El govern espanyol salva in extremis part de la reforma fiscal en una sessió maratoniana
Passada la mitjanit s'ha aprovat el projecte de llei gràcies a un pacte amb ERC, EH Bildu i el BNG que ha tornat a posar en evidència la fragilitat dels suports de l'executiu de Sánchez
El govern espanyol ha salvat in extremis part de la seva reforma fiscal i l'impost global mínim del 15% a les multinacionals que li exigia Europa.
Ho ha fet en una sessió maratoniana a la comissió d'hisenda del Congrés dels Diputats, que s'ha acabat passada la mitjanit i que ha aprovat el projecte de llei gràcies a un pacte a última hora amb Esquerra Republicana, EH Bildu i el BNG. Una vegada més, s'ha posat en evidència la fragilitat dels suports de l'executiu.
Quan tot apuntava que l'impost a les multinacionals decauria per la falta de suports, el govern espanyol s'ha compromès amb els republicans, Bildu i BNG a prorrogar l'impost a les energètiques durant un any més, un requisit indispensable per fer arrencar el seu vot favorable.
El PSOE ja tenia el "sí" del seu soci, Sumar, i Junts. Però amb els de Puigdemont, precisament, havia pactat eliminar l'impost a les energètiques per assegurar les inversions de Repsol a Catalunya. Per a això, perquè el paquet fiscal pogués tirar endavant, els socialistes han hagut de treure aquest impost del text i han acordat amb Esquerra i Bildu buscar una altra via per prorrogar-lo, via decret llei.
El Ministeri d'Hisenda ha aclarit, en un comunicat, que manté el seu acord amb Junts per no gravar les empreses que mantinguin el compromís d'invertir en descarbonització.
El paquet fiscal, finalment, ha tirat endavant en comissió amb els vots del PSOE, Sumar, PNB, Junts, ERC, Bildu i BNG, tret de PP i Vox, que hi han votat en contra.
Tot i el "sí" a la comissió d'hisenda, el PSOE i Sumar s'ho juguen tot a la votació de dijous al ple del Congrés, on s'ha de ratificar l'acord. La complicada aritmètica parlamentària de la investidura de Sánchez perdura, i el pacte de mínims no assegura al president del govern espanyol poder complir amb Brussel·les.
Per aprovar el paquet, necessitarà el vot favorable de Junts i Podem en la tramitació en el ple. La secretària general de Podem, Ione Belarra, ja ha advertit que només donarà suport a la reforma si l'impost energètic realment es manté.
La diputada Miriam Nogueras, de Junts, en declaracions a "Els matins", ha assegurat que estan satisfets i s'ha mostrat convençuda que "dijous, el ple no votarà el reial decret per prorrogar l'impost a les energètiques" tot el 2025.
"Nosaltres hem rebutjat un impost a les elèctriques que penalitza les empreses que inverteixen a Catalunya i que posaria en risc molts llocs de treball i que Catalunya sigui més competitiva."
Per la seva part, la republicana Pilar Vallugera, en declaracions a "Els matins", ha avisat que "l'acord és provisional" i que "s'aprovarà si el govern espanyol compleix el que ha promès".
"Si cauen els impostos a les energètiques o a la banca, tornarem a la nostra posició inicial, que era 'no'."
L'impost a la banca, a votació dijous
Esquerra Republicana, EH Bildu i el BNG han fet caure en comissió l'impost a la banca, ja que hi han votat en contra perquè el consideren insuficient.
Però, finalment, a canvi del compromís del govern espanyol de prorrogar l'impost a les energètiques, s'han compromès a votar-hi a favor dijous en el ple, juntament amb altres esmenes que no s'han incorporat en el paquet aprovat, com la pujada de la fiscalitat del dièsel o fixar un IVA del 21% per als pisos turístics.
Però perquè hi hagi l'impost a la banca, faltaria el suport de Podem, que ho condiciona a l'impost a les energètiques.
Un paquet fiscal descafeïnat
El paquet fiscal aprovat en comissió no inclou la major part dels augments d'impostos que proposava el PSOE.
Entre les més de cent esmenes que es van votar en la comissió, es va aprovar augmentar l'IRPF a les rendes més altes, incrementar la fiscalitat del tabac, crear un impost per als vapejadors i una rebaixa impositiva a les pimes i a les entitats esportives sense ànim de lucre.
De moment, l'executiu salva un obstacle que semblava insuperable al llarg d'una sessió que ha durat pràcticament 8 hores. La sessió, que ha estat dominada pels nervis i la confusió, ha tingut un llarg recés per intentar desbloquejar la negociació, que ha provocat les queixes de Vox i del PP, com la del popular Santi Rodríguez.
"Una suspensió per uns minuts no pot transformar-se de cap manera en un segrest de més de quatre hores del conjunt de la comissió, que és al que ens ha sotmès la presidència de la comissió, que està exclusivament al servei del govern. Tot plegat per mantenir l'agonia durant uns dies d'un govern que és absolutament inviable."
El mateix líder popular, Alberto Núñez Feijóo, s'ha referit aquest dimarts a les dificultats del govern de Sánchez per aconseguir els suports dels seus socis en matèria fiscal i ho ha qualificat de "desgovern" i "caos fiscal".
En el ple d'aquest dijous, el govern espanyol intentarà preservar els precaris equilibris aconseguits entre els seus socis. Si no aconseguís aprovar la reforma fiscal abans del 31 de desembre, perillaria el cinquè pagament de fons europeus (uns 7.000 milions d'euros) i Espanya s'exposaria a una sanció de Brussel·les. La intensa negociació en la comissió d'hisenda fa preveure un llarg viatge per encarrilar els pressupostos del 2025.
- ARXIVAT A:
- PSOEPedro SánchezGovern espanyol