Cop d'efecte dels anti-Bolonya amb una marxa pacífica que ha canviat la Rambla per Sants
Els manifestants anti-Bolonya han canviat Ciutat Vella per l'Eixample i Sants. La marxa amb què havien desafiat els Mossos d'Esquadra i que havia d'arribar fins a la plaça de Sant Jaume per la Rambla ha tirat finalment cap al carrer de la Diputació, en direcció a Sants, punt final de la marxa. Milers de persones, 5.000 segons la Guàrdia Urbana, 25.000 segons l'organització, han participat a la protesta, que ha començat amb més de mitja hora de retard respecte de l'horari previst. Els Mossos d'Esquadra, que havien blindat el nucli antic de Barcelona, han hagut de reaccionar a la ruta imprevista i la Guàrdia Urbana ha custodiat la capçalera de la manifestació, on hi havia professors amb el lema "Bolonya s'aplica a cops de porra". L'ambient ha estat festiu i s'han repetit les mostres d'alegria entre els manifestants.
Mostra un mapa més gran
L'inici de la manifestació s'ha retardat més de mitja hora respecte de l'horari previst. No ha arrencat fins a quarts de 9 tocats. El servei d'ordre ha controlat que ningú portés pals de banderes i pancartes. Els mateixos comerços de la zona han esperat fins a última hora a baixar persianes perquè a les 8, que és quan havia de començar la protesta, encara circulava gent per la plaça Catalunya. El tancament de la terrassa del cafè Zurich ha estat un dels canvis més visibles.
Al punt de partida, la plaça Universitat, s'han aplegat unes 5.000 persones, segons els càlculs de la Guàrdia Urbana, 25.000 segons l'organització, que han desplegat pancartes exigint la dimissió del conseller d'Interior, Joan Saura, crítiques amb el Pla Bolonya i sobretot amb la càrrega policial de la setmana passada.
L'inici ha estat desconcertant perquè han canviat la ruta. La marxa ha enfilat cap a la ronda Sant Antoni i després ha tombat pel carrer Aribau per agafar el carrer Diputació i quan han arribat a la cruïlla amb Calàbria han pujat cap a l'avinguda de Roma. Quan han arribat a la seu nacional d'ERC, al carrer Calàbria, han llançat pintura contra l'edifici i han demanat la dimissió del conseller d'Universitats, Josep Huguet.
Després han continuat fins a la plaça dels Països Catalans i la de Sants, per baixar fins a la plaça d'Osca, on ja a quarts d'11 s'ha llegit un manifest en què s'ha lamentat la falta de diàleg de les administracions i s'ha reclamat la dimissió dels consellers Joan Saura i Josep Huguet, entre d'altres. L'acte ha acabat amb crides a favor d'Enric Duran, conegut com el "Robin Hood dels bancs". En acabar la manifestació, el portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, Arnau Mallol, ha explicat que s'ha canviat el recorregut "per no regalar en safata una criminalització del moviment".
Els manifestants han sorprès tothom amb aquest gir inesperat, que ha provocat talls de trànsit a l'Eixample, però que ha evitat la confrontació directa amb els Mossos en una zona tan sensible com la Rambla. L'ambient ha estat festiu en tot moment, encara que amb consignes contra la policia. Els estudiants han mostrat llibres com a senyal de protesta i alguns veïns fins i tot els han llançat flors. També s'han vist abraçades entre manifestants per celebrar la calma amb què ha transcorregut la protesta. Més enllà de la capçalera, molts manifestants comentaven que desconeixien on acabarien la festa. Alguns han llançat petards per celebrar l'èxit de la convocatòria.
Els Mossos d'Esquadra han reaccionat ràpidament desplaçant-se cap a la nova ruta, que els ha obligat a moure el dispositiu. Acompanyant la capçalera de la marxa hi ha anat un cotxe de la Guàrdia Urbana, mentre que a la cua de la marxa s'han situat sis furgonetes dels Mossos d'Esquadra, seguides d'un grup de vehicles de BCNeta. Els agents antiavalots s'han quedat a l'interior de les furgonetes, se n'han pogut comptar una vintena.
Molt ampli ha estat també el desplegament dels mitjans de comunicació. El Col·legi de Periodistes ha confirmat que s'han repartit 200 braçals d'identificació.
Rebaixa de la tensió
Els anti-Bolonya havien rebaixat la tensió hores abans de la marxa. Els convocants han recordat que tenen el mateix dret de passar per la Rambla que altres manifestacions, però han afirmat que si es trobaven els Mossos, buscarien una alternativa. Julià Mestieri, portaveu dels estudiants, assegurava que no es buscaria i que s'evitaria l'encarament amb els policies. "Si no ens deixen passar, no passarem", ha conclòs. Els estudiants han organitzat una comissió de seguretat pròpia per evitar aldarulls i controlar infiltrats, tant policies de paisà com activistes antisistema violents.
Habitacions amb vistes a la Rambla reservades
Els Mossos d'Esquadra haurien reservat totes les habitacions amb vistes a la Rambla de l'Hotel Monegal, situat a la confluència del carrer Pelai amb la Rambla, segons informa l'Agència Catalana de Notícies (ACN). L'ACN s'ha posat en contacte amb responsables de l'hotel i aquests els han assegurat que la policia ha demanat totes aquestes habitacions per poder gravar els responsables d'eventuals aldarulls.
Manifestacions a Girona, Tarragona i València
Fora de Barcelona, els estudiants també s'han manifestat a les altres capitals catalans i a València, en actes que han acabat també sense incidents. En el cas de Tarragona, han anat fins al rectorat de la Universitat Rovira i Virgili i han acusat el rector de ser còmplice del "desallotjament violent" dels estudiants de la UB, la setmana passada. A Girona els joves s'han concentrat davant de la seu d'ICV i han tallat la carretera de Barcelona durant més de mitja hora. A Lleida, la concentració va ser dijous al migdia, davant del rectorat. Hi van participar cap a un centenar d'estudiants, que van cridar consignes contra els Mossos d'Esquadra i contra els responsables d'Interior i d'Universitats. I a València s'han mobilitzat uns 300 estudiants, que han tallat l'avinguda Blasco Ibáñez.