Un cap de cavall que ara tornarà a Grècia
Un cap de cavall que ara tornarà a Grècia (Museu del Vaticà)

El Vaticà torna a Grècia tres fragments del Partenó, per decisió del papa

La decisió arriba en ple debat sobre la necessitat de retornar el patrimoni d'aquest temple, que ara es troba sobretot al Museu Britànic de Londres

El papa Francesc ha decidit tornar a Grècia tres peces del Partenó de 2.500 anys d'antiguitat que es troben a les col·leccions papals dels Museus Vaticans, des de fa més d'un segle.

El Vaticà ha anunciat que el papa donava els tres fragments de marbre a Jerònim II, el cap de l'Església ortodoxa grega, com a mostra del "desig sincer de continuar en el camí ecumènic".

El Partenó, que és a l'Acròpolis d'Atenes, es va completar al segle V aC com a temple de la deessa Atena i els seus frisos decoratius contenen alguns dels millors exemples d'escultura grega antiga.

Aquesta escultura es va estreure del costat sud del temple
Aquesta escultura es va extreure del costat sud del temple (Museu del Vaticà)

Els tres fragments

Una de les peces que ara tornarà a Grècia és un cap de cavall que procedia del frontó occidental del temple i que hauria format part d'un dels quatre cavalls de la quadriga conduïda per la deessa Atenea, en disputa amb Posidó pel domini de l'Àtica.

El segon representa el cap d'un nen que sosté una safata, que degué formar part del fris que cobria la cel·la del naus, el lloc més sagrat i secret del temple perquè albergava l'estàtua criselefantina d'Atena Pàrtenos, obra també del cèlebre escultor grec.

Finalment, el tercer relleu correspon a un cap masculí amb barba que hauria estat identificat en una de les mètopes col·locades al costat sud del mateix temple, on es representava la centauromàquia, la lluita dels centaures contra els làpites.

Una de les tres figures que el Papa ha decidit tornar a Grècia
Una de les tres figures que el papa ha decidit tornar a Grècia (Museu del Vaticà)

Altres parts del temple

El Ministeri de Cultura grec ha agraït al papa Francesc la seva "generosa" decisió de possibilitar el retorn de tres fragments del Partenó i ha dit que "ajuda" en els esforços del govern perquè també el Museu Britànic torni els marbres del Partenó.

El patrimoni d'aquest temple està repartit per diferents museus, com ara el Museu Britànic a Londres i el Louvre a París.

Grècia reclama les peces des de fa dècades i va construir expressament el 2009 un nou Museu de l'Acròpolis per demostrar que compta amb un lloc adequat per allotjar aquest tresor arqueològic.

Tot i que Grècia va començar a sol·licitar al Regne Unit la tornada dels marbres fa gairebé un segle, va ser el 1982, de la mà de la ministra de Cultura, Melina Mercuri, quan la demanda va adquirir el rang de reclamació oficial.

Un altre dels museus més famosos del món, el Louvre de París, també exposa fragments del Partenó. Es tracta d'una part del fris, que data del segle V aC i representa una escena d'una batalla mítica entre els centaures i els homes. Segons el Louvre, va ser trobat al peu del Partenó el 1788 per Louis François Sébastien Fauvel, un diplomàtic francès i arqueòleg aficionat.

 

ARXIVAT A:
ArtGrècia
Anar al contingut