social xinesa a Barcelona-- i cinc càrrecs d'aquesta empresa.
La víctima treballava per Majorel, amb seu al 22@, i durant cinc anys es va veure obligada a visualitzar i filtrar tota mena de continguts violents, com ara vídeos d'assassinats, violacions, suïcidis o abusos a menors.
L'advocat de la víctima, Francesc Feliu, denuncia que no hi havia cap prevenció, tot i que l'empresa coneixia els riscos psicosocials que comportava la feina.
La demanda és per un delicte continuat contra els drets dels treballadors, un altre per lesions greus per imprudència greu i pel delicte contra la integritat moral. Feliu argumenta, en declaracions a TV3, per què aquest ha de ser un procés penal:
"Aquest no és un tema per anar a la jurisdicció laboral: és un tema que ha d'anar per la via penal perquè darrere hi ha desenes de persones afectades, a Espanya i a altres països."
Al juny compareixerà la demandant i al setembre ho hauran de fer els querellats. El jutge també ha admès els testimonis proposats, entre els quals figuren altres moderadors i membres d'Inspecció de Treball.
Jornades de vuit hores exposada a contingut violent
L'extreballadora de Majorel denuncia que el seu contracte era de teleoperadora i que, abans de començar la feina, l'empresa no la va informar que hauria d'estar exposada durant tota la jornada a contingut violent.
També apunta que durant la jornada només tenia dret a cinc minuts de descans per cada hora, que en molts casos tampoc es complien per l'elevat volum de feina.
La querella indica que els moderadors tenien un temps màxim de 16 segons per a cada vídeo, i en una jornada de feina en podien arribar a veure entre 800 i 1.200. L'exposició a contingut altament sensible li va fer desenvolupar un trastorn mental i se li va diagnosticar un trastorn d'estrès posttraumàtic, depressió i ansietat.
Segons l'advocat de la víctima, el model de negoci de TikTok necessita un filtratge de continguts per protegir l'usuari, però també per entrenar la intel·ligència artificial, que li genera una gran quantitat d'ingressos.
"Aquest mecanisme provoca que al moderador no se'l tingui present i, per tant, sigui una eina substituïble. No es té en compte que estan exposats a malalties mentals greus, que són persistents en el temps."

El precedent de Meta
Segons l'advocat de la víctima, el cas de TikTok és molt semblant al de Meta, perquè sotmeten els moderadors "als mateixos nivells de productivitat exagerats i a la mateixa violència".
De fet, Meta i TELUS --l'empresa que tenia subcontractada a Barcelona-- ja havien rebut querelles d'empleats, com la que va presentar un extreballador per danys i perjudicis.
TELUS va tancar ara fa un mes la seva oficina de Barcelona, amb més de 2.000 treballadors.
Francesc Feliu apunta que aquesta empresa, amb un model molt semblant al de Majorel, té previst seguir el mateix patró de negoci en un altre país:
"Ens ha arribat informació que, amb el tancament de l'empresa subcontractada que tenien a Barcelona, ara volen moderar des de Bulgària. Per tant, agafen el seu model de negoci, se l'enduen a un altre país i l'espremen fins que tinguin la intel·ligència artificial ben generada, i continuï generant diners a costa de la salut de la gent."
- ARXIVAT A:
- TecnologiaTikTokJudicialXarxes socials