Brussel·les alerta que amb la vacuna i prou no es frenarà la variant òmicron
El Centre Europeu de Control de Malalties reclama mesures "fortes" per reduir els contagis i considera "molt probable" que hi hagi més hospitalitzacions i morts del que es preveia amb la variant delta
El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) ha advertit que la vacunació per si sola no és suficient per aturar l'impacte de la variant òmicron de la covid-19.
L'organisme europeu assenyala en un comunicat que cal adoptar mesures "fortes" per reduir la transmissió de la malaltia i que no hi ha prou temps per aconseguir-ho amb les vacunes actuals:
"En la situació actual, només amb la vacunació no n'hi haurà prou per evitar l'impacte de la variant òmicron, perquè no hi ha temps per afrontar els dèficits de vacunació encara existents."
El motiu és que el virus avança més de pressa del que ho poden fer les vacunes, tenint en compte la gent que encara no s'ha vacunat o no té la pauta completa, i el temps que trigarà a fer efecte la dosi de reforç.
És per això que l'ECDC fa una crida als 27 per actuar ràpidament i oferir una "resposta" basada en mesures "no farmacèutiques" abans de les festivitats que s'acosten.
Mascareta, teletreball i ventilació, entre les propostes
L'organisme europeu recomana mesures com el retorn al teletreball, i que se sigui molt prudent tant en les celebracions com en els viatges que es facin per aquestes dates:
"Continua sent una prioritat l'ús adequat de les mascaretes, el teletreball, evitar les aglomeracions en espais públics, reduir-les al transport públic, quedar-se a casa en cas de malaltia, mantenir la higiene de mans i respiratòria i garantir una ventilació adequada dels espais tancats. Els països s'exposen a un fort creixement de casos si aixequen aquestes mesures."
També aconsella reforçar la capacitat dels equipaments sanitaris per afrontar el previsible increment de contagis.
Cal que els països s'esforcin a incrementar la vacunació de la gent que encara no ha rebut cap dosi o no té la pauta completa, així com les dosis de reforç als col·lectius aprovats "al més aviat possible". La tercera dosi, afegeix, incrementarà la protecció davant la malaltia severa per la variant delta "i possiblement per òmicron".
Hi haurà més hospitalitzacions i morts dels previstos
L'agència sanitària europea considera "molt probable" que la nova variant provoqui hospitalitzacions i morts per sobre de les previsions que es van fer amb la variant delta, predominant encara a Europa.
Fins i tot en el supòsit que la malaltia causada per l'òmicron sigui igual o inferior a la de la variant delta, l'increment de la transmissió i el creixement exponencial de casos no ho compensaran.
"Hi ha indicacions que ja hi ha transmissió comunitària en països europeus i els models preveuen que és imminent un ràpid ascens dels casos d'òmicron", diu el comunicat, que afegeix que acabarà sent la variant majoritària a Europa.
Juntament amb les mesures, l'ECDC remarca la importància de rastrejar els contactes dels positius per òmicron, independentment de l'estat de vacunació. I afegeix que les persones amb símptomes s'han de fer un test tant si estan vacunades com si no, per limitar l'expansió del virus i la saturació dels serveis de salut.
Rècord de contagis de la pandèmia al Regne Unit
Ja no forma part de la UE, però molt països observen amb atenció el que passa al Regne Unit, on es preveu que d'aquí poc l'òmicron superi la delta com a variant hegemònica. Aquest dimecres, el govern britànic ha informat de 78.610 contagis nous de covid en 24 hores, el màxim diari registrat fins ara en tota la pandèmia.
Fins ara, el nombre més elevat d'infeccions s'havia registrat el 8 de gener, amb 68.053 contagis.
El Regne Unit ha aprovat, tot i que amb controvèrsia, més mesures per frenar l'expansió del virus, com recuperar les mascaretes en espais interiors com botigues o el transport públic, o el certificat covid per entrar a discoteques i actes multitudinaris.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19