Contaminar serà pecat: el papa vol introduir el "pecat ecològic" al catecisme
El papa Francesc considera que les actuacions contra el medi ambient són atemptats contra "la casa comuna". Per això, estudia introduir el "pecat ecològic" al catecisme catòlic. Ho va dir durant l'audiència als participants en el XX Congrés de l'Associació Internacional de Dret Penal, celebrat a Roma fins dissabte.
"Nosaltres hem d'introduir -ho estem pensant- al catecisme de l'Església catòlica el pecat ecològic contra la casa comuna, perquè és un deure."
"Un sentit elemental de la justícia requeriria que alguns comportaments, dels quals les empreses acostumen a ser responsables, no quedin impunes. En particular, tots els que es poden considerar 'ecocidi'", va afegir el pontífex.
I què considera ecocidi el papa?
"La contaminació massiva de l'aire, dels recursos de la terra i de l'aigua, la destrucció a gran escala de la flora i la fauna, i qualsevol acció capaç de produir un desastre ecològic o destruir un ecosistema."
Francesc creu que són "crims contra la pau", que haurien de ser reconeguts així per la comunitat internacional.
"En aquesta circumstància, i a través de vostès, m'agradaria fer una crida a tots els líders i representants en el sector perquè contribueixin amb els seus esforços a garantir una protecció legal adequada de la nostra llar comuna."
El papa també va recordar que el recent Sínode de Bisbes de l'Amazònia ja va proposar definir el pecat ecològic com acció o omissió contra Déu, el proïsme, la comunitat i el medi ambient.
"És un pecat contra les generacions futures i es manifesta en actes i hàbits de contaminació i de destrucció de l'harmonia del medi ambient."
Els set pecats capitals
La llista dels set pecats capitals tal com la coneixem ara la va establir el papa Gregori el Gran al segle VI: supèrbia, avarícia, luxúria, gola, ira, enveja i peresa. Són els que la tradició eclesial considera origen d'altres vicis i pecats.
Què hi ha a l'origen del pecat ecològic? Avarícia? Supèrbia?