Esquerra decideix avui el seu rumb: les claus del congrés per triar la nova direcció

A les set de la tarda, més del 78% dels militants d'Esquerra ja han votat a la consulta telemàtica

Rosa Taboada/Paula FloritActualitzat

Els militants d'Esquerra decideixen aquest dissabte la nova direcció del partit, després de mesos de crisi interna, amb la patacada a les eleccions al Parlament del maig --dins un cicle electoral negatiu-- i polèmiques com la dels cartells de Maragall. Tot plegat ha generat una tensió al partit que només s'ha alleugerit els últims dies.

Les votacions -telemàtiques- s'han obert a les 9 del matí amb normalitat, segons informen fonts del partit.

A les set de la tarda, ja havien emès el seu vot 6.328 persones, el 78,8% de la militància.

Durant els primers 60 minuts, ja havien votat gairebé una quarta part dels afiliats, superant les 1.800 persones. 

En l'última consulta, sobre el suport a la investidura de Salvador Illa, van votar  6.349 militants, un 77% del cens. Llavors, però, al cens hi havia uns 190 militants més que s'han donat de baixa en els últims mesos.

Malgrat que la votació és telemàtica, també es pot fer des d'alguns punts d'ERC
Malgrat que la votació és telemàtica, també es pot fer des d'alguns punts d'ERC (ACN/Jordi Borràs)


Aquestes són les claus del congrés d'ERC:

Quines candidatures es presenten?

La militància té tres opcions per triar:

Militància Decidim

És la candidatura que encapçalen Oriol Junqueras, que aspira a repetir com a president d'ERC, i Elisenda Alamany, presidenta del grup municipal republicà a l'Ajuntament de Barcelona i candidata a la secretaria general.

Són l'opció que va obtenir més avals de la militància per poder presentar-se: 2.565. Això és gairebé un terç.

Candidats de Militància Decidim
Militància Decidim és una de les candidatures (ACN)

Nova Esquerra Nacional

És la candidatura liderada per Xavier Godàs, exalcalde de Vilassar de Dalt --que opta a presidir el partit--, i Alba Camps, actual secretària de coherència política d'ERC, candidata a secretària general.

Qualificada en el seu moment com la candidatura "rovirista" --terme del qual defugen--, va obtenir 1.510 avals.

Candidats de Militància Decidim
Nova Esquerra Nacional és una de les candidatures (ACN)

Foc Nou

La tercera candidatura està encapçalada per Helena Solà, exregidora de Cerdanyola del Vallès, i l'exconseller Alfred Bosch.

Opció que aglutina l'única veu dissonant que hi ha hagut dins el partit els últims anys, va sumar 468 avals.

Candidats de Foc Nou
Foc Nou és una de les candidatures (ACN)

Hi va haver una quarta precandidatura, Recuperem ERC, però no va arribar a la xifra de 200 avals, el llindar mínim per poder presentar-se al congrés.
 

Quins suports té cadascuna?

Des de les presentacions de cadascuna de les candidatures, cares conegudes d'ERC s'han anat posicionant al costat d'una o altra. En el cas de l'opció liderada per Junqueras, ha rebut el suport, entre d'altres, de Gabriel Rufián, Raül Romeva, Diana Riba o els exconsellers Joan Ignasi Elena o Ester Capella.

La candidatura que abandera un canvi a la presidència, Nova Esquerra Nacional, ha rebut el suport explícit, entre d'altres, de l'expresident Pere Aragonès, així com l'exvicepresidenta Laura Vilagrà, els dos líders del grup parlamentari, Marta Vilalta i Josep Maria Jové, i membres històrics del partit, com Josep Huguet, Joan Puigcercós, Xavier Vendrell o Joan Manuel Tresserras.

Foc Nou ha rebut el suport de l'exdiputat del Parlament Jordi Orobitg o l'exdiputat al Congrés Joan Puig.


Quants vots es necessiten per guanyar?

La candidatura guanyadora no només ha d'obtenir més vots que les altres, sinó que, a més, ha de superar el 50% d'aquests vots.

Si cap de les tres opcions ho aconsegueix, es faria una segona volta en què s'enfrontarien les dues candidatures més votades. Aquesta segona votació es faria dues setmanes després de la primera --en aquest cas, el dissabte 14 de desembre-- i s'imposaria la candidatura més votada.

