Denuncien un gir ultraconservador en una escola concertada de Terrassa per un canvi de direcció
158 famílies han portat el cas a la Inspecció d'Educació i la síndica de greuges, mentre que la direcció actual de l'escola Karmel nega cap canvi
Més de 150 famílies han denunciat públicament que l'escola Mare de Déu del Carme de Terrassa ha experimentat des de fa uns mesos un canvi ideològic i un gir ultracatòlic, des que la nova direcció va arribar al centre el 2023. Els pares i les mares, que es volen mantenir en l'anonimat per por de represàlies cap als alumnes, parlen d'unes "idees ultraconservadores":
"Pensen que la religió ha de passar per cada una de les matèries, li donen molta importància a l'autoritat i a la disciplina, a molts valors que eren d'una educació de fa molts anys."
Les famílies han portat el cas a la Inspecció del Departament d'Educació, que ha obert un expedient informatiu a la síndica de greuges, que ha recollit les seves queixes, i a l'Ajuntament de Terrassa. Han deixat el cas en mans d'un advocat, Miguel Morales-Sabalete, que els porta les negociacions i que denuncia que els mestres han de signar acords de confidencialitat que considera il·legals:
"Les persones de control del centre fan firmar un acords de confidencialitat als professors. Jo crec que hi ha molts professors que tenen por i per això no aixequen la veu. Aquests compromisos de confidencialitat són del tot il·legals."

L'escola nega cap gir ideològic ni educatiu
Des de l'escola, neguen en rodó aquest canvi i asseguren que només s'ha fet un ajustament de les assignatures, inclosa la de religió. L'equip directiu ha fet una investigació interna per veure si aquestes queixes tenien raó de ser i han conclòs que les crítiques dels pares no són certes.
La responsable de comunicació del col·legi Mare de Déu del Carme, María José Adamuz, ha manifestat que les crítiques venen d'un grup de famílies reduït que "actua des de l'anonimat":
"Tot el que s'està dient és fals, nosaltres ens hem posat a disposició de totes les famílies des de l'inici d'aquest incident. No hi ha ni adoctrinament ni fem servir res que vulneri la llei d'ensenyament"

El que sí que reconeixen des del centre és que han fet fora el director, que portava més de vint anys al càrrec, asseguren, per faltes greus. El ja exdirector nega la major i ja ha interposat una demanda per acomiadament improcedent.
Altres escoles amb perfils similars
Aquesta no és la primera denúncia d'una escola a Catalunya que ha virat cap a models més conservadors. Segons l'expert en extrema dreta Xavier Rius Sant hi ha unes cinc escoles a Osona, al Bages i al Vallès que han experimentat canvis d'aquesta mena.
La manera d'actuar d'aquests nous gestors educatius, segons Rius, és entrar en una escola, assegurar que mantindran el model educatiu i al cap d'un temps començar a fer canvis interns amb tints "ultracatòlics, a vegades d'ultradreta i a vegades amb reminiscències d'enyorança del franquisme". Per aquest expert, després és molt difícil canviar.
Que sigui una situació reversible és el que reclamen les famílies de Mare de Déu del Carme de Terrassa, que volen recuperar l'anterior línia educativa. Aquestes se senten traïdes perquè asseguren que no se'ls ha advertit del canvi de rumb:
"Vam matricular els nostres fills amb unes condicions i a meitat del joc ens van canviar les regles. Per tant, nosaltres no hem de marxar, qui ha de marxar són ells."
- ARXIVAT A:
- Extrema dretaEducació