Els mestres rebutgen haver de supervisar les PCR dels alumnes: "Estem desbordats"
Els sindicats al·leguen que estan sobrecarregats de feina, no tenen formació i reclamen que es contracti més personal sanitari per guiar els estudiants en la recollida de mostres
Rebuig de mestres i professors al plantejament dels Departaments de Salut i Educació que siguin ells els encarregats de vigilar que els alumnes a partir d'ESO es facin correctament l'autorecollida de mostres per fer la prova PCR. Una mesura que s'ha anunciat amb la idea de descongestionar els CAP en plena segona onada de Covid.
Els principals sindicats del sector s'hi oposen amb l'argument que els docents no tenen formació per fer-ho. També critiquen que s'hagin assabentat de la idea pels mitjans de comunicació i reclamen que es contracti més personal sanitari. I recorden que molts ja estan dedicant hores personals a la feina per les càrregues afegides derivades de la pandèmia.
David Rabadà, portaveu del Sindicat de Professors de Secundària, creu que s'han de buscar altres alternatives perquè els docents ja estan sobrecarregats per la pandèmia:
"Els farmacèutics es van posar en disposició de fer els PCR als alumnes i se'ls va dir que no. Veiem que el que està passant és que se'ns deriven moltes coses a docència que no tenim formació per fer-ho i a més ahir va sortir la notícia, no per un comunicat oficial des del departament, sinó a través dels mitjans."
Per a Isabel Sánchez, presidenta d'AXIA, l'Associació de Directius de l'Educació Pública de Catalunya, la decisió suposa "passar la pilota a una altra teulada", on es treballa amb nens d'11 i 12 anys, i mostra que qui l'ha pres "demostra tenir molt poc coneixement del que és la dinàmica d'un dia a dia al centre".
Professors: "Estem desbordats amb el que tenim"
Mestres i professors entenen la situació del personal sanitari, però no creuen que la solució s'hagi de buscar als centres educatius, i confien que el Departament es replantegi la decisió.
La USTEC ha alertat que els docents poden "incórrer en greus responsabilitats civils, i probablement penals, si alguna cosa surt malament, tant durant les proves com en la gestió de les mostres". I han recordat que fa anys que es demana que hi hagi personal d'infermeria a cada centre.
ASPEC-SPS ha criticat que es vulgui carregar als professors "una responsabilitat per a la qual no estan facultats" al mateix temps que s'ha denegat als farmacèutics "perquè no són sanitaris".
CCOO veu indignació als centres, on "tenim moltíssimes queixes de gent que ens diu que no pot més", mentre que la CGT ha retret al Departament "falta de voluntat negociadora" i ha remarcat que els mestres ja han assumit altres tasques amb la pandèmia. "Estem desbordats amb el que tenim, amb la preparació de classes online i l doble jornada" i això és "la gota que fa vessar el got", ha afirmat la portaveu d'Educació del sindicat, Ingrid Chavarría.
També Joan Cumeras Costa, director de l'Institut Santiago Sobrequés, de Girona, ha considerat que "no es pot anar sobrecarregant exageradament a les direccions, perquè arribem una mica al límit del que podem gestionar."
Un punt en què ha coincidit Teresa Salamanca, professora de secundària d'un institut de Barcelona. "No estem preparats per supervisar les PCR, ni els alumnes estan preparats per fer-ho". ha afirmat a Catalunya Ràdio:
Salut demana calma
Davant aquests recels, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat "una mica de calma abans de sortir d'aquest manera". Vergés ha considerat que "s'està treballant molt bé" entre el departament que dirigeix i el d'Educació "des de fa molts mesos". "Hem demostrat que els circuits acaben funcionant, i que, evidentment poden sortir coses i cosetes que es van millorant, perquè és un camí no recorregut", ha afegit.
Vergés ha afirmat que els alumnes a partir de secundària són capaços de recollir les mostres perquè "no són persones petites" i "no ha d'arribar el pal al final de tot" ja que el frotis és nasal i no pas nasofaringi.
Educació nega que sigui una tasca sanitària
Per fer la prova, menys invasiva que la que agafa les mostres de més endins, cada alumne tindrà un kit i haurà de fregar l'escovilló a cadascuna de les fosses nasals durant cinc segons. "Ho posen dins del tub, tanquen el tub, hi posen l'etiqueta i ho posen dins la bossa del kit i es recollirà", ha explicat al "Tot es mou", de TV3, el director general de centres públics de la Generalitat.
Josep Gonzàlez-Cambray ha negat que es faci assumir als docents una feina sanitària:
"No demanem als professors que facin res sanitari. Hi ha hagut molta desinformació aquests dies i des del Departament n'assumim part de la culpa. Els professors no fan els PCR. Cada alumne se'l fa, i el professor del grup bombolla, també. I el que fan és un acompanyament."
🗣 Gonzàlez-Cambray, sobre les PCR als instituts: "L'autopresa se la faran els mateixos alumnes", i remarca que "no demanem als professors que facin cap tasca sanitària"
Tot es mou (@totesmoutv3) November 5, 2020
▶ https://t.co/ZfOvEAluQ8 pic.twitter.com/dEDDVe5aYc
Educació afirma que el sistema és molt senzill i segur, i que els docents rebran la formació necessària.
Illa diu que ho estudiaran
Per la seva part, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que els tècnics avaluaran si el fet que els alumnes a partir de primer d'ESO es facin la recollida de mostres amb el frotis nasal s'ajusta als protocols sanitaris.
El ministre ha reconegut que no coneix amb detall com s'ha plantejat la iniciativa, però ha recordat que es van acordar uns protocols amb les comunitats i ha insistit que s'han de seguir.
- ARXIVAT A:
- Educació Coronavirus