Envia el teu nom a Júpiter: la NASA introduirà el nom de qui ho vulgui en un microxip
Fins al 31 de desembre, tothom pot apuntar-se per incloure el seu nom entre els milers que s'enviaran en la missió Clipper al satèl·lit Europa
Descobert per Galileu fa més de 400 anys, Europa és el quart satèl·lit més gran dels 95 que té Júpiter i el sisè de tot el sistema solar. Lleugerament més petit que la Lluna, té un diàmetre de 3.140 quilòmetres i es creu que pot tenir el doble d'aigua que tots els oceans terrestres junts.
I aviat, a més, també podria tenir el teu nom.
Fins a finals d'any, tothom qui ho vulgui té l'oportunitat d'enviar el seu nom al satèl·lit de Júpiter. A través del projecte Missatge en una ampolla, la NASA obre la porta a apuntar-se perquè el nom formi part d'un missatge que recorrerà l'espai exterior.
Els noms s'introduiran en un microxip de silici, que, a l'exterior de la nau Clipper, recorrerà 1.800 milions de quilòmetres fins a Europa.
You've probably heard you can #SendYourName to Jupiter's moon Europa if you act by Dec. 31: https://t.co/wWc5qx7XQP
NASA Europa Clipper (@EuropaClipper) November 13, 2023
But do you know *how* your name will actually ride aboard our spacecraft when it launches next year? https://t.co/VVs9PJp3Si pic.twitter.com/X5X2gruY5b
Fins ara, més de 950.000 persones ja han inscrit el nom perquè arribi a Júpiter. El país amb més noms que viatjaran cap a Europa és els Estats Units, amb més de 300.000 noms, tal com mostra la NASA en un mapa.
Juntament amb els noms, també s'enviarà el poema "In Praise of Mistery" ("En lloança del misteri"), escrit per la poetessa nord-americana Ada Limón.
"Cavalcant a l'exterior de la nau espacial, el poema i els noms seran com un missatge en una ampolla", conclou la NASA.
L'agència espacial emmarca aquest missatge en una ampolla en la tradició d'enviar missatges a l'espai. L'any 1977, dins la nau Voyager hi anava una càpsula del temps amb sons i imatges que reflectien la vida a la Terra, seleccionats per la NASA i un comitè presidit per Carl Sagan. Actualment, la Voyager, que va sortir del sistema solar l'agost del 2012, és l'objecte fet per humans que es troba més lluny de la Terra.
Una missió per estudiar a fons Europa
La missió Clipper de la NASA, que està previst que s'enlairi l'octubre de l'any vinent, té per objectiu observar el satèl·lit i avaluar si el subsol té les condicions necessàries perquè s'hi desenvolupi vida.
De fet, fa temps que se sospita de l'existència d'oceans al subsol del satèl·lit Europa, la qual cosa el converteix en un dels principals candidats per acollir vida lluny de la Terra. Es creu que en aquests grans volums d'aigua salada s'hi podrien haver desenvolupat les reaccions necessàries perquè la vida hi sorgís i s'hi mantingués.