El Tribunal Suprem tomba definitivament el servei de dentista municipal de Colau
La resolució considera ferma la sentència del TSJC que argumenta que la competència en serveis d'odontologia és de la Generalitat, i no de l'Ajuntament
El Tribunal Suprem ha tombat definitivament el projecte de dentista municipal de Barcelona, que va impulsar el govern d'Ada Colau, per a tota la ciutadania. L'alt tribunal ha desestimat els recursos que havien presentat l'Ajuntament i l'entitat Foment de Ciutat, confirmant que la competència en serveis d'odontologia és de la Generalitat, i no de l'Ajuntament.
El TS no ha admès els recursos i ha ratificat els arguments de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de fa dos anys.
D'aquesta manera, queda enterrat el projecte de crear una clínica odontològica pública per a tota la població i amb preus més assequibles que l'ajuntament va aprovar el 2019.
Això no afecta, però, les consultes de dentista per a persones vulnerables que deriven els Serveis Socials municipals --Barcelona Serveis Municipals (BSM)--, que continuen en marxa, ha confirmat Gemma Tarafa, de Barcelona en Comú (BComú), impulsora del projecte.
Que el PSC mantingui el projecte
Tarafa ha dit que la decisió del tribunal en aquest sentit ja s'havia previst. De fet, per donar sortida al projecte es va gestionar abans d'acabar el mandat un acord per operar des de l'Hospital del Mar, on l'espai de governança és 60% de la Generalitat i 40% de l'Ajuntament. Tarafa passa la pilota al govern de la Generalitat i demana al PSC que mantingui el projecte.
"Abans que sortís la sentència ja vam deixar aquest tema lligat portant aquest dentista a operar dins l'Hospital del Mar on l'òrgan de governança és majoritàriament de la Generalitat. Per tant, el que al·lega la sentència dient que no és una competència de l'Ajuntament, sinó de la Generalitat, queda resolt amb aquesta alternativa. I per això insistim que el partit socialista ho faci possible i ho tiri endavant."
Assegura que és possible "com ha passat amb el PEUAT, la unió del tramvia, el Pla de Barris o el Consell de Cent, són totes polítiques que en un inici es van plantejar com a impossibles, però que un cop desenvolupades la ciutadania no vol fer enrere i fins i tot són referents per a altres ciutats i administracions", ha dit.
La justícia dona la raó als odontòlegs
El Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) ha celebrat la sentència del Tribunal Suprem que consideren "un important precedent". El president de l'entitat, German Pareja, ha remarcat que "reforça la protecció de les competències professionals en l'àmbit de l'odontologia i garanteix una prestació correcta i eficient dels serveis públics, sempre dins dels marcs legals corresponents".
Des d'un inici el projecte municipal va topar amb l'oposició del Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), que el 2021 va recórrer la iniciativa al tribunal, que en primera instància, va anul·lar el projecte. Aleshores, l'Ajuntament va recórrer contra la sentència al TSJC, que donava la raó als odontòlegs catalans. Un segon recurs del consistori apel·lava al Tribunal Suprem. Ara, la decisió del TS fa que la sentència del TSJC esdevingui ferma.
Pla de salut bucodental dels barcelonins
L'Ajuntament de Barcelona, durant el mandat de Colau, va posar en marxa un pla per afavorir la salut bucodental dels ciutadans. El 2018, el consistori va posar un dentista gratuït a disposició de pacients de col·lectius vulnerables derivats pels serveis socials. Per a fer-ho es van subscriure acords per reduir a cent clíniques dentals de Barcelona els preus a les persones amb menys recursos i, amb el suport de l'hospital Sant Joan de Déu, es va acordar atendre nens en situacions desafavorides.
El 2019, el ple municipal aprovava l'ampliació universal d'aquest projecte. El govern d'Ada Colau volia obrir el servei a tota la ciutadania --i no només a les persones vulnerables-- amb una rebaixa de preus d'entre el 15% i el 40%, en un centenar de consultes odontològiques de la ciutat. Tanmateix, aquesta ampliació no es va arribar a posar en marxa.
Aquest servei per a les persones vulnerables, el desembre del 2021 havia fet més de 24.000 visites a prop de 3.000 persones en 4 punts d'atenció. Des de l'any 2022, amb el desenvolupament de llei de l'atenció pública de la salut bucodental, alguns dels tractaments van començar a formar part de la cartera de serveis del CatSalut per a la població en situació de vulnerabilitat i el programa va passar a ser cofinançat.