Així ha quedat el renovat Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat
S'han extret les pintures decoratives imposades per la dictadura de Primo de Rivera durant els anys 1926 i 1927
El Saló Sant Jordi de la Generalitat, escenari d'alguns dels actes més solemnes de la institució, s'ha reinaugurat totalment renovat aquest dimecres.
L'espai recupera l'aspecte renaixentista original després d'eliminar una decoració imposada, ara fa un segle, per la dictadura de Primo de Rivera durant els anys 1926 i 1927.
En el següent vídeo podeu veure quin és l'aspecte de l'espai després d'un any i mig d'obres:
Una restauració artística i històrica pendent
Els tècnics i restauradors han extret les pintures a l'oli sobre tela situades als paraments i a una part del sostre del saló. L'objectiu del projecte d'adequació ha estat recuperar el màxim possible l'arquitectura del mestre Pere Blai i el seu estat renaixentista original.
Un cop retirades les pintures de la dictadura, s'han prioritzat les tasques de neteja, consolidació i recuperació de l'estuc de calç original renaixentista i la restauració de la policromia apareguda als arcs del sostre.
La decisió de treure les pintures del Saló es va prendre el 2019, durant la legislatura del president Quim Torra, després de l'acord d'una comissió creada per determinar la futura decoració de l'espai.
La vintena d'experts que la van conformar assenyalaven que la decoració pictòrica es podia retirar perquè "no es tractava d'una pintura artística, sinó de pintures que representaven un relat històric altament connotat per continguts polítics i ideològics, de caràcter integrista, autoritari i antidemocràtic".
"Els murals del Saló tenien un fort caràcter bèl·lic i incloïen escenes de batalles del Bruc, Lepant i Navas de Tolosa, així com l'arribada de Colom a Barcelona davant els Reis Catòlics."
Tarradellas ja el va voler modificar
Quan Josep Tarradellas, als anys trenta, va ser conseller de Governació de la Generalitat republicana ja va voler modificar la decoració del Saló Sant Jordi que havia imposat la dictadura de Primo de Rivera.
Tot i això, les pintures han continuat sent testimoni silenciós de la presa de possessió de gran part dels presidents. La diversitat d'actes celebrats sota les fosques pintures del Saló Sant Jordi són un reflex de la vida política, social i cultural catalana.
A partir d'ara, l'espai brilla amb una altra llum.
- ARXIVAT A:
- Generalitat de Catalunya