El Tribunal Europeu de Drets Humans condemna l'estat espanyol per no haver respectat la presumpció d'innocència
El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Espanya per no haver respectat el dret a la presumpció d'innocència d'un nacionalista català al qual haurà de pagar 12.000 euros en concepte de danys morals. El demandant és Jordi Puig Panella, de 44 anys i resident a Mataró. Puig va passar 1.663 dies a la presó per una condemna de vuit anys per l'assalt fallit a la caserna de Berga per part d'ETA-pm el 15 de novembre del 1980. Un cop revisat el cas, el tribunal ha conclòs per unanimitat que Espanya ha violat l'article 6.2, dret a la presumpció d'innocència, del Conveni Europeu de Drets Humans, en negar-se a indemnitzar Puig Panella pels anys passats a la presó.
La condemna final del tribunal europeu sentencia Espanya a pagar 12.000 euros en concepte de danys morals i 4.299 més per les costes judicials. Tanmateix, rebutja la petició de Puig de ser indemnitzat amb 72.002 euros pels ingressos que, segons creu, va deixar de percebre per haver estat a la presó.
Tot va començar l'any 1980, arran l'assalt fallit d'ETA-pm contra una caserna de Berga. Puig Panella va ser condemnat per un tribunal militar a vuit anys de presó juntament amb set altres presumptes membres d'ETA-pm.
L'acusat va passar 1.663 dies empresonat, i va sortir en llibertat condicional el 1985. El 1992 el Tribunal Constitucional li va concedir l'empara d'acord amb el fet els tribunals militars que el van jutjar van violar el principi de la presumpció d'innocència. Va ser llavors quan va iniciar el tràmit per ser indemnitzat.
Segons els jutges de la Cort d'Estrasburg, hi ha constància que les autoritats judicials administratives espanyoles es van fundar "en absència de la certesa total pel que fa a la innocència del demandant per rebutjar la seva petició d'indemnització, malgrat l'existència d'una sentència del Tribunal Constitucional que havia establert el seu dret a la presumpció d'innocència". Així doncs, el dictamen del tribunal, de 17 pàgines, afirma que "queda establert clarament que la motivació de la decisió del Ministeri de Justícia per rebutjar la seva demanda va ser deguda a la suposada culpabilitat o absència de certesa total pel que fa a la seva innocència".
Per part de les autoritats espanyoles s'ha al·legat que "el Tribunal Constitucional va fundar l'anul·lació de la condemna únicament per presumpció d'innocència", insistint que és "per absència de proves en contra seva" però "no per la inexistència objectiva o subjectiva del fet delictiu".
Per la seva banda, Puig es queixava que la justícia espanyola el tractava com un "culpable eventual" en haver-se negat a indemnitzar-lo. També denunciava el fet que la condemna de vuit anys figurés en els seus antecedents judicials. El representant del govern espanyol ha reconegut que "res no impedeix que sigui esborrada, d'ofici o a petició de l'interessat".
Jordi Puig és considerat per la policia exmembre del grup Terra Lliure. El 21 de març del 1990 li van amputar les dues cames després que li explotés un artefacte que manipulava al costat dels jutjats de Santa Coloma de Farners.