Forces rebels avancen sense oposició prop de Homs
Forces rebels avancen sense oposició prop de Homs, la tercera ciutat més gran de Síria (Reuters/Mahmoud Hasano)

Els rebels sirians assetgen Damasc i prenen el control de la ciutat estratègica de Homs

Fa cinc dies que no es tenen notícies del president, Bashar al-Assad, mentre els Estats Units veuen cada vegada més probable una imminent caiguda del règim

RedaccióActualitzat

Els rebels sirians continuen avançant ràpidament i ja són als suburbis de la capital, Damasc. Abu Mohammed al-Julani, líder del grup islamista Hayat Tahrir al-Sham (HTS), el moviment islamista hereu de l'antiga filial siriana d'Al Qaeda, ha proclamat que Damasc els espera com a final de la batalla.

En poc menys d'una setmana, les forces islamistes contràries al règim de Bashar al-Assad han aconseguit ocupar enclavaments clau com Alep i Hama, al nord, i reivindiquen haver conquerit Homs, a l'oest, mentre avancen cap a Damasc.

El ràpid avanç de les tropes islamistes ha posat en escac i mat el govern sirià. L'ofensiva rebel fa pensar que el règim d'Al-Assad podria caure en el termini d'una setmana, segons fonts oficials del govern dels Estats Units.

 

Els milicians no han trobat resistència i han completat més de 100 quilòmetres en poques hores. Ara mateix ja ocupen dos barris al sud i a l'est de la ciutat de Damasc.

Mentrestant, l'exèrcit sirià assegura que ha reforçat les unitats prop de Damasc per evitar "incidents" davant d'una situació de "caos" que atribueixen a les forces islamistes.

En un comunicat, l'exèrcit apunta que "algunes cèl·lules dorments vinculades a organitzacions terroristes estan publicant vídeos als seus canals de mitjans de comunicació des de places i carrers de zones de Rif Damasc i altres províncies, afirmant que elements terroristes n'han pres el control, tot plegat amb l'objectiu de sembrar el caos entre els ciutadans i atemorir-los".

 

Les tropes rebels anuncien que ja són a Homs

A banda de l'avanç cap a Damasc, les forces rebels fa hores que encerclen la ciutat estratègica de Homs al nord de la capital. A la nit, han anunciat que ja havien aconseguit el control total de la tercera ciutat del país. De moment, però, el ministeri de Defensa sirià ho nega.

Durant les últimes hores, diverses fonts han explicat que s'han vist unitats l'exèrcit sirià abandonant Homs. Les tropes insurgents haurien arribat fins a la presó de la ciutat i haurien alliberat els presoners, segons informa l'agència Reuters. Un cap de les tropes islamistes ha xifrat en 3.500 els presoners que haurien estat alliberats.

El tinent coronel Hassan Abdelghani, portaveu militar de l'aliança insurgent, ha proclamat que les unitats de les forces islamistes han entrat a Mashrafah, a més de 13 pobles i llogarrets dels afores de la tercera ciutat del país. El portaveu dels rebels ha afegit que les línies defensives de l'exèrcit sirià estan "col·lapsant" tant a la ciutat com a la perifèria.

Hores abans, l'Observatori Sirià dels Drets Humans, una ONG amb seu al Regne Unit, però que té una àmplia xarxa de col·laboradors sobre el terreny, ha informat que l'avanç de les tropes islamistes cap a Homs s'ha frenat a causa dels contraatacs de l'exèrcit sirià i Rússia, aliats d'Al-Assad.

Cartell a la carretera anunciant la distància fins a Homs, la tercera ciutat siriana
Cartell a la carretera anunciant la distància fins a Homs, la tercera ciutat siriana (Reuters/Mahmoud Hasano)

Avanços rebels, també al sud de la capital

Aquest dissabte, els principals avanços islamistes s'han produït al sud de la capital. El comandament militar de les forces rebels ha anunciat que han pres el control de tres capitals del sud del país.

Una d'elles és Daraa, una província simbòlica, ja que és on van esclatar les revoltes populars de la Primavera Àrab el 2011. També controlen Suwayda, una ciutat de població drusa i que els darrers anys s'ha manifestat en diverses ocasions contra el govern per les condicions de vida al país, i Quneitra, a tocar dels Alts del Golan, ocupats per Israel.

Totes tres ciutats les han conquerit faccions locals opositores al règim d'Al-Assad, en el marc d'una gran coalició insurgent.

Soldats rebels en un vehicle, als afores de Homs
Soldats rebels en un vehicle, als afores de Homs (Reuters/Mahmoud Hasano)

On és Bashar al-Assad?

Enmig de rumors sobre la localització del president sirià, Bashar al-Assad, l'agència de notícies estatal de Síria ha confirmat que el president, segueix a la capital del país, malgrat que fa cinc dies que no se'n tenen notícies.

La presidència siriana ha assenyalat aquest dissabte que Al-Assad "continua amb la seva feina i les tasques nacionals i constitucionals des de la capital, Damasc" i ha negat que hagi abandonat el país o hagi fet algun viatge llampec.

El ministre d'Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha donat suport als aliats del règim d'Al-Assad i ha dit que no es pot permetre que Síria caigui en mans de "terroristes" rebels.

Diplomàtics d'alt nivell de l'Iran, Turquia i Rússia --tots ells aliats d'Al-Assad-- es reuniran a Qatar per tractar la qüestió de Síria, on les forces rebels han pres el control de diverses parts del país en una ofensiva llampec.

El president sirià, Bashar al-Assad, durant una cimera a Riad, a l'Aràbia Saudita
El president sirià, Bashar al-Assad, durant una cimera a Riad, a l'Aràbia Saudita (Europa Press)

Més de mil soldats travessen la frontera cap a l'Iraq

Enmig de l'avanç de les forces rebels, més de mil soldats de l'exèrcit sirià, entre els quals hi ha diversos oficials, han demanat l'entrada a l'Iraq, segons ha publicat l'agència de notícies del país INA.

Una tinent coronel d'operacions d'Anbar, a l'oest de l'Iraq, ha assenyalat que "més de mil membres de l'exèrcit sirià, entre els quals diversos oficials, han entrat en territori iraquià després d'obtenir les autoritzacions oficials per accedir-hi", segons publica l'agència Efe.

A hores d'ara, no se sap si el pas d'aquests militars és perquè han resultat ferits en el conflicte o bé perquè han desertat de l'exèrcit.
 

Rússia, l'Iran i Turquia acosten posicions per obrir un diàleg

Els dos principals aliats internacionals del govern sirià, Rússia i l'Iran, i el principal suport de l'oposició armada al règim, Turquia, han apropat posicions per demanar un cessament de les hostilitats i obrir un diàleg que posi fi a la guerra.

El Fòrum de Doha ha estat l'escenari de la primera presa de contacte entre els ministres d'Exteriors d'aquestes tres potències encarregades de garantir l'alto el foc a Síria.

 

ARXIVAT A:
SíriaPròxim Orient
Anar al contingut