Quan se sabran els resultats?

Les votacions, que són per via telemàtica, estan obertes des de les 9 del matí i fins a les 8 del vespre d'aquest dissabte. És a aquesta hora quan es donaran a conèixer els resultats.

A més, al llarg de la jornada, es facilitaran les dades de participació. El cens de la militància és de 8.030 persones.


De què s'ha parlat en la campanya?


Els lideratges

Renovació. Tots coincideixen que això és el que cal per obrir un nou cicle. El problema és que no totes les candidatures entenen la renovació de la mateixa manera.

I Oriol Junqueras és renovació?, pregunten les dues candidatures rivals. Militància Decidim diu que sí, que l'expresident d'Esquerra és un gran actiu i que prescindir-ne no tindria cap sentit. A més, al seu darrere, a la llista de persones que proposen per a la nova direcció, n'hi ha 25 de 30 que no han estat mai a l'executiva.

Nova Esquerra Nacional es presenta amb dos candidats nous a la presidència i a la secretaria general. Però els de Foc Nou diuen que són una candidatura tan oficialista com la de Junqueras, perquè en el seu equip també hi ha membres de la direcció sortint.

L'estructura B

Però si hi ha un tema que ha tensionat la campanya interna dels republicans ha estat l'afer dels cartells i l'estructura B del partit. Un cas que ha tacat la imatge d'ERC i de què tothom renega. Però va ser una arma llancívola entre les dues principals candidatures, sobretot els primers mesos.

Ara volen fer net. Militància Decidim proposa una comissió de la veritat. Foc Nou és partidari de fer una auditoria externa. Mentre que Nova Esquerra confia que ho resolguin els òrgans competents del partit amb la màxima celeritat.


Els pactes

La política de pactes és un altre dels punts de fricció entre candidatures. Fins al punt que Foc Nou neix d'entre els militants que van votar no a la investidura de Salvador Illa. A les altres candidatures, diuen, tant hi ha votants del sí com del no.

Qui encara no se sap què va votar és Oriol Junqueras, que ha esquivat la pregunta que sempre que se li ha fet. El candidat de Nova Esquerra, Xavier Godàs, va votar-hi a favor. La número dos, Alba Camps, va votar-hi en contra.

Tot i això, ningú parla de trencar res. Foc Nou proposa consultar les bases al cap d'un any perquè valorin els resultats. Tots estan d'acord que cal estar vigilants i ser exigents amb els acords a Catalunya i a Madrid.

I si no, diuen, deixaran "caure governs", un cop descartada la possibilitat d'entrar-hi. Junqueras ha dit en campanya que en cap cas ERC no governarà amb el PSC la Generalitat. Però no va dir res de l'Ajuntament de Barcelona, tema pendent d'una consulta a la militància.

Quin rumb plantegen per al partit?

L'objectiu compartit és tornar a fer gran Esquerra. Volen redimensionar el partit, després d'encadenar quatre patacades electorals en un any i la pèrdua del govern de la Generalitat.

Militància Decidim aposta per obrir-se més, generar més aliances en un país que --expliquen-- és divers. I aquesta és una de les crítiques de Nova Esquerra, que creuen que de tant d'obrir-se, el projecte s'ha diluït. És per aquí per on creuen que s'han escapat milers de vots. Per això proposen redefinir el projecte, tornar a l'essència d'un partit que aviat serà centenari. I créixer dins de l'espai de l'esquerra nacional.

Per a Foc Nou, la independència ha de ser la prioritat. I han elaborat un pla estratègic a 5 anys en cinc àmbits d'actuació: el català, l'espanyol, l'internacional, l'àmbit cívic i el cultural.  

Fins aquí l'objectiu polític. L'objectiu intern és la cohesió. Malgrat les tensions i picabaralles, coincideixen que no hi haurà ruptura. Però caldrà recosir. Donant més veu a la militància, participant tots en l'elaboració de la ponència política, una proposta de Nova Esquerra que tots veuen amb bons ulls.

La gran incògnita és el paper de Junqueras, el president d'ERC aquests últims 13 anys. Si guanya, no hi ha cap dubte. Si no guanya, ell diu que seguirà ajudant.

ARXIVAT A:
ERC
Anar al contingut