El cabrales manté el rècord Guinnes com el formatge més car del món des del 2018
El cabrales manté el rècord Guinnes com el formatge més car del món des del 2018

El millor formatge cabrales del 2024 costa 36.000 euros i bat un nou rècord mundial

Aquest tipus de formatge asturià, madurat a les coves dels Picos d'Europa, es manté com el més car del món al llibre Guinness dels rècords des del 2018

RedaccióActualitzat

Nou rècord mundial pel preu d'un formatge cabrales: 36.000 euros. És el preu del millor cabrales del 2024, que s'ha subhastat aquest diumenge en el tradicional certamen que es fa l'últim diumenge d'agost a Arenas de Cabrales, a Astúries.

Mai havia arribat a aquesta xifra en les 52 edicions que s'ha celebrat el concurs dedicat al formatge més reconegut del principat.

Iván Suárez, del Llagar de Colloto, d'Oviedo, és, com l'any passat, qui més ha licitat per quedar-se la peça, que es manté en el Guinness World Records com el formatge més car del món, des del 2018

En la subhasta d'enguany s'han superat en 6.000 euros els 30.000 que va pagar l'any passat el Llagar del Colloto. De fet, aquest establiment ha comprat amb el Millor Cabrales en les últimes quatre edicions. El 2018 el restaurant va pagar 14.300 euros per la peça guanyadora del concurs, un preu mai vist per un formatge, i va aconseguir el primer rècord Guinness del formatge més car del món. 

En aquesta ocasió el guanyador ha estat una peça d'uns dos quilos i mig d'aquest formatge asturià, elaborada per la formatgeria Ángel Díaz Herrero, de Tielve. El jurat l'ha seleccionat d'entre les peces dels quinze productors que han participat en el concurs. 

El preu de sortida de la subhasta ha estat de 3.000 euros i hi han participat nou establiments hotelers d'Astúries i Madrid. 

El Cabrales és un formatge elaborat artesanalment que madura en coves naturals dels Picos d'Europa
El cabrales és un formatge elaborat artesanalment que madura en coves naturals dels Picos d'Europa (EFE)

Madurat en coves naturals

El cabrales és un formatge elaborat artesanalment amb llet crua de vaca o barreja de dues o tres classes --vaca, ovella i cabra--, que madura entre dos i quatre mesos en coves naturals dels Picos d'Europa, a 1.500 metres d'altitud, en unes condicions d'humitat que afavoreixen el desenvolupament dels fongs del tipus "Penicillium", que li aporten les seves característiques vetes i taques de color blau verdós.

El gust és lleugerament picant, més acusat quan està elaborat amb llet de cabra i ovella pura o en mescla. El cabrales està emparat per la denominació d'origen protegida (DOP) des del 1981 i és el més internacional i conegut d'entre les més de 300 referències de formatges asturians, una de les regions europees amb més varietat. 

Els productors de cabrales en van comercialitzar l'any passat 290.000 quilos, dels quals una quarta part es va vendre fora de l'estat espanyol.

 

ARXIVAT A:
AlimentacióGastronomia
Anar al contingut