Alemanya controlarà la immigració a totes les fronteres terrestres en ple auge de l'extrema dreta
La decisió arriba després de la victòria electoral històrica d'Alternativa per a Alemanya a la regió de Turíngia
Gir en la política migratòria d'Alemanya. La ministra de l'Interior, la socialdemòcrata Nancy Faeser, ha anunciat aquest dilluns la posada en marxa de controls a totes les fronteres terrestres del país a partir de dilluns que ve i durant sis mesos.
Faeser, que ja ha notificat a la Comissió Europea aquesta qüestió, ha assegurat que amb aquesta mesura s'enforteix "la seguretat interna amb accions concretes" davant l'amenaça del terrorisme islamista i es manté la seva "posició dura contra la immigració irregular".
De fet, el país va decidir l'octubre del 2023 implementar controls terrestres a les fronteres que comparteix amb Polònia, la República Txeca, Àustria i Suïssa. Des d'aleshores, Alemanya ha rebutjat l'entrada de 30.000 persones des d'aquests països, unes 90 cada dia.
Immigració, extrema dreta i eleccions
La mesura arriba en un moment en què la immigració i el sistema d'acollida de sol·licitants d'asil alemany ocupen el centre de molts debats. Especialment, després que un home d'origen sirià, demandant d'asil a Alemanya, va matar tres persones en un atac amb ganivet fa dues setmanes.
Dies després de l'atac, l'extrema dreta del país --amb un discurs populista centrat a relacionar immigració i inseguretat-- va aconseguir capitalitzar aquestes inquietuds fins al punt de guanyar unes eleccions a Alemanya per primer cop des del nazisme.
La instauració dels controls fronterers arriba a dues setmanes de les eleccions al land de Brandenburg, on el partit de Faeser, el Partit Socialdemòcrata Alemany, intentarà mantenir el govern que ara ostenta en coalició.
On queda Schengen?
Alemanya, com tots els països amb què limita, forma part de l'anomenat espai Schengen, l'espai europeu de lliure circulació de persones.
Segons el web de la Comissió Europea, els països que en formen part poden decidir implementar controls fronterers "només com a últim recurs" i quan estigui justificat per "amenaces específiques" i amb uns "criteris clarament definits".
Abans d'Alemanya, altres països han establert controls a les seves fronteres dins l'espai Schengen, concretament durant alguns moments de la pandèmia de covid-19, en episodis d'augment dels fluxos migratoris cap a la Unió Europea i després dels atemptats a París l'any 2015.
- ARXIVAT A:
- MigracionsSeguretat