
Crits de "veritat, justícia i reparació" en la petició de perdó del Patronato de la Mujer
Les víctimes consideren insuficients les disculpes dels ordes religiosos pels abusos patits
La Confederació Espanyola de Religiosos, la Confer, ha organitzat aquest dilluns a la tarda un acte a Madrid per demanar perdó pels maltractaments i vexacions que van patir les dones internades al Patronato de Protección a la Mujer.
Ha estat la primera vegada que els ordes religiosos implicats en aquesta institució demanen disculpes pels seus actes, que pretenien "reeducar" les joves internades segons els cànons del règim franquista.
Aquestes disculpes, però, han estat insuficients per a les víctimes de la institució presents a l'acte, que han interromput l'esdeveniment amb crits exigint "veritat, justícia i reparació".
Quatre dècades d'abusos
Durant més de quatre dècades, el règim franquista va fer servir el Patronato de Protección a la Mujer per "reencaminar", segons el seu propi lèxic, aquelles dones que diferien de la norma social, a qui la dictadura considerava en risc moral.
En la realitat, les dones que queien en mans de la institució patien tota mena de càstigs i maltractaments. És el cas de Maria Forns i Consuelo García, que van narrar les seves vivències a 3Cat.
Uns abusos que van durar fins a la democràcia, ja que la institució va estar en funcionament fins al 1985, tal com ha recordat García durant l'acte:
"L'Església no ens farà sanar, i tampoc la Confer. No ens facin combregar amb rodes de molí. El perdó no ha de ser un gest. A nosaltres la democràcia ens deu 10 anys de vida, i en aquest cas la responsabilitat és del govern d'Espanya i el Ministeri de Justícia."
La Confer ha reconegut els fets i que les dones internades al Patronato van ser tractades injustament. Així ho ha manifestat Matilde Mena, superiora de les Terciàries Caputxines:
"Som conscients que el patiment causat no pot ser reparat amb paraules, però assumim com un deure moral reconèixer la nostra responsabilitat i demanar perdó, per justícia, a totes aquelles dones que van patir en aquests centres."
Les víctimes han interromput l'acte amb crits de protesta, i després l'esdeveniment ha acabat de manera sobtada.
- ARXIVAT A:
- Memòria històrica EsglésiaFranquisme