Irene Montero i Yolanda Díaz, durant la manifestació de l'1 de maig a Madrid (Europa Press/Fernando Sánchez)
Irene Montero i Yolanda Díaz, durant la manifestació de l'1 de maig a Madrid (Europa Press/Fernando Sánchez)

El veto a Montero marca la consulta de Podem a la militància sobre l'acord amb Sumar

Poques hores abans que es tanqui el termini per presentar coalicions a les eleccions del 23J, el principal escull de les negociacions és la presència o no d'Irene Montero i Ione Belarra a la llista

Paula Brujats/Josep CapellaActualitzat

El temps s'esgota i la negociació entre Sumar i Podem ha entrat en un nou capítol. La direcció de Podem ha obert una consulta a les bases fins aquest divendres a les 10 del matí perquè avalin la negociació amb Sumar, i si escau, tanquin un acord electoral amb el partit de Yolanda Díaz.


La pregunta que ha de respondre la militància és:

"Acceptes que el consell de coordinació de Podem, seguint el criteri d'unitat que va marcar el Consell Ciutadà Estatal, negociï amb Sumar i, si escau, acordi una aliança electoral entre Podem i Sumar?"

Si la militància opta majoritàriament pel sí deixarà la negociació en mans del secretariat de Podem (el Consell de Coordinació) format per 25 persones, entre les quals la ministra d'Igualtat, Irene Montero; el portaveu al Congrés, Pablo Echenique, i el president del grup parlamentari al Congrés, Jaume Asens, que tindran l'última paraula.

Un dia i mig abans que acabi el termini per registrar les coalicions, la direcció de Podem vol que la militància li doni plena confiança per negociar i també busca guanyar temps i estirar al màxim la negociació.

Les ministres Ione Belarra i Irene Montero, al Congrés dels Diputats
Les ministres Ione Belarra i Irene Montero, al Congrés dels Diputats (Europa Press/Gustavo Valiente)


Fonts pròximes a les converses asseguren que el possible acord entre les dues formacions està força avançat, tot i això, fonts de Podem apunten que "el veto d'Irene Montero a les llistes no ajuda".


La presència o no d'Irene Montero i Ione Belarra a la llista de Sumar s'ha convertit en el principal escull de les negociacions i, encara més, després de la decisió del Tribunal Suprem d'avalar les rebaixes de condemnes a violadors en aplicació de la llei del "només sí és sí". La decisió ha tornat a situar la ministra d'Igualtat en el punt de mira.

Tot i això, des del principi de les negociacions, Sumar s'ha inclinat per relegar la ministra d'Igualtat a les llistes. Els de Yolanda Díaz han apel·lat a renovar les cares i tenir nous lideratges i, internament, han proposat que Montero faci un pas al costat com ja ha fet el líder d'Esquerra Unida i ministre de Consum, Alberto Garzón, i l'alcaldessa en funcions de Barcelona, Ada Colau, que han renunciat a anar a la candidatura de Sumar.

Yolanda Díaz i Ada Colau, durant un acte de la campanya electoral del 28M
Yolanda Díaz i Ada Colau, durant un acte de la campanya electoral del 28M (Europa Press/David Oller)

Les negociacions entre Podem i Sumar continuen amb màxim hermetisme. Podem ha proposat concórrer per separat amb Sumar al País Valencià i junts la resta de l'estat. La coalició d'esquerres ja ha rebutjat aquesta opció.

Mentrestant, diverses formacions de l'esquerra ja han anunciat que aniran a les eleccions sota el paraigua de Sumar. Fins ara, s'hi ha integrat Més Madrid, En Comú Podem, Compromís, Esquerra Unida, Chunta Aragonesista, Projecte Drago i Verds-Equo, entre d'altres.

La Moncloa s'ho mira de reüll. Fonts del govern espanyol asseguren que Sumar i Podem evitaran anar dividits i pactaran. "No hi ha una altra sortida", apunten.
 

 

ARXIVAT A:
Unides PodemPablo IglesiasYolanda DíazEleccions Generals 2023 - 23JSumar
Anar al contingut