Ajornada l'operació de tornada dels dos astronautes atrapats a l'espai des de fa deu mesos

Barry "Butch" Wilmore i Sunita Williams, de la NASA, viatjaven en una missió de prova de l'empresa Boeing i es van haver de quedar esperant a l'Estació Espacial Internacional perquè la nau en què anaven es va espatllar

RedaccióActualitzat

Aquesta matinada de dijous, hora catalana, havia de començar la missió de tornada a la terra de quatre astronautes a l'espai.

La notícia no tindria gaire més transcendència si no fos perquè dos d'aquests cosmonautes havien d'estar uns dies a l'espai i s'hi han hagut de quedar 10 mesos.

La missió d'aquest dijous havia de permetre, finalment, la tornada d'aquests astronautes, però un problema tècnic en el llançament l'ha acabat ajornant.
 

De 10 dies a 10 mesos

Sunita Williams i Butch Wilmore, astronautes nord-americans de la NASA, van ser enviats a l'Estació Espacial Internacional en una missió ordinària el juny del 2024.

L'operació havia de ser ràpida, però tot es va torçar quan la nau que els havia de retornar a la terra, de la missió Starline de Boeing, va presentar problemes tècnics i van haver de quedar-se a l'estació de manera indefinida.

S'hi havien d'estar uns vuit o deu dies, però hi han acabat estant deu mesos. La missió d'aquest dijous els havia de permetre tornar a casa la setmana que ve, en una nau de l'empresa SpaceX.

Però s'hauran d'esperar una mica més.
 

Una missió transcendent per a Boeing

L'operació en què participaven Williams i Wilmore era rellevant perquè era la primera missió tripulada que feia Boeing a l'espai

Aquesta missió havia de demostrar que l'empresa aeroespacial nord-americana tenia capacitat per dur gent a l'espai i, tal com ha explicat l'astrònom i divulgador Joan Anton Català a "La tarda de Catalunya Ràdio", havia de servir perquè la NASA homologués Boeing com un dels seus proveïdors.

"Si sortia bé, havia de servir perquè la NASA els incorporés com a proveïdor d'enlairament per als seus astronautes, igual que l'empresa SpaceX. Per tant, aquí Boeing se la jugava molt."

La nau de l'empresa aeroespacial tenia l'objectiu d'arribar a l'Estació Espacial Internacional, acoblar-s'hi, estar-s'hi entre vuit i deu dies, i després tornar.

Però la NASA va detectar fuites d'heli i algunes fallades amb els propulsors de maniobra de la Starline i van decidir no córrer cap risc i deixar els astronautes a l'estació.

Els astronautes Suni Williams i Butch Wilmore, abans d'enlairar-se amb la Starline, al juny del 2024
Els astronautes Sunita Williams i Butch Wilmore abans d'enlairar-se amb la Starline el juny del 2024 (Reuters)

"Boeing s'hi jugava la imatge, però la NASA no es va voler arriscar", assegura Català, que recorda com l'agència nord-americana va apel·lar els accidents del Challenger i del Columbia, on van morir 14 persones, per justificar la decisió.

La nau Starline de Boeing va tornar a la Terra sola, sense problemes, i Wilmore i Williams van quedar en espera que una nova nau els recollís de l'espai.
 

Deu mesos esperant a l'espai

Els dos astronautes van arribar a l'estació el juny del 2024, però en tot aquest temps no han estat sols. Actualment, hi ha set cosmonautes, però l'estructura artificial pot arribar a allotjar dotze persones.

"L'estació és molt gran i sempre ha de tenir una tripulació mínima, no només de científics, sinó també de personal de manteniment", explica Català.

El retorn dels astronautes s'ha allargat tant perquè les missions espacials suposen un gran esforç logístic i econòmic, i l'agència espacial nord-americana ha intentat encaixar el retorn dels dos científics en les missions ja planificades.

"La NASA va determinar que no hi havia cap situació de risc. I va reorganitzar les missions que tenia planificades per poder fer baixar els dos astronautes."

La nau que recollirà Williams i Wilmore serà la Crew Dragon 10, de l'empresa SpaceX d'Elon Musk. Es tracta d'una nau de relleu de personal de l'estació espacial i farà el trajecte d'anada amb dos seients buits per poder encabir els astronautes "encallats" en el viatge de tornada.

Català també explica que la NASA hauria pogut contractar una nova nau de SpaceX per al retorn específic dels astronautes, però que això hauria significat haver de pagar a Elon Musk un "cost addicional"

Elon Musk, guanyador inesperat

El fracàs de la missió de Boeing té un clar vencedor: Elon Musk i la seva empresa aeroespacial, SpaceX, que continua sent l'únic proveïdor nord-americà extern de la NASA.

De fet, Català assegura que, juntament amb la nau russa Soiuz, són "els únics" que tenen la tecnologia per dur astronautes en òrbita.

A més, exposa, Elon Musk i Donald Trump han propiciat els últims mesos una retòrica que els situava com a salvadors i artífexs del rescat dels dos astronautes de la Starline.

"Han fet realitat un discurs fent veure una cosa que no era. Aquesta no era una missió de rescat, perquè els astronautes no tenien problemes greus i no estaven en perill", explica.

Missió ajornada per un problema en el llançament

La nau Crew Dragon 10 que havia de recollir Williams i Wilmore tenia previst sortir del cap Canaveral, a Florida, a dos quarts d'una de la matinada, hora catalana.

La nau s'havia d'acoblar a l'estació espacial al cap d'unes hores, cap al migdia hora catalana, per permetre el retorn dels astronautes al cap d'una setmana.

Tanmateix, quan faltaven 43 minuts per al llançament, el centre de control del llançament ha donat l'ordre d'ajornar-lo per un problema hidràulic.

En aquell mateix moment s'ha informat els astronautes que intentarien reprendre la missió aviat, previsiblement aquesta mateixa setmana.

La resposta dels astronautes ha estat clara: "La tripulació estarà preparada quan ho estiguin els aparells".

Podeu veure el moment en què s'ajorna la missió en aquest vídeo, al minut 03:17:52.

ARXIVAT A:
NASAEstació Espacial Internacional
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut