cel·les de la presó de Sednaya
L'obertura de la presó de Sednaya està aportant més proves esgarrifoses del règim de tortures del govern de Bashar al-Assad (3Cat/MaAlba Gilabert)

Cinc dies buscant el germà a la presó del règim: entrem a Sednaya, l'"escorxador" d'Al-Assad

Els equips de Catalunya Ràdio i TV3 ha pogut entrar al centre de reclusió i tortures més gran de l'antic règim sirià, on desenes de persones fa dies que busquen els seus familiars i coneguts en cel·les amagades

RedaccióActualitzat

El nou poder de Síria reitera la voluntat de fer net respecte al règim de Bashar al-Assad. Enmig dels intents de pactar la transició i desplegar certa activitat, el líder dels rebels islamistes, Abu Mohammad al-Julani, assegura que vol dissoldre les forces de seguretat de l'antic govern i tancar els centres de tortura.

Diverses organitzacions internacionals, com ara les Nacions Unides, havien denunciat que aquests centres de reclusió mostren la "barbàrie inimaginable" que durant anys ha patit la població siriana.

Els enviats especials de Catalunya Ràdio a Damasc --Maria Alba Gilabert i José Antonio Rodríguez-- i els de TV3 --Joan Roura, Roberto González i Lluís Barcadit--, han pogut visitar un dels escenaris principals d'aquestes atrocitats: la presó de Sednaya, a uns 25 quilòmetres de la capital del país.

Aquest macrocomplex, dissenyat per encabir-hi fins a 20.000 reclusos, en cel·les diminutes i sense cap finestra a l'exterior, s'està convertint en una de les imatges més impactants de la guerra i està aportant noves proves esgarrifoses de tortures que durant anys el govern sirià va aplicar contra els dissidents.
 

Dins l'"escorxador" de Bashar al-Assad

Des que diumenge va obrir les portes, desenes d'homes, algunes dones i també nens continuen acampats davant de la presó de Sednaya, la més gran de Síria i anomenada "l'escorxador".

La majoria conserven l'esperança de trobar pistes que els permetin localitzar familiars o amics. Un d'ells és un jove sirià que fa cinc dies que busca el seu germà, que estava a la presó.

Un jove es lamenta, després de cinc dies buscant el seu germà, a la presó de Sednaya
Un jove es lamenta, després de cinc dies buscant el seu germà, a la presó de Sednaya (3Cat/MaAlba Gilabert)

Els dies passen i no en té notícia. Es desespera i es queixa que es permetés fugir als funcionaris que podrien saber com obrir les cel·les soterrades, on, segons les càmeres de vigilància, hi ha encara algun moviment.

Buscant supervivents sota terra

Des de diumenge s'han alliberat centenars de presos. Alguns d'ells, el nou govern els ha fet tornar a la presó per ajudar els equips de miners que intenten excavar les profunditats d'aquest infern, on se suposa que hi hauria cel·les i cambres amagades amb reclusos.

Qualsevol informació pot ser d'ajuda, però, de moment, no s'ha trobat res. Els martells elèctrics treballen sense descans per arribar fins on es pugui, mentre la desesperació s'apodera lentament dels familiars.

Una granota taronja per als presos que havien de ser executats, a terra, a Sednaya
Una granota taronja per als presos que havien de ser executats, a terra, a Sednaya (3Cat/MaAlba Gilabert)

A les cel·les que hi havia al nivell de terra encara s'hi poden observar restes de bastons de pa sec, algun tomàquet i ampolles d'aigua. També alguna granota taronja, de les que es posaven als presos quan se'ls anava a executar.

Milers de presos torturats

De les desenes de presos que van ser rescatats quan va caure Damasc, la majoria son a l'hospital, molts d'ells desnodrits o encara en xoc. Es calcula, que milers de reclusos van patir tortures durant les cinc dècades que el macrocomplex dels horrors del règim dels Assad va estar operatiu.

Desenes de persones continuen als afores del recinte de Sednaya buscant familiars i coneguts
Desenes de persones continuen als afores del recinte de Sednaya buscant familiars i coneguts (3Cat/MaAlba Gilabert)

Un d'aquests supervivents és en Suleyman. Té 68 anys i els últims quatre els ha passat tancat a la presó de Sednaya. Actualment es troba en situació molt greu, debatent-se entre la vida i la mort, com ha explicat el seu metge, a Catalunya Ràdio.

"La seva situació és crítica. Si el traiem del coma, entrarà en xoc. Només si es recupera una mica tindrà alguna oportunitat i el podrem medicar."

La infermera que l'atén va perdre dos familiars a la presó de Sednaya . El germà d'en Suleyman, que l'acompanya a l'hospital mentre espera i desespera, també va perdre un fill a "l'escorxador" del règim de Bachar al-Assad.
 

Els enviats especials de Catalunya Ràdio, José Antonio Rodríguez i Maria Alba Gilabert han aportat el testimoni dels familiars i els horrors destapats a Sednaya, en conversa al programa Catalunya nit, juntament amb l'enviat especial de 3Cat al Kurdistan Sirià, Jordi Brescó.


Els enviats especials de TV3, Joan Roura, Roberto González i Lluís Barcadit, ens mostren amb una crònica com és des de dins la presó de Sednaya:

ARXIVAT A:
Síria
Anar al contingut