Com ajuden els països europeus els negocis i treballadors tocats per la Covid
L'esclat de la segona onada de la pandèmia a Europa ha obligat molts països a crear noves ajudes o allargar les que ja tenien previstes
La segona onada de la pandèmia ha obligat les autoritats públiques de tot Europa a renovar ajudes o anunciar-ne de noves, sobretot enfocades a compensar els negocis obligats a tancar per reduir la mobilitat.
En la majoria de casos, les ajudes, crèdits i subvencions dels governs centrals, federals o regionals s'acumulen, segons la configuració administrativa de cada estat.
Després de la recuperació del tercer trimestre, en gran part per l'efecte rebot després del daltabaix del confinament, les previsions per a l'última part de l'any tornen a enfosquir-se en la majoria d'estats europeus.
A Catalunya, s'han establert quatre línies ajuts: 306 milions d'euros
- Entitats i empreses culturals: 17,2 milions d'euros
- Entitats educació en el lliure: 20 milions d'euros
- Clubs esportius federats: 10 milions d'euros
- Restauració, estètica i oci nocturn: 50 milions d'euros (s'afegeixen als 40 milions anunciats prèviament)
Emergència habitacional:
- Ajudes per al lloguer: 26 milions d'euros
- Lloguer aparthotels per a desnonats: 12 milions d'euros
- Rehabilitació món rural: 2 milions d'euros
Emergència social:
- Atenció a col·lectius vulnerables: ampliació renda mínima garantida de ciutadania, aportacions Banc dels Aliments, Creu Roja, etc.: 125 milions d'euros
Altres mesures sectorials:
- Turisme: 18 milions d'euros
- Indústria i promoció econòmica: 13 milions d'euros
Crèdits:
L'ICF atorga crèdits directament a autònoms i empreses, amb un límit de 700 milions d'euros. Per la seva banda, Avalis de Catalunya avalarà el 100% dels préstecs formalitzats a través d'entitats financeres i l'ICF fins a un límit de 300 milions d'euros.
Com passa a la majoria d'estats europeus, aquestes ajudes s'afegeixen a l'esquema de protecció llançat pel govern espanyol. En el cas d'Espanya, les principals mesures han estat els ERTO fins al 31 de gener del 2021, tot i que la ministra de Treball ja avança que el mecanisme es podria allargar fins a la Setmana Santa del 2021.
Els autònoms poden demanar ajudes fins el 31 de gener per compensar el tancament d'activitat. També s'ha introduït un ingrés mínim vital, per a les llars més vulnerables.
Regne Unit
El Regne Unit va aplicar un sistema semblant als ERTO, que expirava a finals d'octubre. S'ha substituït per un mecanisme equivalent, menys generós.
Fins ara, l'anomenat Job Retention Scheme pagava fins al 80% del salari dels treballadors afectats, amb un màxim de 2.500 lliures al mes (60% l'aportava l'Estat, el 20% restant l'empresa). Ara, es paga el 62% del salari, però s'estableix que el personal afectat ha de treballar, almenys, un dia a la setmana (o jornada equivalent).
Ajudes a empreses: negocis afectats per restriccions poden rebre fins entre un màxim de 3.000 lliures al mes.
A més:
- 1.000 lliures per cada treballador en ERTO fins al gener
- 1.500 lliures per cada jove contractat en feines "d'alta qualitat" per sis mesos
- 2.000 lliures per cada aprenent menor de 25 anys contractat fins al gener
A Escòcia, les ajudes per a empreses no s'acumulen a les que ofereix el govern britànic. Són també d'entre 2.000 i 3.000 lliures per cada empresa obligada a tancar per restriccions sanitàries. El que puguin continuar oberts, però amb restriccions, entre 1.400 i 2.100 lliures al mes.
Bèlgica
El govern federal belga, com la majoria d'estats europeus, va aplicar un esquema d'expedients temporals, semblant als ERTO. És l'anomenat "atur temporal". En aquest cas, els assalariats que han de quedar-se a casa reben el 70% de la seva remuneració bruta mitjana, fins als 2.754 euros. A més, en cas d'ERTO per força major l'empresa rep un complement de 5,63 euros per empleat i dia.
A Valònia, s'han previst 154 milions per al sector de la restauració obligat a tancar, amb ajudes d'entre 3.000 i 9.000 euros, segons la mida de l'empresa.
En el cas d'altres sectors afectats per restriccions (agències de viatges, transports, esdeveniments, etc), les empreses i els autònoms poden demanar ajudes si demostren una caiguda del 60% de la seva xifra de negocis (comparant tercer trimestre 2019 amb 2020). Segons la mida de l'empresa, les ajudes poden anar des de 3.000 fins als 40.000 euros.
A Flandes, empreses i autònoms que perdin un 60% de la facturació entre l'1 d'octubre i el 15 de novembre poden sol·licitar una ajuda equivalent al 10% de la seva facturació durant el mateix període del 2019.
A més, un autònom que hagi de parar l'activitat pot demanar fins a 2.583 euros. Si té fills a càrrec, l'ajuda s'eleva fins als 3.226 euros. També s'aturen temporalment les aportacions a la Seguretat Social.
França
A França, on s'ha decretat un segon confinament, les empreses que hagin de tancar per decisió administrativa rebran una indemnització de fins a 10.000 euros. Els negocis que no hagin de tancar, però pateixin una caiguda de facturació d'almenys el 50% també podran rebre una ajuda equivalent. Els autònoms, com ja passa des del març, poden demanar una ajuda de fins a 1.500 euros per mes.
Tot plegat tindrà un cost calculat de 6.000 milions d'euros. També s'exonera aquestes empreses i els autònoms de les cotitzacions socials (quan tinguin menys de 50 treballadors).
També s'ha previst crèdits fiscals per als propietaris de locals comercials que renunciïn a cobrar un mes de lloguer entre octubre i desembre a negocis afectats per les restriccions.
Alemanya
A Alemanya, els negocis afectats per la segona onada amb un màxim de 50 treballadors rebran fins a un 75% de la seva facturació. Es preveu gastar fins a 10.000 milions d'euros. També s'ha previst un pla de crèdits barats per a autònoms.
Les famílies que hagin de quedar-se a casa per confinament d'un menor a càrrec o una persona dependent rebran una compensació, un mecanisme que es prorroga fins al març del 2021.
A Baviera, a més de les mesures anunciades pel govern federal, ofereixen també un pla de crèdits tous i avals per les empreses, pensat sobretot per a les pimes. Pretenen mobilitzar fins a 46.000 milions d'euros; una part per subvencions, una altra per ajudar a capitalitzar les empreses.
Itàlia
El govern italià ha aprovat aquesta setmana un paquet de mesures per ajudar els negocis afectats pels tancaments. Encara n'ha d'especificar les característiques, però calcula que tindrà un cost de 5.400 milions d'euros, que inclouen subvencions, ajornaments d'impostos i ERTO.
Es calcula que poden ajudar uns 460.000 negocis. També allarguen el mecanisme dels ERTO, almenys fins al 31 de gener del 2021.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Economia de butxacaAutònoms