
Espanya tensa més la relació amb Israel: col·laborarà amb la Haia en el cas per genocidi a Gaza
Albares ha assegurat que donaran suport al tribunal aportant elements interpretatius a la causa, però això no suposa que s'hi personi ni que s'afegeixi a l'acusació que va iniciar Sud-àfrica
Nou episodi en el conflicte diplomàtic entre Espanya i Israel. El govern espanyol intervindrà en la demanda que Sud-àfrica té oberta davant del Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de la Haia contra Israel per genocidi a Gaza.
Ho ha anunciat el ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel Albares, en una compareixença per sorpresa aquest dijous al matí, a tres dies de les eleccions europees.
"Espanya intervindrà en el procediment del Tribunal Internacional de Justícia iniciat per Sud-àfrica davant la situació a Gaza."
El govern espanyol justifica la decisió pels atacs continuats de l'exèrcit israelià, que demostren que l'ofensiva militar no es frena tot i "les mesures cautelars del Tribunal Internacional de Justícia", que, diu, "estan molt lluny de complir-se".
El màxim tribunal de l'ONU va ordenar a Israel aturar els atacs sobre Rafah a finals de maig, però la resposta israeliana ha estat augmentar-ne la intensitat, un fet que per l'executiu de Pedro Sánchez "ha estat definitiu".
Espanya "intervé", però "no es pronuncia"
El pas d'Espanya, però, l'ha matisat el mateix ministre tot dient que no significa que l'Estat es "pronuncia sobre el delicte" en si, una tasca que "pertany al Tribunal".
"[El que farem és] intervenir en aquesta demanda, donant suport al Tribunal en la seva interpretació de les mesures cautelars que va fent i aportant tots aquells elements que poden ajudar-lo a aplicar-les."
Espanya tensa més la relació amb Israel: col·laborarà amb la Haia en la causa per genocidi a Gaza https://t.co/HUWeoPVk8F pic.twitter.com/qPf4bwkjMa
324.cat (@324cat) June 6, 2024
El ministre d'Afers Estrangers espanyol també ha evitat pronunciar-se sobre si considera que Israel està duent a terme un genocidi, insistint que "poc importa" la seva opinió i que, en tot cas, correspon fer-ho al Tribunal Internacional de Justícia de la Haia:
"L'opinió institucional del govern d'Espanya avui és la intervenció en aquesta demanda. [...] Això no és una carrera per veure qui té una opinió més matisada."
Una demanda que va recollint suports
Sud-àfrica acusa Israel de violar la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi, aprovada el desembre del 1948 i que estableix que és un crim actuar "amb la intenció de destruir, totalment o parcialment, un grup nacional, ètnic, racial o religiós".
En la causa es demana al TIJ, el tribunal de l'ONU, que ordeni al govern de Netanyahu aturar la campanya militar a la Franja de Gaza.
Tant Sud-àfrica com Israel són firmants de la Convenció i s'han compromès a no cometre genocidis, prevenir-los i castigar-los, i accepten les competències del TIJ, però Israel es nega repetidament a aturar l'ofensiva fins a complir els seus objectius militars, portant la contrària a les cautelars imposades pel Tribunal.
A la mateixa causa s'hi han anat unint diversos països des del 29 de desembre, quan Sud-àfrica va presentar-la originalment.
Alguns estats ho fan expressant suport informal i d'altres registrant al Tribunal la seva "declaració d'intervenció", invocant els articles 62 i/o 63 de l'Estatut del Tribunal:
- 23 de gener: Article 62. Nicaragua registra l'aplicació per tenir permís per intervenir "com a part" en el cas. S'hi poden acollir els països que tenen un "interès de naturalesa jurídica que es pot veure afectat per la decisió del cas"
- 5 d'abril: Article 63. Colòmbia registra la seva declaració d'intervenció en el cas
- 27 de març: Article 63. Irlanda anuncia la seva intenció d'intervenir en el cas, encara sense formalitzar-ho.
- 10 de maig: Article 63. Líbia registra la seva declaració d'intervenció en el cas
- 24 de maig: Article 63. Mèxic registra la seva declaració d'intervenció en el cas
- 31 de maig: Article 62 i 63. Palestina registra l'aplicació per tenir permís per intervenir i registra la seva declaració d'intervenció en el cas. A més, en el seu cas, declara que té un "interès especial" en el procediment com a Estat especialment afectat
- 6 de juny: Article 63. Espanya anuncia la seva intenció d'intervenir en el cas, encara sense formalitzar-ho.
Altres països han donat suport informal al cas presentat per Sud-àfrica, com Malàisia, Turquia, Jordània, les Maldives, Namíbia, el Brasil, el Pakistan, Bolívia, els 22 membres de la Lliga Àrab i els 57 membres de l'Organització de Països Islàmics.
L'anunci d'Albares pot suposar una escalada en el conflicte diplomàtic d'Espanya amb Israel, que va arrencar arran del reconeixement de l'estat de Palestina.
- ARXIVAT A:
- PalestinaGuerra a GazaIsraelGaza