Arriba el Superdimarts, el principi del final d'unes primàries sense (gaire) emoció
Quinze estats nord-americans elegeixen avui el seu candidat a les eleccions i Donald Trump podria consolidar la candidatura republicana
Lídia Heredia
Corresponsal de TV3 a Washington
Quan tanqui l'últim col·legi electoral dels 15 estats que aquest dimarts elegeixen el seu candidat a les eleccions no es podrà donar res per fet, però si les enquestes no s'equivoquen, gairebé. I aquest gairebé és Donald Trump consolidant una candidatura republicana que li ha estat molt més fàcil d'aconseguir que el que ens hauríem pogut imaginar, sent honestos, fa un any.
Voten a Alabama, Alaska, Arkansas, Califòrnia, Colorado, Maine, Massachussets, Minnesota, Carolina del Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virgínia i el territori de Samoa. Hi ha gairebé 900 delegats en joc, i les enquestes en donen un 90% a favor de Trump. Ell ja en té 270 i en fan falta 1.215, la meitat més un dels 2.429 totals, per obtenir la nominació oficial de cara a la convenció del partit del mes de juliol. El que dèiem, no serà oficial ni matemàtic, però podria ser pràcticament un fet.
Què farà Haley, que només ha guanyat a Washington?
La seva única rival viva a la cursa, l'exgovernadora de Carolina del Sud Nikki Haley, arriba al Superdimarts amb el premi de consolació d'haver guanyat les primàries d'aquest cap de setmana a la capital, Washington DC, però no té cap possibilitat de fer ombra a qui en el seu moment va servir com a ambaixadora nord-americana a l'ONU.
El seu excap l'ha escombrat de la cursa i la incògnita de la jornada és saber si tira la tovallola aquest mateix dimarts. Ella s'havia compromès fins al superdimarts per donar una alternativa als republicans que no combreguen amb Trump (el màxim percentatge obtingut per Haley ha estat un 40% dels vots), però les campanyes valen molts diners, i no queda clar fins quan aguantarà.
La possibilitat que es quedi a la rereguarda preparada per si Trump s'entrebanca amb un dels seus múltiples embolics judicials és un dels últims rumors polítics a Washington.
Els obstacles de Biden
A la bancada demòcrata tampoc hi ha gaire emoció, més enllà de veure si en algun estat es repeteix el vot de càstig per la posició de Biden a la guerra de Gaza. Més aviat el que hi ha és la certesa que Joe Biden, com passa habitualment amb els presidents que opten a la reelecció, serà el candidat. Una certesa que navega, de moment, sense naufragar en índex de popularitat baixíssims, enquestes desfavorables i un debat a tot el país sobre la seva edat i la seva capacitat per afrontar un segon mandat.
Si no hi ha sorpreses, després d'aquest superdimarts la idea d'una repetició de l'enfrontament Biden-Trump estarà encara més consolidada, i les primàries perdran interès davant d'una creixent competició entre tots dos en una campanya electoral eterna fins al dia 5 de novembre.
Preparem-nos per episodis com el que vam viure la setmana passada, amb el president i l'expresident a la frontera amb Mèxic competint pels vots i l'atenció mediàtica al voltant d'un dels temes més calents d'aquest cicle electoral.
Qui es quedarà els vots de Haley?
Un cop definida la cursa --si no és ara, serà d'aquí 15 dies--, la maquinària dels partits i dels candidats acceleraran per posar els recursos i els diners en els factors clau del peculiar sistema electoral nord-americà que fan que es guanyin i es perdin eleccions:
Com mobilitzar el vot dels joves? Què faran les dones dels suburbis? I els negres? I els llatins? I qui es quedarà els vots de Nikki Haley? Els republicans que no volen Trump el votaran amb el nas tapat o votaran Biden amb el nas tapat?
Com influiran la volatilitat i la gravetat de la situació al món? I les guerres en marxa? Serà l'economia i la inflació o seran els drets reproductius i la democràcia? Quins són els temes que motivaran el vot en els sis o set estats que acabaran decidint les eleccions?
"March madness" polític?
Així es coneix popularment la temporada forta del bàsquet universitari als Estats Units (els que hi entenen diuen que de més qualitat i tècnica que l'NBA, però amb això sí que no m'hi atreveixo). Doncs bé, des d'ara ja podem dir que ha començat el frenètic mes de març polític i judicial als Estats Units: comença amb el superdimarts, però seguirà aquest dijous 7 de març amb el discurs de l'estat de la unió, en què un Joe Biden president i candidat haurà de convèncer en el fons i en la forma si vol dissipar les ombres sobre el seu futur.
Donald Trump també té un març mogut. Al seu passeig triomfal per les primàries s'hi suma la presa de control oficial del partit republicà: ha plegat l'actual presidenta i ell ha promocionat la dona d'un dels seus fills, Lara Trump, com una de les noves líders del partit. I el dia 25 de març comença a Nova York el seu primer judici penal, veurem si l'únic abans de les eleccions.
El superdimarts promet poques emocions, però el març sencer, massa i tot.
- ARXIVAT A:
- Estats UnitsEleccions Estats Units