Denuncien crueltat en el sacrifici dels peixos de piscifactoria
ONG animalistes alerten de llargues agonies dels peixos i el sector assegura que no troben altres formes rendibles per matar els animals
Espanya és l'estat de la Unió Europea que més peix de piscifactoria produeix: 260.000 tones l'any, que representen un 23% de la producció total dels països comunitaris. És una indústria a l'alça, amb macrovivers de peix i de marisc al mar i també a l'interior, en aigua dolça.
ONG animalistes denuncien que en molts casos no es respecta el benestar animal i que el sacrifici, sovint, es fa sense atordiment, i provoca llargues agonies als peixos. El sector es defensa i assegura que de moment no ha trobat altres maneres rendibles per matar els animals.

La principal crítica és la manera com es fa el sacrifici. A algunes espècies de peix se les col·loca en grans recipients d'aigua i gel fins que moren. No hi ha atordiment i l'agonia es pot allargar una hora i mitja, segons una investigació amb càmera oculta de l'ONG Franz Weber, que denuncia males pràctiques als vivers de peixos. L'entitat assegura que els peixos viuen amuntegats i que en moren centenars cada dia asfixiats abans del sacrifici.
Ho ha explicat a TV3 Anna Molà Rivas, advocada de la Fundació Franz Weber:
"A banda de l'amuntegament dels animals, hi ha aquesta tècnica de sacrifici que consisteix a submergir-los en gel directament, que provoca la mort per hipotèrmia o asfíxia als peixos."
¿DE DONDE VIENE EL PESCADO QUE COMES? 🍽
Fundación Franz Weber (@ffw_es) July 7, 2022
Por primera vez lanzamos una investigación sobre las piscifactorías españolas, donde se ven prácticas estandarizadas de gran crueldad.
Sí, son #LasOtrasMacrogranjashttps://t.co/TY6LtzLIb3
Els empresaris del sector ho justifiquen
El sector, representat majoritàriament per l'Associació Empresarial d'Aqüicultura d'Espanya, assegura que no hi ha amuntegament i que està molt estudiada la densitat de peixos que poden tenir a cada gàbia.
Sobre el sacrifici en gel defensen que, de moment, no han trobat una alternativa rendible. Javier Ojeda, gerent de l'Associació Empresarial d'Aqüicultura d'Espanya, afirma que "aquest sistema és l'únic factible per sacrificar els peixos i s'està aplicant la reducció màxima del patiment dels peixos".
Ojeda afegeix que el sector inverteix a estudiar alternatives:
"Mirem quins sistemes tècnics existeixen avui dia, tenim un observatori per mirar què es fa en altres països d'arreu del món, tant similars al nostre com diferents, i fins ara no hem trobat alternativa."
Els principals vivers de peixos de l'Estat són a Galícia, al País Valencià i a Múrcia. A Catalunya també n'hi ha alguns, però en menor mesura. Les aigües del Maresme havien allotjat diferents piscifactories, però van tancar, i ara hi ha instal·lacions al delta de l'Ebre, on el musclo de cultiu té molta força.
El Ministeri d'Agricultura té com a objectiu potenciar-ne l'expansió. El benestar animal es contempla en els plans estratègics del govern espanyol i es reconeix que els peixos pateixen i tenen sentiments, però no hi ha una normativa concreta. Un exemple és que el recent reial decret que obliga a instal·lar càmeres als escorxadors de carn no s'ha estès a les piscifactories.
- ARXIVAT A:
- Maltractament animalMedi ambient