Cansats del Tinder: per què l'app de cites va a la baixa i com ha canviat el negoci
- TEMA:
- Família
Tinder és l'aplicació de cites més coneguda. El seu èxit s'ha basat en la facilitat d'ús: passar pàgines de perfils fins a trobar-ne un que agrada i esperar que sigui recíproc. Però ara, aplicacions com aquesta no passen el seu millor moment. Especialment les generalistes, que perden usuaris des del 2022.
Model de negoci contradictori
Un dels problemes principals és que el seu model de negoci és contradictori. L'empresa vol que els usuaris hi passin tant de temps com sigui possible i s'hi gastin com més diners millor. Però els usuaris es frustren si triguen massa temps a aconseguir el que busquen i marxen de l'aplicació.
El professor de comunicació i membre del grup de recerca de la UAB en tecnologia Òscar Coromina detalla un altre factor que explica la davallada:
"El model de negoci de Tinder és compatible amb una poligàmia infinita, perquè tinc una parella i al mateix temps vaig tenint la possibilitat de trobar altres parelles. Aquesta situació és poc compatible amb el que seria una relació monògama heteronormativa."
Retorn a la presencialitat
Les clàssiques agències matrimonials no han vist mai amenaçat el seu negoci amb l'auge de les aplicacions de cites. Creuen que estan pensades per a usuaris diferents.
Però en els darrers anys han vist com bona part de la gent que els arriba ha passat abans per aquestes apps. És el cas de Samsara, on fa més de 30 anys que posen en contacte perfils de persones que busquen una relació estable.
La seva fundadora i directora, Maria del Carme Banús, assegura que tenen "més del 70% de persones que, quan indaguem una mica, ja han estat en aplicacions", i afegeix que "òbviament no els ha agradat i, fins i tot, n'hi ha que expliquen alguna història rocambolesca."
Les propostes que aposten per la presencialitat cada vegada tenen més sortida. Un exemple és la web de Cites a Cegues, en què, un cop omplert el perfil a la seva pàgina, s'encarreguen d'encreuar perfils compatibles.
La fundadora de l'empresa defensa que siguin professionals els que formin les parelles. Alba Vallejo diu que si, quan anem a fer la declaració de la renda, acudim a un assessor fiscal; si quan hem de comprar un pis, a un agent immobiliari; si quan volem buscar feina, anem a una agència de recursos humans, en l'amor també s'hauria de seguir aquest criteri:
"Com és que en la parcel·la més important de la nostra vida ens fiem que sigui l'amor el que truqui a la porta o que aparegui de manera casual anant al tren?"
Vallejo creu, a més, que "cada vegada interaccionem menys i pitjor" socialment.
Els números de Tinder
Tinder va arribar a tenir més de 50 milions d'usuaris, però des d'aquell moment n'ha anat perdent trimestre rere trimestre. I això n'ha afectat la cotització a borsa.
La seva acció havia arribat a valer gairebé 170 dòlars l'octubre del 2021. En poc més d'un any va caure fins als 41 dòlars, i s'ha mantingut més o menys estable en aquest nivell des d'aleshores. Ara se situa una mica per sota dels 34 dòlars.
Els usuaris marxen d'aplicacions com Tinder o Bumble per anar cap a d'altres de molt més segmentades.
A més, s'està veient com les generacions més joves consideren aplicacions com aquestes com una cosa de gent gran. De fet, tenen altres espais on poder-se relacionar presencialment i, a internet, fan servir les xarxes socials.
Què passarà amb la IA?
L'ús de la intel·ligència artificial en les aplicacions de cites podria suposar un canvi de rumb. De fet, els responsables de Tinder han assegurat que els ajudarà a l'hora de casar perfils.
Tot i això, el professor de comunicació Òscar Coromina ho posa en dubte perquè amb la tecnologia actual ja es podria afinar molt més quins perfils es mostren.
Coromina assegura que "l'algoritme de Tinder en realitat és un algoritme que deixa passar moltes oportunitats per facilitar el 'match'. La idea del 'swipe' és la idea que bàsicament la feina la fas tu".
De fet, Coromina va més enllà i afirma que estudis basats en enquestes i entrevistes a usuaris conclouen que els usuraris creuen que "Tinder els boicoteja, que els redueix visibilitat o que els proposa perfils que no són del seu interès".
- ARXIVAT A:
- Tecnologia Família