El boladís, la beguda típica de la festa major de Valls que manté viu el bolado
Aquest dolç típic de principis del segle XX s'afegeix a la beguda a base de granissat de llimona i anís
A la pastisseria Valls fan bolado des de fa molts anys. Antigament, aquesta pasta ensucrada esponjosa feta amb clara d'ou i suc de llimona es barrejava amb aigua fresca per fer un refresc quan arribava la calor.
Era típic a molts llocs de Catalunya, però s'ha anat perdent. A Valls, però, han aconseguit mantenir la tradició gràcies al boladís, la beguda de la festa major.
El bolado
En Roger Vallvè, de la pastisseria Valls, coneguda com a Ca les Taronges, recorda que el seu besavi ja en feia, de bolado, des del 1901.

"Antigament, el que es feia era agafar una gerra amb aigua fresca del pou o d'una font, es posava un bolado a dins, que endolcia, i s'aromatitzava amb llimona o amb anís, segons si era per a la canalla o per a la gent gran. Llavors era un refresc de l'època".
Però amb el pas del temps i la introducció de les begudes industrials, es va anar perdent. Tot i que en aquesta pastisseria hi havia una clientela fidel, no ha estat fins a la creació del boladís que van notar una revifada.
Sempre hi ha hagut una clientela que ens ho ha demanat, que volia fer bolado, com sempre, gent gran, i després els fills, i així sempre han anat aguantant, però ha tingut una revifada
El boladís, la beguda de la festa major
I ha estat gràcies a la iniciativa del Casal Popular La Turba que fa 20 anys va decidir crear una nova beguda, el boladís, però amb alguns canvis: "Vam anar buscant fórmules fins que ens vam decidir pel granissat de llimona amb un raig d'anís i el bolado, perquè no fos una beguda tan embafadora".
Des de l'entitat treballen també per recuperar el patrimoni de la ciutat, i per això van creure adient donar un impuls al bolado perquè no desaparegués.
La particularitat és recuperar productes d'aquí Valls, com el bolado, el granissat també el fan aquí i també ens agradaria i estem intentant que l'anís també sigui d'aquí. És una manera de recuperar una tradició i que no es perdi
La iniciativa ha tingut molt d'èxit i la resposta de la gent ha sigut molt bona. Una mostra és que el primer dia de la festa major de Sant Joan de Valls se celebra la boladissada, el moment ideal per tastar aquesta beguda que es va assaborint a mesura que el bolado es desfà.
- ARXIVAT A:
- Cultura popular