Matadepera vota a favor de tancar el golf i donar un nou ús als terrenys que ocupa
L'Ajuntament proposava tancar-lo i fer-hi un parc amb espais per a activitats esportives, culturals i socials
Victòria ajustada del sí en el referèndum que s'ha fet a Matadepera per decidir el futur dels terrenys que ocupa el club de golf.
Han emès el seu vot 1.530 persones, una participació del 18,2%. D'aquestes, 782 ho han fet a favor de canviar-ne l'ús "per destinar-lo a altres activitats esportives i/o culturals", com deia la pregunta, i 734 han vota per mantenir el golf.
A més, hi ha hagut sis vots en blanc i 3 de nuls, i 6 no s'han comptat perquè no tenien segell.
La votació s'ha fet presencialment, al Casal de Cultura, on a les nou del matí, quan han obert les portes, ja hi havia una llarga cua.
Estaven cridades a dir-hi la seva 8.403 persones, les més grans de 16 anys i que estiguessin empadronats en el municipi abans del mes de desembre de l'any passat.
El recompte ha estat llarg, i no ha acabat fins a la una de la matinada, després que l'horari de votació s'allargués gairebé dues hores, fins poc abans de les 11 de la nit, a causa de les llargues cues, que han arribat a ser de fins a una hora d'espera.
Alguns veïns, precisament, lamentaven que l'obertura d'una sola urna podria dissuadir algú de participar en la consulta a causa de les cues.
"Participació i paciència"
L'alcalde de Matadepera, Guillem Montagut, ha volgut agrair la paciència dels ciutadans que han participat en la consulta, i ha celebrat que "la jornada ha estat un exemple de democràcia, voluntat de participació i paciència".
En un comunicat, també ha remarcat que la participació ha superat les previsions de diversos organismes oficials, que havien alertat que "seria baixa i que no s'arribaria al 10%".
La proposta de fer la consulta havia sorgit de l'equip de govern municipal i tenia el suport de diverses entitats locals i l'oposició del Club de Golf Matadepera, partidari de privatitzar-ne la gestió per garantir-ne la continuïtat.
La pregunta que calia respondre era: "Està d'acord a canviar l'ús del camp de golf municipal per destinar-lo a altres activitats esportives i/o culturals?"
Una polèmica antiga
La controvèrsia sobre el camp de golf no és nova, però la consulta arriba després que els responsables de l'Ajuntament hagin considerat que no està justificat pagar 250.000 euros anuals per al manteniment d'unes instal·lacions que utilitzen una vintena de persones cada dia.
El camp de golf de Matadepera es va posar en marxa ara fa 30 anys, el 1994, i va funcionar amb gestió privada, a càrrec del Club de Golf La Mola, que en tenia la cessió per un temps mínim de 49 anys.
L'acord establia que no havia de suposar cap cost per a l'Ajuntament.
Al cap de deu anys, però, el baix nombre d'abonats va fer que el club no fos rendible i acumulés un deute de 2,3 milions d'euros.
El 2010, l'Ajuntament va decidir assumir la gestió del camp, que ocupa unes 14 hectàrees d'uns terrenys amb una superfície total de 62 hectàrees que inclouen la masia de Can Vinyers, del segle XV.
Montagut recorda que quan l'Ajuntament se'n va fer càrrec es va arribar a un acord amb aquests termes: "Si no es passa d'uns 100 socis a uns 150, s'haurà de tancar."
Al cap de catorze anys, ben al contrari, aquell centenar d'abonats ha baixat fins a uns 60, malgrat que Matadepera té uns 10.000 habitants.
L'alcalde denuncia que, així i tot, els anteriors governs municipals van continuar fent el que ell considera que és "enterrar diners" en el club, "sense cap mena de gestió ni analitzar si el personal que hi havia era necessari".
Pilar Oller, del col·lectiu Matadeterra, remarca aquestes xifres per defensar que cal obrir l'espai a tots els veïns per "fer-hi activitat esportiva, social, per a escoles i amb un aprofitament màxim de les possibilitats que ofereixen les seves 14 hectàrees".
Pel que fa als diners públics que es gasten cada any per fer un manteniment mínim del golf, proposa que es destinin a qüestions que beneficiïn més el conjunt de la població local, com ara restaurar Can Vinyers, que "està catalogada", per convertir-la en un ecomuseu que també funcioni com a "centre d'interpretació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac".
Els partidaris de preservar el golf, en canvi, defensen que "és un actiu que no s'ha sabut gestionar bé".
Són paraules de Carlos Iribarren, president del club i exregidor d'Economia de l'Ajuntament de Matadepera, que explica que un gestor privat "que està gestionant quatre camps a Catalunya ja s'ha proposat" i que ja "té un pla d'inversions" per assumir el projecte.
La consulta no és vinculant, però l'Ajuntament s'havia compromès a respectar-ne el resultat. Montagut havia assegurat que si guanyava el sí es procediria al "tancament del golf i a retirar els elements que són preceptius per al seu funcionament", i també "es començarà a pensar en els pressupostos dels pròxims anys per dissenyar entre tots el gran parc que ens agradaria tenir".
Si, per contra, guanyava el no, l'Ajuntament es comprometia a obrir concurs públic per trobar una empresa interessada a fer-se càrrec del club.