Com s'elimina un tatuatge: guia per saber qui ho ha de fer i quant pot costar
Cada cop més gent es tatua i després se'n penedeix, i retirar-los és un procés llarg que s'ha de fer amb especialistes
Si aneu sovint al gimnàs, a la platja, pel carrer, en transport públic o fins i tot en bars i restaurants, no us haurà passat desapercebut que cada cop més persones porten tatuatges. Segons un estudi de l'empresa de tecnologia estètica Lutronic PBS, un 60% de la gent que es fa un tatuatge se'n penedeix en els 5 anys següents.
A mesura que el fenomen dels tatuatges ha augmentat, també ho ha fet la tendència a eliminar-los.
Què motiva a treure's els tatuatges i quins són els que més s'eliminen
Una de les raons més comunes per les quals les persones decideixen eliminar-se els tatuatges és simplement perquè canvien d'opinió, segons ha explicat a "La tarda de Catalunya Ràdio" Víctor de Quadras, de Ray Studios, una clínica que es dedica només a retirar aquests dibuixos:
"Moltes persones se'n cansen, canvien de gust o d'idees, i això fa que vulguin eliminar-los."
En aquest sentit, alguns dels tatuatges que més s'eliminen són els que contenen noms d'exparelles, tot i que segons de Quadras, això no és tan freqüent com es pot pensar.
Els tribals o dibuixos similars a fades són també dels que més habitualment es retiren.
Malgrat això, els motius no es limiten només al gust personal. També hi ha raons laborals.
"Molts se'n treuen per poder presentar-se a oposicions o per treballar en llocs on els tatuatges no estan ben vistos, com per exemple en algunes aerolínies o en altres sectors professionals."
A més, la percepció social sobre els tatuatges pot variar significativament depenent del país.
Com funciona l'eliminació de tatuatges
Un cop s'ha decidit eliminar un tatuatge, la pregunta que molts es fan és si tots els tatuatges es poden eliminar i com es realitza el procés. Pel que fa a les tècniques, n'hi ha dues segons Albert Grau, president de la Federació Espanyola del Tatuatge:
"Es pot retirar de dues maneres, amb un líquid que es posa sobre la pell i que fa expulsar la tinta, o amb làser. La tècnica làser és llum polsada que va desfent les molècules de tinta i fa més fàcil que el cos l'elimini per si sol."
És per això que, segons De Quadras, si es fa servir la tècnica làser com més a prop estigui el tatuatge d'un gangli limfàtic més ràpid s'eliminarà. Per tant, un tatuatge al pit s'eliminarà abans que un que estigui al peu.

Pel que fa al dolor durant el tractament làser, De Quadras admet que el procés no és còmode:
"La sensació més semblant a treure's un tatuatge és com si agaféssim una goma elàstica, l'estiréssim i ens la deixéssim anar contra la pell. Però això unes quantes vegades per segon."
Els colors de la tinta també suposen dificultats diferents a l'hora de retirar els dibuixos. De Quadras explica que, en general, la tinta negra és la més fàcil de retirar, però la tinta blanca és pràcticament impossible de treure.
A més, el procés d'eliminació es pot veure influenciat pel tipus de pell de la persona:
"Com més fosca sigui la pell, més difícil serà l'eliminació".
El cost de retirar un tatuatge
L'eliminació d'un tatuatge és un procés llarg i costós. En general, s'han de realitzar entre 8 i 10 sessions, amb un interval d'uns dos mesos entre cada una. Això vol dir que el tractament pot durar fins a un any i mig, depenent de la mida i la complexitat del tatuatge.
Pel que fa al cost, cada sessió val com a mínim uns 100 euros, de manera que es pot calcular que, en total, l'eliminació d'un tatuatge pot costar entre 800 i 1.000 euros.
A l'hora de fer-se'n un, pel cap baix el cost són 70 euros --tot i que es pot disparar fins a 6.000-- i es requereixen diverses sessions.
Metges i professionals mèdics en l'eliminació de tatuatges
Un altre aspecte important és la formació del personal que elimina els tatuatges. A Espanya no és obligatori que sigui personal mèdic qui faci aquest tipus de tractament, però hi ha molts centres especialitzats on el personal que hi treballa són metges i infermeres.
Segons el president de la Federació Espanyola del Tatuatge, la formació i acreditació del personal que retira tatuatges ha de ser, com a mínim, la mateixa dels tatuadors:
"Tot i que la llei no ho detalla expressament, caldria que el personal que fa les despigmentacions tingui l'acreditació com a higiènic sanitari, com els tatuadors. A banda, caldrà que tinguin una formació tècnica per utilitzar la maquinària necessària. Sovint aquesta formació la fa la mateixa empresa que fa les màquines."
Quines zones del cos són les més comunes per eliminar tatuatges?
Segons de Quadras, les zones més comunes per a l'eliminació de tatuatges són els braços i la cara. "Les parts més visibles del cos, com els braços, són les que més persones decideixen eliminar-se", afirma. Això es deu al fet que els tatuatges en aquestes zones poden causar més incomoditat, tant en l'àmbit laboral com en la vida social.
És possible tornar-se a tatuar després d'eliminar un tatuatge?
Un cop un tatuatge s'ha eliminat, molts es pregunten si es pot tornar a tatuar a la mateixa zona. L'expert assegura que sí, es pot tornar a tatuar, però dependrà de com hagi estat la cicatrització de la zona. "És important deixar que la pell es recuperi bé abans de fer-se un nou tatuatge a la mateixa àrea", adverteix.
- ARXIVAT A:
- SalutEstils de vida