Un senglar al barri de Montbau de Barcelona
Un senglar al barri de Montbau de Barcelona
Barcelona

Catalunya tirarà endavant un estudi pioner que esterilitza senglars per controlar-ne la població

Aquest primer any, se'n vacunaran 100 exemplars, sobretot femelles, però també mascles, als municipis de Matadepera, Vacarisses i Terrassa

RedaccióActualitzat

Catalunya serà l'escenari d'un estudi pioner arreu del món per esterilitzar porcs senglars i controlar-ne d'aquesta manera la població. Fins ara s'havia fet una investigació similar amb animals en captivitat a Anglaterra i els Estats Units.

Els porcs senglars ja arriben molt a prop de les poblacions, malmeten cultius i provoquen accidents de trànsit, i, tot i que no hi ha dades oficials, cada cop n'hi ha més. L'estudi, l'impulsen la Generalitat, la Diputació de Barcelona i la Universitat Autònoma.

Aquest primer any vacunaran 100 exemplars, sobretot femelles però també mascles, als municipis de Matadepera, Vacarisses i Terrassa.

Els resultats es compararan amb la població de senglars no vacunats del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt. Manel López Béjar, de la facultat de Veterinària de la UAB, és qui assessora l'estudi:

"L'eficàcia de la vacuna és més gran en animals joves, en el primer any. Al cap de l'any cal valorar eficiència i aportar dades sobre la densitat en aquestes zones."

El vice-president de la Federació Catalana de Caça, Narcís Sànchez, no acaba de veure clar l'estudi, considera que és molt costós i que els resultats seran poc concrets:

"Capturar les femelles de senglar pot ser una feina titànica. A més, ja capturades, el més senzill és sacrificar-les. Si s'esterilitzen és clar que no criaran però produiran danys i accidents."

La xifra real de porcs senglars a Catalunya no se sap. Els caçadors parlen de 100.000 exemplars. El que sí que se sap és la dada de les captures, l'any 90 se'n van caçar 5.000 i al 2015, 35.000.

Anar al contingut