Demostren que la Covid pot afectar la placenta i en algun cas provocar la mort fetal

Alfons Nadal Serra, metge d'anatomia patològica de l'Hospital Clínic, recorda els primers casos que van estudiar: "Era una cosa que no havíem vist mai enlloc i que no sabíem com explicar"

Marta Arrufat Trigàs /Oriol Esteve GraciaActualitzat

Eren embarassos avançats, ja a terme o al tercer trimestre, i les mares estaven infectades per Covid-19. Sense motiu aparent, ni factors de risc coneguts, els fetus van morir en menys d'una setmana.

Va ser un metge d'anatomia patològica de l'Hospital Clínic, Alfons Nadal Serra, que en fer un diagnòstic del primer cas que li va arribar, no en va quedar convençut. Aquest va ser el detonant per detectar el que ara s'ha demostrat: "No vaig quedar satisfet de la classificació que havia fet i ho vaig ensenyar als companys. I al cap d'uns dies un company em diu: 'Tinc un cas igual que el teu', i un altre company diu: 'I jo n'he vist un altre'".

Al laboratori d'anatomia patològica hi arriben les placentes d'embarassades que han perdut el fetus sense motiu aparent. N'estudien la morfologia i analitzen les cèl·lules, per intentar saber-ne la causa. Amb l'inici de la pandèmia els comencen a arribar placentes que no saben com classificar:

"Una bona part del teixit de la placenta és viu, però una bona part del revestiment és mort. I això era una cosa que no havíem vist mai enlloc i que no sabíem com explicar."

És llavors quan contacten amb altres patòlegs de l'Hospital Vall d'Hebron i del Parc Taulí de Sabadell, i comencen a estudiar-ho. Han analitzat prop de 200 casos de dones que es van infectar de Covid-19 durant l'embaràs i, sortosament, al 95% de les embarassades no els van trobar res.

És infreqüent, però van trobar afectació a la placenta en un 4,5% dels casos, i al voltant d'un 2,5 els va provocar la mort fetal. No han trobat relació amb la gravetat de la infecció de l'embarassada: n'hi va haver des d'assimptomàtiques fins a pacients ingressades a una UCI.

El tret comú és que en totes elles la placenta havia quedat dura, quan en condicions normals no ho és, i tenien una necrosi (mort del teixit) d'un únic tipus de cèl·lula.

"Cosa que és molt rara, perquè quan una placenta es mor, es moren totes les cèl·lules de la placenta. I, en canvi, en aquests casos només es mor un tipus cel·lular concret. Per desgràcia, el més important."

Aquestes cèl·lules són les encarregades d'enviar els nutrients des de la mare fins al fetus dins l'úter, i si l'afectació és molt gran, el fetus no pot sobreviure.

A l'inici de la pandèmia es deia que les embarassades tenien el mateix risc que qualsevol si s'infectaven de Covid-19 i que no calia prendre precaucions extres.

L'any següent les dades demostraven que les dones embarassades no vacunades tenen 4,2 vegades més risc de contagiar-se de Covid-19. A més, si es contagien, tenen 5,4 vegades més risc d'empitjorar i ingressar en un hospital.

Per tot plegat, tenen 23 vegades més risc d'acabar ingressades en un hospital que les embarassades vacunades. Ara, aquest estudi posa sobre la taula un risc nou i greu, que, tot i que és poc habitual, és especialment dramàtic.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut