El govern promet reduir a nou mesos l'espera per valorar la dependència i la discapacitat

Els tràmits s'agilitzaran amb més digitalització i contractació de personal, si bé el sector de la dependència reclama que alhora s'ampliïn les places de residència perquè la millora sigui completa

Actualitzat

La Generalitat assegura que abans de finals del 2025 reduirà fins als nou mesos el temps de les llistes d'espera per les valoracions de dependència i discapacitat, que ara ronden els dotze mesos.

Com ho farà? Demanant menys papers --ja no caldrà presentar l'informe mèdic--, amb més digitalització i contractant més personal. El govern hi dedicarà 2,3 milions d'euros.

En aquests moments, a Catalunya hi ha prop de 200.000 persones esperant que els reconeguin la seva situació com a pas previ i imprescindible per poder accedir als ajuts. En concret, hi ha 57.600 valoracions pendents en la dependència i 133.800 en discapacitat. 


Quines mesures impulsarà el govern?

Una de les principals novetats en el pla del govern per reduir la llista d'espera de les valoracions és que el govern suprimeix l'exigència de presentar un informe mèdic per poder fer la sol·licitud. I això és gràcies al visor salut-social, en marxa des del novembre, que facilita que els serveis socials puguin obtenir la informació del sistema de salut. 

També es preveu substituir part dels tràmits presencials amb formularis electrònics més simples i que es carreguin automàticament al sistema, entre altres mesures de digitalització.

També hi haurà un simulador del grau de valoració de la dependència, per evitar els casos en què es demana l'ajut però en realitat no s'hi té dret, que ara són el 28%, segons ha xifrat la consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo.

A més, es preveu reforçar el personal dels equips valoradors, les persones que s'encarreguen de visitar la persona dependent o discapacitada al domicili per avaluar-ne les necessitats i decidir-ne el grau. 

En un primer moment, es preveu contractar unes quaranta persones. Des de la conselleria també s'ha assegurat que es milloraran les condicions laborals d'aquests treballadors. 


Un laberint burocràtic 

Aprovada fa 18 anys, la llei de dependència és un sistema d'ajuts a les persones que no es poden valdre per si soles que no ha acabat mai de funcionar del tot

A banda del seu infrafinançament, l'altre problema ha estat la complexitat i la durada de la tramitació: un autèntic laberint burocràtic. I aquest problema s'ha anat agreujant en un sistema que cada cop té més sol·licituds per l'envelliment de la població.  


Els llimbs de la dependència

A Catalunya l'any passat van morir 12.280 persones esperant la prestació, segons dades de l'Observatori Estatal de la Dependència que elabora l'Associació de Directors i Gerents en Serveis Socials.

Dos de cada tres ja havien superat el procés de valoració i tenien el dret reconegut, però estaven en espera de rebre la prestació: és el que s'anomena els llimbs de la dependència


Augment dels beneficiaris de la dependència

Només els últims 10 anys els sol·licitants dels ajuts per dependència gairebé han augmentat un 86%, fins als 120.000 del 2023. I els beneficiaris ja són 222.372:

 

Com funciona la valoració de la dependència? 

1. Primer, cal obtenir l'informe mèdic (un tràmit que ara se suprimeix).

2. Tot seguit, cal fer la sol·licitud.

3. Aleshores es fa la valoració de la dependència, amb una entrevista en què es valora el grau, que pot ser 1, 2 o 3. El grau 1 solen ser persones que poden ser a casa amb un cuidador, i els 2 i 3 són els més dependents i acostumen a derivar-se a una residència. 

4. Després, les àrees bàsiques de serveis socials fan una altra entrevista i redacten el Programa Individual d'Atenció (PIA), un document que indica quina és la prestació més adequada. Ara els sol·licitants triguen 326 dies a arribar a aquest punt, i el govern es compromet a reduir-ho a 226.

5. Finalment, la persona rep la prestació o servei. En cas de prestació econòmica, el procés és relativament ràpid, però si és un servei --normalment, una plaça a una residència o a un centre de dia-- pot haver d'esperar mesos o anys. Aquestes persones a les quals se'ls ha reconegut el dret però que encara no en poden gaudir són les que estan en els llimbs de la dependència


"No solucionem el problema" 

Tenint en compte això, el president de l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials de Catalunya, Andrés Rueda, reclama que, alhora que es redueix el termini per fer les valoracions, s'augmentin també els recursos assistencials per poder fer efectius tots els ajuts amb agilitat: és a dir, demana que hi hagi més places en centres de dia i residències.

Si no, "el que fem és augmentar la llista d'espera a les residències, i no solucionem el problema", ha explicat en declaracions al 324.cat. 


15.000 persones en espera de residència

En aquest sentit, actualment, a Catalunya hi ha 15.000 persones amb l'ajuda de dependència aprovada i que esperen a tenir plaça en una residència, segons dades de l'Associació de Directors i Gerents Socials.

Obtenir-la pot trigar entre un i tres anys, en funció de la ubicació. Les residències de Barcelona són les que tenen la llista d'espera més llarga. 

I un altre problema essencial que apunta Rueda: la falta de personal, tant a residències com a domicilis, un dèficit que el sector ja ha xifrat entre 15.000 i 20.000 treballadors en els pròxims vuit anys.


Increment dels beneficiaris per discapacitat

Els últims anys, també han augmentat els beneficiaris dels ajuts per discapacitat, fins als 699.961.

 

Com funciona la valoració de la discapacitat? 

1. Primer, cal obtenir l'informe mèdic (un tràmit que ara se suprimeix).

2. Tot seguit, cal fer la sol·licitud.

3. Aleshores es fa la valoració de la discapacitat per part d'un metge, un psicòleg i un treballador social. Fins a arribar a aquest punt, ara es triguen 360 dies. L'objectiu és arribar als 260

4. El darrer pas és la comunicació del grau de discapacitat.

 

Per a què serveix el grau de discapacitat 

En cas que es reconegui un grau de discapacitat del 33% o més, les persones poden accedir a beneficis fiscals, de transport i aparcament, així com d'accés a l'educació, a la integració laboral i a l'habitatge, entre d'altres. 

 

ARXIVAT A:
SalutResidències gent gran
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut