L'assaig del Clínic en 10 pacients de leucèmia que el projecte Ari ha fet possible
El procediment CART-T és per a malalts de leucèmia limfoblàstica aguda, com la que va tenir la seva impulsora, Ariana Benedé, morta per aquest malaltia
L'Hospital Clínic ha presentat els resultats dels primers tractaments als malalts de leucèmia linfoblàstica aguda (LLA) amb l'aplicació del procediment terapèutic CART-T, un tractament que fins ara només era possible als Estats Units i que ha finançat el Projecte ARI.
L'Hospital Clínic de Barcelona ha posat en marxa un assaig clínic de 10 pacients amb limfoma de limfòcits B o leucèmia limfoblàstica aguda que no havien respost als tractaments convencionals.
L'assaig avalua la seguretat i l'eficàcia del seu propi Chimeric Antigen Receptor-T (CART-T).
El CAR-T, disponible comercialment només als Estats Units d'Amèrica, és capaç d'eliminar la LLA en un 85% de pacients, però també és efectiu en altres malalties.
La recerca continua
És per això que Projecte ARI seguirà treballant per portar al Clínic CARs que puguin tractar altres càncers com el mieloma múltiple o la leucèmia mieloide aguda.
El fet de portar a terme aquest assaig amb un CAR-T propi converteix l'Hospital Clínic en un dels pocs centres europeus capaços d'oferir aquesta teràpia i suposa un cost molt inferior que si se n'hagués d'adquirir un de comercial.
Projecte ARI
El projecte ARI (Assistència Recerca Intensiva) va néixer de l'Ariadna Benedé, l'Ari. El projecte porta el seu nom i el seu esperit.
L'Ari va lluitar des dels 13 anys contra la leucèmia limfoblàstica aguda. Al cap de 4 anys i mig d'una primera remissió va tornar a recaure. Estudiava segon de Batxillerat quan se li va acudir que podria fer, com a treball de recerca de final de curs a l'institut, un concert benèfic per aconseguir el que ella no va poder: que malalts com ella es poguessin sotmetre a un tractament experimental que només era possible als Estats Units i que valia un milió d'euros.
L'Hospital Clínic tenia la patent del CART-T. Aquest procediment terapèutic, però, es necessitaven 910 mil euros per portar l'aparell i per aplicar el tractament.
El mes de febrer de l'any passat es va fer el concert a la Sala Luz de Gas amb l'actuació de Love of Lesbian i la col·laboració en la campanya de famosos i entitats.
El mes juny la mare de l'Ari i els metges de l'Hospital Clínic van presentar la màquina necessària per a un nou tractament, el CART-T. Havien aconseguit gairebé mig milió d'euros, però en calien 400 mil euros més per començar els assajos clínics amb pacients.
L'Ariana Benedé va morir el setembre del 2016, però el projecte ha continuat. Després d'aquell primer concert, han seguit les iniciatives i les donacions d'empreses, entitats i particulars.
Al web de Projecte ARI es poden seguir tots els avenços i la recapatació que ja supera el milió cent mil euros i s'encara a futures fases per fer arribar el tractament a tots els malalts d'LLA, a altres malalties de la sang, o que el tractament es pugui fer a través de la Seguretat Social.