imatge d'un centre escolar
El curs vinent hi haurà 30.956 alumnes menys d'I3 a 4t d'ESO però no tancarà cap escola pública (Anna Berga/ACN)

Preinscripció escolar: publicada l'oferta de places, amb rebaixa de ràtios fins a 1r de primària

Educació assegura que no tanca cap escola pública i que ha tingut en compte la matrícula viva per planificar l'oferta de places

RedaccióActualitzat

El Departament d'Educació ha fet públiques aquest divendres les dades de preinscripció als ensenyaments obligatoris del curs 2025-2026, en què baixa la xifra d'alumnat a totes les etapes. 

En concret, el curs vinent hi haurà 30.956 alumnes menys d'I3 a 4t d'ESO. Tot i això, la consellera d'Educació, Esther Niubó, ha explicat que s'ha treballat perquè la davallada tingui "el mínim impacte":

"Mantenim el 98% dels grups de totes les etapes i no es tanca cap escola pública a Catalunya."

Niubó ha detallat que la planificació del curs escolar s'ha acordat amb el territori amb l'objectiu de garantir l'escolarització, afavorir l'equitat i promoure la qualitat de l'atenció educativa. 

En aquest sentit, s'aplicaran mesures per evitar la sobreoferta i, en conseqüència, la concentració de l'alumnat vulnerable.
 

Una "oportunitat" d'abaixar ràtios a I3

Al primer curs d'educació infantil, I3, la previsió és que hi hagi 55.955 alumnes, uns 1.200 menys que el curs anterior. Això es tradueix en 3.004 grups, 25 menys que ara (23 menys a l'escola pública i dos menys a la concertada).

Niubó ha dit que la davallada d'alumnes és "una oportunitat per abaixar ràtios" i incrementar el percentatge de grups d'I3 amb ràtio reduïda. 

En aquest sentit, ha explicat que el curs vinent el 93% de grups d'I3 seran de 20 alumnes o menys, tenint en compte centres públics i concertats, fet que representa un 3% més que aquest curs. 

S'espera que a l'escola pública el 50% dels grups d'I3 tinguin 19 alumnes o menys. 

Aquest serà el quart curs en què s'abaixen les ràtios a I3 i, per tant, el curs vinent la mesura arribarà també a 1r de primària.

Bates de l'alumnat de l'escola Minerva de Lleida
Bates de l'alumnat de l'escola Minerva de Lleida (ACN/Anna Berga)

Menys alumnes a ESO, sense abaixar ràtios

En el cas de secundària, hi haurà 5.194 alumnes menys a 1r d'ESO. Això es tradueix en un total de 2.844 grups, 58 menys que ara, tots a la pública. 

Tot i aquesta davallada, no s'han rebaixat ràtios. La consellera ha dit que a secundària hi ha "una limitació d'espais que ho fa complicat", però ha afegit que la davallada d'alumnes farà que hi hagi "una certa reducció".

També ha dit que s'ha planificat el curs evitant la sobreoferta perquè això afavoreix que hi hagi centres amb ràtios molt reduïdes on es concentra alumnat vulnerable.
 

Matrícula viva com a criteri per planificar l'oferta

Com a novetat, s'ha planificat l'oferta escolar per al curs 2025-2026 tenint en compte la matrícula viva, amb les xifres reals dels darrers anys. La matrícula viva són tots els alumnes que arriben a l'escola amb el curs començat. 

Per exemple, en municipis amb una matrícula viva estructural poden sortir d'entrada grups amb una ràtio de 17 alumnes en comptes de 20 per fer una distribució equilibrada durant el curs si fa falta.

La consellera ha explicat que entre setembre i gener s'han inscrit 12.000 alumnes al sistema educatiu i que això afecta la previsió i l'oferta de grups. Per això, s'ha incorporat aquesta mobilitat en la planificació de l'oferta.
 

3 nous centres de nova creació i 7 nous instituts escola

El curs 2025-2026 hi haurà tres centres de nova creació. Són:

  • Institut Nou de Vic
  • Escola Sant Jordi de Navàs
  • Institut de Navàs

També hi haurà set nous instituts escola, sigui per fusió o per integració de centres. En total, n'hi haurà 125 d'aquest tipus a Catalunya. Aquests són els nous instituts escola per al curs 2025-2026:

  • IE La Flor de Maig (Barcelona)
  • IE Els 30 Passos (Barcelona)
  • IE Enric Granados (Barcelona)
  • IE Canyelles (Barcelona)
  • IE de Viladecans
  • IE de Sant Pol de Mar
  • IE de Bellver de Cerdanya
     
 

A més, aquest curs acabaran les obres de quatre centres

  • Escola El Roser (El Poal)
  • Institut Escola Castell d'Òdena
  • Institut Escola Pompeu Fabra (El Pont de Vilomara)
  • Institut Montserrat Colomé (Sant Esteve Sesrovires)

Les dates de la preinscripció

Les preinscripcions escolars d'infantil i primària per al curs 2025-2026 es podran fer del 12 al 26 de març, i en el cas de l'ESO, del 14 al 26 de març, segons el calendari publicat pel Departament d'Educació. 

La llista de sol·licituds amb la puntuació provisional es coneixerà el 24 d'abril, i la definitiva, el 16 de juny
 
Prèviament, l'11 de març, és quan es publica l'oferta inicial de places de primària i secundària.

 

Oberta la prematrícula de les PAU

Aquest divendres comença el termini per fer la prematrícula per a les proves d'accés a la universitat (PAU).

Aquest tràmit és obligatori per poder formalitzar la matrícula definitiva a les proves, que es farà al maig.

La prematrícula de les PAU es pot fer fins al 26 de febrer a través del portal d'accés a la universitat.

També s'ha obert aquest divendres la matrícula per a la prova d'aptitud personal (PAP) per accedir als estudis de grau en Educació Infantil i en Educació Primària.
 

 

ARXIVAT A:
Educació
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut