El Giracirc de Collsuspina recupera el format de tres dies i convida companyies internacionals en la seva 8a edició
ACN Collsuspina - La vuitena edició del festival Giracirc de Collsuspina (Moianès) recupera el format prepandèmia i se celebrarà durant tres dies, del 18 al 20 d'agost. Aquest petit poble del Moianès de prop de 400 habitants espera atraure entre 3.000 i 4.000 espectadors, segons ha avançat a l'ACN el director del certamen, Xavier Vinuesa. En aquesta edició també s'han convidat dues companyies internacionals (de Mèxic i Guatemala) i d'altres de premiades. "Aquesta és una edició molt especial per a nosaltres perquè el desembre passat vam rebre un dels premis Zirkòlika de Circ i això ens ha donat una energia especial i molta força", ha relatat Vinuesa. Un total de 12 companyies i el grup de Circ Social oferiran al llarg del cap de setmana 13 espectacles.
El Giracirc celebrarà de manera especial aquesta 8a edició, ja que a finals del 2022 van rebre el premi Zirkòlika a la projecció del circ i la formació i això, segons el seu director, Xavier Vinuesa, els ha donat "molta força" per tirar endavant. De fet, la companyia que inaugurarà el certamen el divendres 18 d'agost també van ser premiats al Zirkòlika de 2022. Es tracta de la companyia andalusa Chicharron Circo Flamenco, que portarà a Collsuspina l'espectacle 'Sin Ojana.
Altres artistes que passaran pel festival al llarg del cap de setmana seran els internacionals Abraham Arzate (clown mexicà) i també la companyia Panchorizo, de Guatemala, que portarà un espectacle multidisciplinari. També participaran al Giracirc la companyia Capicua, que serà l'encarregada de cloure el festival amb un muntatge que homenatja a les teixidores; la recent nascuda companyia Cils; la companyia Anna Confetti que portaran l'espectacle 'A la fresca' o la Cia. José Luís Redondo amb un número d'equilibri i clown.
La vessant social del festival
El Giracirc té també un fort component de compromís social i enguany han triat com a temàtica la sexualitat, després que l'any passat convidessin a l'entitat Stop Mare Mortum. Vinuesa ha explicat que la cooperativa feminista Magranes instal·larà una caravana anomenada 'SexTruck' i oferirà continguts adaptats a totes les edats. Serà un espai on es podran intercanviar opinions sobre les sexualitats, l'afectivitat i els feminismes.
A més, diumenge al matí també pujarà a l'escenari l'espectacle dissenyat per Circ Social. Es tracta d'un projecte inclusiu destinats a joves migrants sols, persones nouvingudes i del territori que desenvolupen professionals de COOP de Circ i Ariant Produccions amb la col·laboració de l'Associació Artística Desperta Espurnes -promotors del Giracirc- i el suport de la fundació social La Caixa i la cooperativa Suara.
Coproduir entre petits festivals rurals
El mes d'abril passat els festivals Ganxo (Sant Feliu de Codines), Giracirc (Collsuspina) i Pixa't de Riure (Alpens) van anunciar que s'aliaven per compartir recursos humans, maneres de treballar, infraestructura, logística, voluntaris, espectacles i també públic. Vinuesa ha explicat que hi han sumat un festival més, el Mimaa d'Arbúcies, i compten també amb dos espais de creació: La Vinya, a Arbúcies, i la Fàbrica de Somnis de Vic. "És molt difícil visibilitzar la cultura en els petits municipis i per això ens aliem, per tenir més força", detalla Vinuesa. En aquest sentit, Vinuesa ha avançat que estan treballat perquè de cara l'any que ve puguin coproduir un espectacle entre tots els festivals.