El curs acabarà al juny i a Catalunya hi haurà casals al juliol
El Ministeri d'Educació aposta perquè, de cara al final de curs, la promoció dels alumnes sigui "la regla general" i que les repeticions siguin "l'excepció"
El govern espanyol i les comunitats autònomes han acordat que el curs escolar no s'estengui més enllà del mes de juny, tot i que les conselleries de cada autonomia podran organitzar o impulsar activitats de reforç durant el període estival, "en formes diverses i combinades amb activitats lúdiques".
La ministra d'Educació, Isabel Celaá, i els responsables d'Educació autonòmics s'han reunit aquest dimecres telemàticament per definir com acabar el curs escolar després del tancament dels centres educatius pel coronavirus.
S'ha acordat que el curs no arribi al juliol i que, de cara a l'estiu, els centres educatius puguin oferir activitats de reforç voluntàries, dirigides sobretot als estudiants amb problemes per seguir l'educació a distància durant el confinament. Segons l'acord, aquestes activitats estivals les podran impulsar les administracions, però també altres organitzacions o ONG, en contacte amb els centres educatius i els docents.
Catalunya, amb més casals oberts i becats
Després de l'anunci de la ministra Celaá, el conseller d'Educació, Josep Bargalló ha deixat clar que les competències educatives són cosa seva i que l'ordre del Ministeri coincideix amb el que la Generalitat ha dit i ha defensat públicament, com ara la idea que el curs acabi al juny.
El conseller, Josep Bargalló, ha remarcat que, a la conferència sectorial, ningú ha posat en dubte les competències catalanes en Educació:
Pel que he pogut observar de la resta de la sessió, la majoria d'informacions que van apareixent són prou esbiaixades. Parcials, si més no. I incertes en algun cas. Les nostres instruccions completaran les que ja hem fet i aniran en el sentit que hem anunciat els darrers dies
Josep Bargalló Valls (@JosepBargallo) April 15, 2020
En una entrevista al Telenotícies de TV3, Bargalló ha explicat que el reforç que l'estat i les autonomies han pactat fer a l'estiu, no suposarà gaires canvis a Catalunya, tot i que sí en altres llocs d'Espanya. Així, ha explicat que els tradicionals casals d'estiu, que molts d'ells es fan en escoles, es faran amb més contingut formatiu, sense oblidar els esports i el lleure, amb més places i amb més beques.
Bargalló ha explicat que el departament ja treballava amb aquesta previsió i ho havia parlat amb les entitats municipalistes i els responsables d'infància i joventut de la Generalitat. Els encarregats d'aquests casals seguiran sent els monitors, que combinen "l'experiència formativa i de lleure".
També ha refermat la idea de fer les recuperacions el curs 20-21. "La recuperació del que enguany no poguem fer es farà el curs que ve per a tothom, el reforç l'hem de fer al setembre", ha explicat.
Sobre l'avaluació, ha dit que cal tenir en compte que ja hi ha els resultats del primer i el segon trimestre i que, si algú ha suspès, ara pot recuperar-ho perquè "el que fem ara és per sumar, no per restar".
La promoció com a "regla general"
Sobre l'avaluació dels més de vuit milions d'estudiants no universitaris que fa un mes que estan tancats a casa, Celaá s'ha mostrat partidària que, de cara al final de curs, la promoció de l'alumnat sigui "la regla general" i que, els que repeteixin curs, siguin "l'excepció":
"Hem parlat molt amb els consellers i conselleres de les comunitats autònomes i estem en línia, propiciarem un gran acord que proporcioni certesa a les famílies en un moment d'incertesa i que ens permeti travessar el final del curs 2019/2020 recolzant-nos també en el 2020/2021 per resoldre, i serà a promoció la regla general i la repetició, l'excepció, que no tindrà res a veure amb les causes del coronavirus."
La ministra ha destacat que la promoció de curs serà la norma i que "sempre ho és" i que la repetició ha de ser excepcional "ara amb més motiu"
El sindicat de funcionaris Central Sindical Independent (CSIF) ha assenyalat en un comunicat que, en la reunió sectorial d'aquest dimecres, s'ha descartat atorgar un aprovat general a l'alumnat. Sí que s'ha acordat que, a través de l'avaluació contínua, s'ofereixin "les màximes garanties perquè la repetició sigui una mesura extraordinària".
Celaá ha justificat la mesura:
"L'aprovat general seria una mesura injusta. (...) El curs continua. No hi ha aprovat general, establim unes mesures d'avaluació contínues i el tercer trimestre ha de ser computat de manera positiva, no podrà servir de negativa a ningú."
A l'hora d'avaluar, des del Ministeri han traslladat la plena confiança en els docents, que són els que "millor coneixen" l'estudiant i poden decidir si passa de curs o és "molt més avantatjós per ell" que repeteixi, també a 4t d'ESO i a 2n de Batxillerat.
Sobre les recuperacions de matèries suspeses, Celaá ha informat que hi haurà temes que s'hauran de recuperar el curs que ve. "El pròxim curs haurà d'incorporar els reforços no profundament cursats en el 19-20". I el secretari d'estat d'Educació, Alejandro Tiana, ha estat més clar en afirmar que els alumnes "podran avançar alhora que recuperen coses que tenen pendents".
Celaá nega que hagin decidit tard
La ministra ha negat que s'hagi decidit tard com encara el final de curs.
"Vam acordar amb les comunitats esperar que acabés la segona prolongació de l'estat d'alarma. Ningú sabíem quin era l'escenari a finals d'abril i al maig", ha argumentat.
El ministeri ha donat un dia de marge, fins aquest dijous, perquè les autonomies s'adhereixen a l'acord, però després ha matisat que no es tracta de subscriure'l sinó que és "gran paraigua que permet que les comunitats exerceixin les seves competències".
Escoles tancades des del 13 de març
Els centres educatius catalans estan tancats des de fa més d'un mes. El divendres 13 de març va ser el primer dia que no van obrir, en una decisió inèdita que ha deixat a casa uns 1.600.000 alumnes i gairebé 80.000 docents de llars d'infants, escoles i instituts i al voltant de 200.000 estudiants i 20.000 professors universitaris.
Les pròrrogues de l'estat d'alarma i, com a conseqüència, del confinament dels infants, ha obligat a ajornar diversos exàmens i preinscripcions que s'acostumen a fer durant aquesta època de l'any: la selectivitat serà els dies 7, 8 i 9 de juliol; les oposicions de mestres i professors es faran entre el setembre i el desembre i les preinscripcions s'haurien de fer a finals de maig, per poder començar el curs vinent al setembre, segons apunta la Conselleria d'Educació.
L'avaluació del segon trimestre finalment només ha tingut en compte els resultats fins al 12 de març, l'últim dia amb classes. I, aquest dimarts, els centres educatius catalans van començar el tercer trimestre, tot i que, lògicament, les classes es fan de forma telemàtica.
Aquesta mateixa setmana, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, es va mostrar "esperançat i convençut" de poder reobrir les escoles abans de Sant Joan i, per tant, poder acabar el curs presencialment.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Educació