Els germans Oriol i Jordi de la Mata han presentat la nova querella per evitar que els casos prescrit no quedin impunes
Barcelona

Dues víctimes d'abusos denuncien els jesuïtes per omissió, un delicte que no prescriu

Aquesta querella podria obrir una escletxa jurídica a la prescripció dels delictes d'abusos sexuals a menors 

RedaccióActualitzat

Els germans de la Mata, víctimes d'abusos sexuals quan eren alumnes dels Jesuïtes de Sarrià, han presentat una querella que podria obrir una escletxa jurídica a la prescripció dels delictes d'abusos sexuals a menors.

Acusen cinc professors i la Fundació de Jesuïtes Educació d'un delicte permanent d'omissió. És la primera vegada que es presenta una querella basada en el delicte d'omissió, que no prescriu i és permanent.

Els demandants busquen la responsabilitat civil subsidiària de l'orde religiós de la Companyia de Jesús i demanen indemnitzacions per danys i perjudicis, perquè, segons ells, els jesuïtes van saber sempre que a les seves aules es cometien abusos sexuals i no ho van denunciar mai a la justícia.  

 


El Col·legi Sant Ignasi, dels jesuïtes, al barri de Sarrià de Barcelona

 

 

Evitar la prescripció

Els germans Oriol i Jordi de la Mata acusen cinc professors de no perseguir actes delictius: els que va ser rector i cap d'estudis, dos professors i un auxiliar. També situen l'escola de Sant Ignasi dels Jesuïtes de Barcelona, l'orde religiós i la seva fundació educativa, com a responsables civils subsidiaris.

Els germans han optat per aquest nou moviment per evitar que la prescripció tombi el cas, ja que hi ha algunes denúncies arxivades per aquest motiu, les de vuit alumnes entre els 70 i els 80.  

La querella constata que tot i que els abusos van tenir lloc fa anys i ja han prescrit, els qui els coneixien seguien tenint l'obligació de comunicar-los sense importar el temps transcorregut.

Jordi de la Mata es va decidir a denunciar els abusos que havia patit.

 

 

Resolució del Vaticà

El mes de març del 2019, la Fundació Jesuïtes Educació va obrir un procés canònic per aclarir els abusos que presumptament havien comès dos religiosos i que havien denunciat davant la justícia ordinària els germans Jordi i Oriol de la Mata.

Ara la Fundació espera rebre en les setmanes vinents la resolució de la Congregació per a la Doctrina de la Fe que investiga els abusos als dos exalumnes comesos per dos religiosos jesuïtes al Col·legi Sant Ignasi Barcelona entre els anys 1982 i 1984.

En el procés canònic, la Congregació de la Doctrina de la Fe del Vaticà és l'encarregada de portar a terme la investigació i "si ho considera oportú, portar el cas a la justícia ordinària".

 

Oriol de la Mata es va afegir a la denúncia que havia presentat el seu germà Jordi

En els escrits d'acusació, els germans de la Mata van denunciar com a culpables d'abusos el religiós Lluís To, que ja va ser condemnat per un cas d'abusos el 1992 i traslladat per Jesuïtes a Bolívia, on va morir. Al març passat, Jesuïtes van considerar que el traslladat "havia estat un error".

Els germans també acusen el religiós Pere Sala, que en l'actualitat supera els 90 anys, viu en una residència de la congregació i va deixar de tenir contacte amb els nens l'any 2000 i que, segons Jesuïtes, "va ser informat de les denúncies i de l'obertura de l'expedient canònic".        

 

 

ARXIVAT A:
ReligióEsglésiaMenorsJudicialPederàstia
Anar al contingut