Consum vol combatre l'spam telefònic obligant a identificar la trucada amb un prefix

Tot i que les trucades comercials indesitjades ja estan prohibides, el Ministeri planteja ara que les operadores bloquegin les que no estiguin identificades amb aquest prefix, un pas que haurà d'anar acompanyat de canvis tècnics

RedaccióActualitzat

Respondre el telèfon i topar-se per sorpresa amb una trucada spam serà més difícil si tira endavant l'esmena que Consum planeja votar en les pròximes setmanes: les companyies telefòniques hauran de bloquejar les trucades comercials no consentides.

Mitjançant els canvis que es pretenen incloure en la llei de serveis d'atenció a la clientela (SAC), el govern de l'Estat vol obligar les empreses a identificar clarament les trucades comercials.

El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, ha explicat en una entrevista a la Cadena SER que aquest tipus de trucades s'hauran de distingir de la resta a través d'un codi numèric, un prefix telefònic. Totes les trucades d'atenció al client també hauran de provenir d'un mateix prefix que les identifiqui. 

Consum també exigirà que les operadores telefòniques bloquegin les línies que no s'identifiquin correctament amb aquest prefix. 

Aquest canvi suposarà modificacions en la norma, i comportarà que el govern, ha afirmat el ministre, hagi d'adaptar el Pla Nacional de Numeració per facilitar la implementació tècnica del nou sistema d'identificació i bloqueig, una adaptació que afectarà tant les operadores de telecomunicacions, serveis de telemàrqueting i call centers com els usuaris. 

Final dels contractes per sorpresa?

Les trucades spam estan prohibides des del juny de l'any passat. És a dir, les empreses no poden fer trucades a usuaris particulars sense demanar-los permís prèviament, tot i que sovint troben maneres de saltar-se la normativa

Moltes vegades, l'intercanvi de bases de dades dels clients entre empreses els facilita saltar-se la llei, quan l'usuari no s'hi ha oposat expressament. Sovint, però, són empreses de telemàrqueting subcontractades les que assumeixen la gestió de les dades dels usuaris i se'n perd el control.

Per aquest motiu, el ministre de Consum ha explicat que s'obligarà les empreses a renovar cada dos anys el consentiment de l'usuari per rebre trucades.

El canvi normatiu a la llei SAC anirà més enllà de la identificació i bloqueig per part de les telefòniques, i és que Bustinduy també ha avançat que volen aconseguir la nul·litat de tots els contractes que se subscriguin a través de trucades telefòniques no consentides. 

D'aquesta manera, explicava el ministre, es busca desincentivar les empreses a fer trucades no desitjades, ja que tots els contractes que aconsegueixin a través d'aquestes comunicacions no desitjades no tindran validesa legal. 

El ministre ha confiat que el canvi tiri endavant al Congrés dels Diputats, amb l'argument que és de sentit comú i té un gran suport, i ha estimat que podria estar publicat al BOE abans de les vacances d'estiu.

Un treballador fent una trucada (iStock/tboehner)
Un treballador fent una trucada (iStock/tboehner)

Els drets dels consumidors digitals

Aquests canvis proposats responen a un volum de queixes en augment de la ciutadania i a la voluntat de protegir el dret del consumidor a decidir amb llibertat i informació suficient, ha explicat el ministre Bustinduy.

Les noves esmenes a la llei SAC anunciades dilluns pel ministre se sumen a dues propostes més presentades la setmana passada. 

Per un cantó, la que s'introduïa en la regulació de les subscripcions per tal d'evitar les renovacions automàtiques no desitjades, que sovint s'executen per sorpresa i sense que el client en sigui del tot conscient.

Les empreses estaran obligades a comunicar amb quinze dies d'antelació la data de renovació d'un servei o subscripció que hagi estat contractat en línia i hauran de facilitar la baixa voluntària en cas que es vulgui, a més d'explicar clarament quines són les conseqüències de no renovar-lo. 

Per l'altre cantó, la normativa incorporarà mecanismes per posar fre al frau en les ressenyes falses en línia d'usuaris que comenten serveis i productes sense haver-los consumit realment.

Segons l'esmena de la setmana passada, només es podrà publicar una ressenya en els 30 dies posteriors a la compra del servei o producte, per evitar la compravenda de ressenyes, que ja està prohibida, i garantir que provenen d'usuaris legítims i recents.

Les propostes d'esmenes també inclouen que les despeses de gestió de qualsevol transacció de béns i serveis en línia s'hauran d'incloure al preu final que s'ofereix, des del principi.

 

ARXIVAT A:
ConsumComerç
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut