El Metropolitan conté obres robades? El museu revisarà l'origen de centenars de peces
El Met contractarà un equip especialitzat i diu que retornarà peces amb "passat dubtós", tal com la justícia ja l'ha obligat a fer en 45 casos l'any passat
El Metropolitan Museum of Art de Nova York, un dels més prestigiosos del món, ha anunciat que "examinarà" a fons la procedència de centenars de les obres d'art que exposa. El Met, molt qüestionat sobre si exhibeix objectes fruit de saquejos o amb altres orígens il·lícits, té previst començar una gran revisió.
La institució sospita que algunes de les peces podrien haver estat robades en el passat. Assegura que les "retornarà al país d'origen" si es demostra que al darrere hi ha "una història problemàtica o tèrbola".
El mateix museu va desvelar aquest nou pla en un comunicat que va publicar al seu web dimecres. El director, Max Hollein, anuncia en una carta oberta que senten que, pel fet de ser "un dels grans museus del món", tenen aquesta responsabilitat.
"Ens correspon com a gran museu i líders en el mercat mundial de l'art implicar-nos de manera més intensa i proactiva en fer un examen a consciència de les nostres col·leccions."
En concret, el museu diu que destinarà més recursos a una tasca d'inventari exhaustiu. Contractarà un nou equip d'investigadors per esbrinar i certificar la procedència de "centenars" d'obres d'art i antiguitats, d'entre el milió i mig de peces que posseeix. Estarà format almenys per quatre professionals.
"Ampliarem, accelerarem i intensificarem la recerca de totes les obres que van arribar al museu a través de marxants d'art que han estat investigats per la justícia", ha afegit Hollein.
Les mesures arriben en un moment en què el Met ha quedat sacsejat per peticions creixents de repatriació d'obres. És un dels museus més grans del món amb 1,5 milions d'obres dels últims 5.000 anys.
Els anys 70, 80 i 90: els més conflictius
La direcció calcula que la majoria de les peces considerades "més sospitoses" les van comprar entre les dècades de 1970 i 1990. Va ser un període de creixement ràpid en què hi havia "menys informació disponible i menys control".
Més endavant, seguint un tractat de la Unesco, els museus van començar a ser més estrictes. Ja no es van adquirir més objectes sense proves clares i documentades que l'exportació era legal.
Ara està en joc el prestigi del museu, sota un escrutini a l'alça que prové del món acadèmic, dels mitjans de comunicació i de la mateixa policia. A la carta, el director hi afegeix que també té previst "convocar líders de pensament, defensors i creadors de béns culturals" per compartir reflexions en aquest camp.
S'acceleren les devolucions
En l'últim any, les autoritats de Cambodja han afirmat que almenys 45 objectes del Met han estat saquejats de jaciments del país. Com a resposta, el museu n'ha retirat algunes de l'exposició, però no ha revelat els documents interns que demostrarien la naturalesa, lícita o il·legal, de l'adquisició de les peces.
Hollein sí que ha citat devolucions d'antiguitats que s'han fet en els últims anys "a països com Egipte, Grècia, Itàlia, Nigèria, el Nepal, Turquia i, el mes passat, l'Índia".
"El Met té un llarg historial en què ha examinat curosament les col·leccions i ha retornat obres d'art quan ha procedit."
És evident que el ritme de devolucions s'ha accelerat. L'any passat, el Met va declarar que havia retornat fins a 45 objectes. Hollein ha reconegut que és probable que el nou equip que es contractarà descobreixi noves peces que s'hauran de retornar.
"Els resultats seran múltiples i es veuran més restitucions. El que hagi entrat il·legalment a la nostra col·lecció no hauria de formar-ne part."
La institució ha estat citada en casos judicials per casos de possible obres robades. Per exemple, els fiscals de l'estat de Nova York van retornar a la Xina, fa pocs dies, dues escultures funeràries de pedra del segle VII. Les peces estaven valorades en 3,5 milions de dòlars, havien estat fruit del tràfic internacional i es van requisar al museu.
La fiscalia de Manhattan fa, des del 2020, una campanya massiva de devolució d'antiguitats saquejades en una vintena de països que han acabat en molts museus i galeries de Nova York.
Més consciència internacional
La institució està sotmesa a l'escrutini públic, com tots els grans museus occidentals, i a un "clima canviant al voltant del patrimoni cultural".
Altres equipaments, com el Museu de Belles Arts de Boston, fa anys que tenen un investigador especialitzat a esbrinar el passat i la procedència de les peces, però es creu que la nova unitat del Met serà la més gran i completa de les que s'han desplegat fins ara.
El Museu Britànic manté converses amb les autoritats gregues, que fa anys que reclamen que els retornin els marbres del Partenó. El Vaticà va anunciar l'any passat que cediria la a l'Església ortodoxa grega fragments que provenen del mateix monument, i museus alemanys i nord-americans han retornat diversos bronzes de Benín a Nigèria.
- ARXIVAT A:
- CulturaArtEstats UnitsMuseus