Administrar remdesivir quan es detecta la Covid redueix un 87% el risc d'hospitalització
Un estudi internacional liderat des de Catalunya arriba a aquesta conclusió amb 562 persones no vacunades i amb factors de risc
Administrar el fàrmac antiviral remdesivir durant els dies immediats després del diagnòstic de Covid-19 redueix en un 87% el risc de malaltia greu en persones susceptibles de patir-la.
Així ho demostra un estudi internacional que ha comptat amb la participació de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, l'IrsiCaixa, el Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i l'Atenció Primària Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut (ICS). L'estudi es presenta a la conferència internacional de malalties infeccioses IDWeek.
El remdesivir el van desenvolupar els laboratoris Gilead dels Estats Units el 2013 per afrontar l'Ebola. Des dels inicis de la pandèmia es va observar que podia impedir la replicació del SARS-CoV-2, però els diversos assaigs clínics publicats van donar resultats divergents.
Ara, aquest estudi sembla confirmar que el remdesivir té efectes positius si s'administra immediatament després del diagnòstic. Es va fer amb 562 persones no vacunades i amb alt risc de passar Covid greu per diferents motius, com tenir diabetis, obesitat o hipertensió.
Menys hospitalitzats i menys visites mèdiques
Aquestes persones es van dividir en dos grups. A uns se'ls va administrar l'antiviral tres dies seguits just després del diagnòstic i als altres se'ls va donar placebo. A tots dos grups se'ls va fer seguiment durant 28 dies.
Els resultats indiquen que el remdesivir actua prevenint el progrés de la malaltia i redueix un 87% el risc de desenvolupar una Covid greu que requereixi hospitalització o que, fins i tot, pugui provocar la mort.
El remdesivir també va fer disminuir en un 81% el nombre de visites mèdiques en relació amb la malaltia. Els efectes adversos relacionats amb la Covid es van reduir del 7,1% en els pacients que no van rebre tractament al 3,6% en els pacients que sí que van rebre l'antiviral.
Aquestes resultats demostren, segons Roger Paredes, cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i coautor de l'estudi, "l'eficàcia del tractament antiviral amb remdesivir en la reducció de les complicacions de la infecció per SARS-CoV-2":
"Per tant, podria ser una molt bona eina per impedir col·lapsar les UCI i evitar situacions d'emergència sanitària com les que hem viscut als hospitals. L'efecte és més alt del que s'ha pogut detectar amb altres fàrmacs antivirals en fases inicials de la malaltia."
Actualment, el fàrmac només es pot administrar per via endovenosa, però Paredes afirma que "s'està treballant en una formulació oral d'aquest compost que facilitarà molt el tractament des dels centres d'atenció primària".
Resultats positius en diversos estudis
En un estudi publicat al New England Journal of Medicine a l'octubre del 2020, l'equip de l'Adaptive Covid-19 Treatment Trial (ACTT-1) va demostrar que en un grup que rebia remdesivir es reduïa el risc d'hospitalització i la mortalitat i el temps de recuperació en relació amb els que havien rebut placebo.
Concretament, per als primers, el temps de recuperació va ser, de mitjana, de 10 dies i en l'altre grup, de 15 dies. La mortalitat al cap de 29 dies va ser d'un 11,4% amb remdesivir i d'un 15,2% amb placebo.
En canvi, un estudi publicat al desembre a la mateixa revista pel Consorci Solidarity Trial de l'OMS amb 11.330 adults concloïa que ni el remdesivir ni altres fàrmacs com hidroxicloroquina, lopinavir i interferó tenien efecte positiu en els malalts de Covid o en tenien molt poc.
L'estudi fet públic ara torna a posar en evidència que l'antiviral és eficaç. Va en la línia d'un estudi publicat a primers de març a la Revista Española de Quimioterapia i encapçalat per Àlex Soriano, del departament de Malalties infeccioses de l'Hospital Clinic-IDIBAPS, fet amb 242 pacients ingressats per Covid entre l'1 de juliol i el 30 de setembre del 2020. Mostrava que amb remdesivir es reduïa tant la necessitat d'ingrés a l'UCI com de ventilació mecànica i també la mortalitat a 30 dies.
A finals de març es va publicar un altre estudi, en aquest cas al JAMA Network Open, dut a terme per investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat Johns Hopkins de Maryland. Fet amb 2.483 persones ingressades per Covid, es va observar que els pacients als quals s'administrava remdesivir mostraven millores clíniques molt més ràpides que la resta.
- ARXIVAT A:
- Covid-19Coronavirus Recerca científica