El mal ús de la mascareta amb coneguts explicaria l'alt nombre de contagis a Espanya
La UPC trasllada a la Comissió Europea un estudi que relaciona les preocupants dades de coronavirus a l'Estat amb el fet de no portar mascareta correctament amb amics i familiars
Caminar pel carrer amb mascareta però treure-se-la amb amics i familiars. Aquest és el motiu que una recerca de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) apunta com a resposta a una pregunta habitual els últims mesos: per què Espanya és el país d'Europa amb més contagis? Què fa malament respecte a altres països?
Investigadors del Biocomsc, el grup de recerca de Biologia Computacional de la UPC, identifiquen com a clau el mal ús que fem de la mascareta quan estem amb amics i família.
Per què tenim més casos que ningú si tothom porta mascareta? Hem intentat contestar a aquesta pregunta en el darrer informe a la CE amb estudi de camp sobre el comportament a Barcelona. Obrim fil amb gràfica clau i amb petició final a tots el que en seguiu #portembémascareta 1/ pic.twitter.com/ALtPnA0gt0
BIOCOMSC (@BIOCOMSC1) September 15, 2020
L'investigador del Biocomsc Enric Álvarez va avançar aquest dilluns a "Els matins" de TV3 que aquest estudi fet a Barcelona revela per què Espanya està tan malament respecte a altres països: "No pot ser que no portem la mascareta quan l'altra persona és un conegut o un familiar no convivent."
"La idea que tenim és que la gent està portant la mascareta amb percentatges molt elevats amb gent que no coneix i que cau absolutament en picat amb les persones que coneix. Més del que ens podríem haver pensat. Això intenta respondre aquesta pregunta que s'ha fet tanta gent tantes vegades: com és que a Espanya estem tan malament si tothom porta mascareta. No la portem on cal."

Els indicis dels investigadors apunten, doncs, que abaixem la guàrdia quan coneixem la persona que tenim al davant. I és precisament en aquests entorns quan hi ha més risc de transmissió del virus i quan la mascareta és més necessària.

Després d'analitzar una mostra de més de 3.000 persones a Barcelona distribuïdes per entorns i per districtes, l'estudi conclou que a les terrasses de bars i restaurants només un 2% porten mascareta i als parcs públics, només un 8% de mitjana.
En reunions a parcs on es troben més de dues persones per xerrar, el percentatge és per sota del 10% tot i ser, en principi, obligatori. En els parcs petits més urbans el percentatge pot ser superior.

Als supermercats, en canvi, un 95% dels enquestats assegura que porta la mascareta.
Els investigadors recalquen que precisament molts ciutadans es treuen la mascareta on precisament els seria més útil, ja que hi ha més risc de transmissió del virus quan parlem amb algú que quan caminem pel carrer.

Ara bé, els investigadors admeten que els percentatges podrien ser diferents en altres poblacions. Per això, el Biocomsc demana la col·laboració de la ciutadania a través de l'etiqueta #portembémascareta. "Ens agradaria saber on és així. I per això, res millor que preguntar. A la vostra població, us quadren els valors? Si us plau, contesteu amb #portembémascareta".
Alguns usuaris ja han aportat dades:
Setmanes enrere el vaig estimar a Tarragona. Vaig tenir en compte qui portava el nas fora, el tipus de màscares i el seu ajust. Carrers i supermercats. A les terrasses i a l'interior dels bars gairebé ningú respecta res.
maty (@nauscopio) September 15, 2020
Eficiència "colectiva" de 30% als carrers i 36% als supers
El grup de recerca ha traslladat aquest informe a la Comissió Europea. Catalunya ha arribat a l'inici del curs sense haver aconseguit doblegar la corba de contagis de Covid, tal com s'havia proposat el govern fa 15 dies.

- ARXIVAT A:
- Coronavirus