"Dron", el neologisme català del 2015 per votació popular
La paraula és la guanyadora del concurs de l'Insitut d'Estudis Catalans i la UPF, que s'ha fet amb col·laboració de "La tribu", de Catalunya Ràdio
Els drons, els vehicles aeris no tripulats, s'han popularitzat per a usos civils aquest 2015. I ara també són el neologisme català de l'any.
El concurs popular de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i l'Observatori de Neologia de la UPF de Barcelona, amb la col·laboració de "La tribu" de Catalunya Ràdio, ha acabat escollint "dron" com el mot de l'any.
Les altres paraules finalistes han estat: "cupaire", "jihadisme", "geolocalització", "indepe", "mem", "núvol", "sobiranisme", "tacticisme" i "viral".
"Dron", que originalment en anglés significa borinot o abellot, ha obtingut el 28,9% dels vots. "Cupaire" s'ha quedat a tocar, amb el 26,7%. La resta de neologismes han obtingut percentatges més baixos: en tercera posició, "viral", amb un 8,4%, i, en quarta, "sobiranisme", amb un 8,1%.
En total han votat 1.500 persones.
Al diccionari?
Inicialment el Termcat va admetre aquest préstec sense adaptar ("drone"). La decisió s'ha revisat i ara es proposa la forma adaptada a la pronunciació catalana, "dron", com han fet altres llengües, com ara el castellà i l'italià.
Ara la Secció Filològica de l'IEC haurà d'estudiar si el neologisme "dron" pot ser incorporat al seu diccionari, igual que ho va ser el neologisme de l'any 2014, "estelada".
A l'esAdir, el portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, la paraula dron ja està recollida com a adaptació de l'anglés drone.
Segona edició
Aquesta és la segona edició del concurs "El neologisme de l'any". Es tracta de proposar paraules noves que s'utilitzen quotidianament i que, o bé no estan incloses en el "Diccionari de la llengua catalana", o bé ho estan però amb un significat diferent.
En una primera fase, del 3 al 21 de desembre, es van recollir més de dues-centes propostes. Una comissió formada per membres de l'Observatori de Neologia, de la Secció Filològica de l'IEC i del Departament d'Assessorament Lingüístic de la CCMA va estudiar les propostes i va seleccionar els deu neologismes finalistes tenint en compte dos criteris: que fossin paraules representatives de l'any i que tinguessin possibilitats de ser acceptades en el diccionari.
En la segona fase, del 21 de desembre al 14 de gener, s'ha elegit per votació popular entre els deu finalistes.