El tribunal internacional de l'ONU considera que la situació a Gaza i la fam han empitjorat

El màxim tribunal de l'ONU insta Israel a evitar un genocidi a Gaza: "La fam s'està instaurant"

La Cort Internacional de Justícia reclama que es deixi d'impedir l'accés d'ajuda a Gaza i es mantinguin els corredors terrestres oberts

Redacció/Agències

La Cort Internacional de Justícia, el màxim tribunal de les Nacions Unides, ha exigit a Israel que eviti que l'exèrcit cometi actes de genocidi contra els palestins de Gaza o bé impedeixi "mitjançant qualsevol acció, l'entrega d'assistència humanitària urgent".

Es tracta de mesures cautelars addicionals a les que va dictar el gener passat, entre les quals exigeix "prendre totes les mesures necessàries i efectives", en cooperació amb l'ONU, per assegurar la provisió "sense impediments i a gran escala" de serveis bàsics i assistència humanitària, inclosos aliments, aigua, electricitat, combustible, refugi, roba, requisits d'higiene i sanejament, subministraments mèdics i atenció mèdica.

El CIJ exigeix evitar el genocidi però, de nou, no ordena l'alto el foc a Gaza (Reuters)

La CIJ també ha reclamat aquest dijous a Israel augmentar "la capacitat i el nombre de punts de pas terrestres i mantenir-los oberts el temps que calgui" per alleujar la situació de la població civil a la Franja.

L'alt tribunal de l'ONU adverteix que els civils a la Franja "ja no només enfronten un risc de fam", com havia alertat la Cort el 26 de gener, quan va demanar a Israel mesures urgents que evitin un genocidi, sinó que "la fam ja s'està instaurant" i "les condicions de vida catastròfiques dels palestins a Gaza han empitjorat encara més".

Israel té un mes per respondre

El govern israelià té un mes, a partir d'aquesta ordre, per presentar un informe a la Cort sobre les mesures preses per donar efecte a aquestes mesures provisionals.

"(Israel ha d')assegurar amb efecte immediat que el seu exèrcit no cometi actes que constitueixin una violació de qualsevol dels drets dels palestins a Gaza com un grup protegit sota la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi, incloent-hi impedir, mitjançant qualsevol acció, el lliurament de l'assistència humanitària urgentment necessitada."

El 29 de desembre passat, Sud-àfrica va començar els procediments contra Israel a la Cort Internacional de Justícia (CIJ) acusant-lo de violar la Convenció sobre el Genocidi amb la guerra a Gaza.

El CiJ ordena que no s'impedeixi el pas d'ajuda humanitària i els corredors quedin oberts a la Franja (Reuters/Bassam Masoud)

El 26 de gener, la CIJ va emetre mesures cautelars que ja exigien a Israel passos "immediats i efectius" que impedissin la comissió d'un genocidi contra els palestins de la Franja, però no va exigir l'alto al foc.

El 6 de març, i per segona vegada des de finals de gener, Sud-àfrica va exigir més mesures addicionals contra Israel, que incloguin un alto el foc immediat, perquè, va denunciar, Israel viola les mesures emeses en primer lloc.

Les mesures addicionals anunciades ara són la resposta a aquesta segona sol·licitud sud-africana, encara que, un altre cop, el tribunal ha optat per no exigir un alto el foc immediat a Israel a Gaza.

Ordres vinculants, però impossibles de fer complir

Les sentències de la CIJ són jurídicament vinculants i no es poden recórrer. No obstant això, el tribunal no té cap manera de fer-les complir. La seva aplicació es deixa en mans de cada país.

Israel va considerar "un ultratge" l'ordre del tribunal i ja havia anunciat que les ignoraria, mentre que Hamas, en canvi, estava disposat a acatar un alto el foc si així ho ordenava el CIJ.

En un altre cas separat, Nicaragua va iniciar procediments davant la CIJ contra el govern d'Alemanya per no intentar "prevenir un genocidi" plausible contra els palestins de Gaza, entre altres coses en proporcionar "suport polític, financer i militar" a Israel i en retirar finançament a l'agència de la UNRWA. Les primeres audiències d'aquest cas tindran lloc a la Haia els pròxims 8 i 9 d'abril.

ARXIVAT A:
IsraelGuerra a GazaPalestinaONU
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut