Catalunya comptarà amb Israel com a soci preferent pel que fa a recerca
Catalunya comptarà amb Israel com a soci preferent pel que fa a recerca. Hi ha indicadors on la situació és d'empat entre els dos països. Es posen d'exemple el nombre de publicacions en revistes com "Nature" i "Science" o els fons que capten les universitats i centres de recerca als programes marc de la Comissió Europea. Però en transferència tecnològica, convertir el coneixement en productes que generin un rendiment, Israel ha anat molt més enllà.
Catalunya comptarà pel que fa a la recerca amb un soci preferent: Israel. Però per què Catalunya es fixa en Israel? En un seguit d'indicadors, la situació és d'empat. Es posen d'exemple el nombre de publicacions els últims anys en revistes com "Nature" i "Science" o els fons que capten les universitats i centres de recerca als programes marc de la Comissió Europea.
Però en transferència tecnològica, convertir el coneixement en productes que generin un rendiment, Israel ha anat molt més enllà. El nombre de patents que es creen cada any a Israel és quatre vegades superior, (13,1-2,7), o la despesa en recerca i desenvolupament, per exemple, és molt més elevada, en gran part perquè allà un percentatge elevat prové de l'empresa privada.
El Cimne és un centre vinculat a la Universitat Politècnica que en poc temps ha creat set empreses. És un cas excepcional a Catalunya, però no ho seria gens a Israel. Una dada posa de manifest la distància entre els dos països en aquest terreny: Israel compta amb 4.800 empreses emergents. Catalunya, amb 250. Els productes que surten del Yissum, l'empresa de transferència tecnològica de la Universitat Hebrea de Jerusalem, facturen 1.500 milions d'euros anuals. Són empreses que no només generen llocs de treball, també uns beneficis que tornen, en part, a la universitat.
El govern té interès a associar-se amb Israel per intentar que es contagiï aquest esperit.
Segons Antoni Castellà, secretari d'Universitats i Recerca, "en aquests moments a Israel el 25% del seu PIB són noves empreses sorgides de l'àmbit científic. Si nosaltres estem a aquest nivell, el que fem amb Israel és una aliança, entre altres coses per seguir el seu camí i com podem aprendre d'ells per fer el mateix salt tecnològic en els propers anys.
Els acords als quals s'ha arribat amb el govern d'Israel i les seves quatre principals universitats inclouen que es presentin conjuntament projectes per captar fons europeus. També que estudiants de doctorat facin estades a Israel per formar-se en emprenedoria. Alhora, estudiants israelians tindran pagades estades a Catalunya. També es posaran en marxa programes d'intercanvi d'investigadors que ja tenen el doctorat. Es preveuen col·laboracions, per exemple, entre centres israelians i el Centre de Regulació Genòmica o l'Institut de Ciències Fotòniques.
També es crearan les condicions perquè les empreses nascudes a l'entorn de les universitats catalanes tinguin accés al mercat israelià i a fons de capital risc a través d'una empresa creada pel govern israelià que es dedica a comercialitzar aquest tipus de productes.
Finalment, es pagarà l'estada de científics israelians que facin servir equipaments punters que hi ha a Catalunya, sobretot, el sincrotró Alba.
L'acord de col·laboració costa dos milions d'euros, que invertiran al 50% i té una durada de tres anys, del 2014 al 2016.