El Liceu estrena mundialment la nova producció de l'òpera 'Lohengrin' de Wagner, signada per la besneta del compositor

ACN Barcelona - El Liceu estrenarà mundialment el pròxim dilluns 17 de març la nova producció de l'òpera 'Lohengrin' de Richard Wagner, signada per Katharina Wagner, directora d'escena i besneta del compositor. Es tracta d'una producció prevista per la temporada 2019/2020 que es va veure interrompuda per la pandèmia. L'obra reinterpreta els personatges en una nova dramatúrgia on, tal com ha explicat el director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar, "els bons, son els dolents i els dolents, els bons". Klaus Florian Vogt i les sopranos Elisabeth Teige, Miina-Liisa Värelä i Iréne Theorin formen part del muntatge. Aquesta darrera, però, no participarà en l'estrena per desavinences amb Wagner tot i els esforços del Liceu per crear "un espai d'entesa".

La nova producció de l'òpera 'Lohengrin' de Richard Wagner dirigida per la directora del Festival de Bayreuth i la seva besneta, Katharina Wagner, arribarà al Gran Teatre del Liceu del 17 al 30 de març. El director musical Josep Pons es posarà al capdavant de l'Orquestra Simfònica i el Cor del Liceu, així com d'un elenc amb algunes de les millors veus wagnerianes del moment.

Aquestes estan encapçalades pel tenor alemany Klaus Florian Vogt com a Lohengrin i la soprano alemanya Iréne Theorin com a Ortrud, exceptuant el dia de l'estrena, en què serà interpretada per la soprano Miina-Lissa Värelä. La soprano Elisabeth Teige serà Elsa von Brabant, mentre que el baix Günther Groissbock encarnarà Heinrich, i els barítons Olafur Sigurdarson i Roman Trekel seran Friedrich de Telramund i l'herald del Rei respectivament.

L'obra es va planejar per a la temporada 2019-2020, i van arribar a celebrar-se els primers assajos amb vista a la seva estrena al març. Després del decret de confinament d'aquell any, totes les funcions van haver de suspendre's, igual que les programades a l'Òpera de Leipzig per problemes logístics. Cinc anys més tard, la producció aterrarà finalment a Barcelona.

Un títol molt estimat pel públic

Garcia de Gomar ha recordat que 'Lohengrin' és un dels títols "més estimats pel públic" que encaixa molt bé en una ciutat i un teatre "wagnerià". També ha posat sobre la taula la importància dels temes que tracta com per exemple el poder, la fe, l'amor o la confiança. En la mateixa línia s'ha expressat Pons, que ha recordat que l'obra incorpora un llenguatge "del primer romanticisme" amb articulacions d'altres influències.

"He procurat que l'estil interpretatiu sigui lleuger, que mani la línia del cant" amb una orquestra "moderna" rítmicament, una "màgia" ben present i una bellesa que marca els seus duos. En aquest sentit, ha recordat que armar un títol de Wagner sempre és un repte. "És un Himàlaia, però ho hem fet amb el goig de treballar amb un equip fantàstic", ha conclòs.

La reinterpretació d'un clàssic

L'òpera transporta al públic a un conte de fantasia que acaba en tragèdia. Katharina Wagner presenta en aquesta producció un món decadent en què l'amor ha desaparegut i que es reflecteix en la presència constant de la mort a l'escenari. L'obra no es presenta com una faula medieval o un al·legat nacionalista, sinó com un drama psicològic en què el dubte o l'ambició corrompen els personatges.

Segons Garcia de Gomar la dramatúrgia proposada per la besneta del compositor és "interessant" i "agosarada", i obre la porta als intèrprets a buscar "nous colors" en els personatges de l'obra. Així mateix, ho ha assegurat Florian Vogt, explicant que si bé "coneixia la peça", la versió de la directora d'escena li ha donat "una caracterització" diferent de l'habitual.

També Teige ha subratllat que, en el seu cas, es presenta una Elsa "interessant", que combina allò "líric i dramàtic". Pel que fa a Värelä, ha apuntat que el seu paper presenta una Ortrud que "busca la veritat", un canvi important pel que fa a les versions habituals del seu personatge.

Una presentació amb un punt de polèmica

La presentació de l'obra s'ha fet aquest divendres al Liceu sense la presència de Katharina Wagner. Els responsables del Liceu han excusat la seva assistència, explicant que venia derivada d'una incomoditat. "És normal que les persones passem per diferents moments i temperatures i ella no és una excepció", ha recordat el director artístic de l'equipament, "ha treballat de valent per la producció i s'ha d'entendre que pugui passar per moments més àlgids d'eufòria i d'altres de més frustrants".

Un dels motius, segons han relatat, són les desavinences amb la soprano Iréne Theorin, que no participarà en l'estrena de l'obra, però sí que ho farà a la resta de funcions. "Theorin ha estat la referència wagneriana d'aquest teatre i de cap manera la volíem perdre. Hem fet esforços per crear un espai d'entesa i pensem que el millor serà l'escenari", ha afegit Garcia de Gomar, "dilluns estrenem, això ho tenim clar, i per això tots els problemes que hi pugui haver seran resolts a favor de la producció".

Anar al contingut